ΕΠΣ Έβρου: Πιο κοντά στην λογική Βορείου και Νοτίου Ομίλου στην Α’ Κατηγορία τη νέα σεζόν

Στις 3 Μαΐου η στήλη του «Αθλητάμπουρα» αποκάλυπτε ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και στα τοπικά πρωταθλήματα, θα παίξει δυνατά το σενάριο να σπάσει η Α’ Κατηγορία της ΕΠΣ Έβρου σε δυο ομίλους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Η κρίση του κορονοϊού αλλά και η παρατεταμένη κρίση στα σύνορα με τον σπρόβλεπτο γείτονα κάνει τις πιο πολλές ομάδες να επιθυμούν πλέον λιγότερες αγωνιστικές και λιγότερα ταξίδια, ώστε να περιορίσουν τα έξοδα. Και αυτή είναι η τάση που υπάρχει μέχρι στιγμής.

Λιγότερα από τα μισά σωματεία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ενωσης να καταθέσουν γραπτά τις προτάσεις τους για τον τρόπο διεξαγωγής του νλέου πρωταθλήματος, ώστε αυτές να τεθούν υπόψην και να συζητηθούν ενώπιο της αρμόδιας Επιτροπής. Οι πιο πολλές από αυτές ωστόσο και κυρίως όσες έχουν τη νέα σεζόν δικαίωμα συμμετοχής στην Α’ Κατηγορία προκρίνουν το σενάριο των δύο ομίλων.

Την σεζόν που άδοξα ολοκληρώθηκε, η Α’ ΕΠΣ Εβρου διεξήχθη με 12 ομάδες. Δεδομένου ότι δεν υποβιβάστηκε η Ένωση Αλεξανδρούπολης και ανέρχεται στην Γ’ Εθνική η ΑΕΔ, με τις δυο που ανέρχονται από την Β’ Κατηγορία διαμορφώνεται ένα πρωτάθλημα 13 ομάδων που κάλλιστα θα μπορούσε να διεξαχθεί (εφόσον όλες δηλώσουν συμμετοχή) όπως και το φετινό, με μια ομάδα να έχει κάθε αγωνιστική ρεπό.

Ωστόσο δεδομένης της κρίσης τα πιο πολλά σωματεία επιθυμούν και πιέζουν προς το σπάσιμο της κατηγορίας σε δυο ομίλους. Αν συμβεί αυτό και επειδή θα είναι πολύ μικρό να έχουμε 6 ομάδες στον έναν όμιλο και 7 στον άλλο, το πιο πιθανό είναι να δούμε να ανεβαίνουν τουλάχιστον δύο και ενδεχομένως ακόμα και τρεις επιπλέον ομάδες στην Α’ Κατηγορία, καθώς όπως είχε επισημάνει και ο «Αθλητάμπουρας», μέχρι και 16 ομάδες σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να τις αντέξει το σύστημα.

Το ζήτημα είναι ότι ανεβάζοντας όλες αυτές τις ομάδες στην Α’ Κατηγορία και σπάζοντάς την σε δυο ομίλους, αποδυναμώνεται εξαιρετικά η Β’ Κατηγορία που επίσης διεξάγεται σε δυο ομίλους και με τον λιγοστό αριθμό των ομάδων και την γεωγραφία τους δύσκολα θα μπορούσε να σπάσει σε περισσότερους. Επιπλέον, αν φύγουν τόσες ομάδες από την Β’ Κατηγορία, η λογική λέει ότι θα υπάρξει κίνδυνος κάποιες που τώρα συντηρούνταν να αποφασίσουν να απόσχουν, αφού θα διαπιστώσουν ότι σε ένα αδύναμο πρωτάθλημα με ελάχιστες αγωνιστικές και ως επι το πλείστον αδιάφορα παιχνίδια, μόνο έξοδα για διαιτησίες και μετακινήσεις θα είναι το να συμμετέχουν. Πιο εύκολο θα είναι σε κάποια χωριά σε αυτήν την περίπτωση απλά να μαζεύονται κάθε Κυριακή και να παίζουν μπάλα μεταξύ τους, χωρίς την υποχρέωση να έχουν διαιτητές, φύλλα αγώνα, έξοδα κλπ κλπ.

Όλουα αυτούς τους κινδύνους οφείλει να σταθμίσει η διοίκηση της ΕΠΣ αλλά και σε τελική ανάλυση και οι διοικήσεις των ίδιων των σωματείων, γιατί μπορεί οι παράγοντες να επιθυμούν δυο Ομίλους στην Α’ Κατηγορία για μείωση των εξόδων, ωστόσο έτσι υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να οδηγηθούν σε αφανισμό ακόμα περισσότερες ομάδες της μικρότερες κατηγορίας και εν τέλει το προσωρινό καλό να μετατραπεί σε μεγάλη πληγή για το εβρίτικο ποδόσφαιρο. Ολοι οφείλουν να εξετάσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια, αλλά όπως προαναφέρθηκε, οι πληροφορίες του ThrakiSportS αναφέρουν ότι τουλάχιστον από τις ομάδες της Α’ Κατηγορίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΠΣ, οι πιο πολλές δείχνουν να προκρίνουν το σενάριο των δύο Ομίλων. Πάντως εξελίξεις για το θέμα δεν αναμένονται άμεσα, αφού η λογική της διοίκησης της ΕΠΣ είναι να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος με τα σωματεία και ενδεχομένως και μια συνάντηση ή γενική συνέλευση, ώστε να ληφθούν από κοινού οι πιο σωστές για τι μέλλον του εβρίτικου ποδοσφαίρου αποφάσεις.