Δικαίωμα στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ να ανεβάσει δύο ομάδες στη Γ’ Εθνική και… θρίλερ με την κατάληψη των θέσεων

Απόλυτα πέτυχε τον στόχο της η ΕΚΑΣΑΜΑΘ με βάση την επισημη ανακοίνωση για τις αναδιαρθρώσεις στα πρωταθλήματα της ΕΟΚ.

Η Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως είχε αποκαλύψει το ThrakiSportS είχε ζήτημα με την ανάδειξη πρωταθλητή, αφού όταν διεκόπησαν τα πρωταθλήματα, διεξάγονταν σε δυο ομίλους που δεν είχαν ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια δεν είχαν ξεκινήσει τα πλέι οφ. Στην Δυτικό Όμιλο πρώτος ήταν ο ΚΑΟΔ και μάλιστα χωρίς ήττα, στον Ανατολικό είχαμε ισοβαθμία στην πρώτη θέση ανάμεσα σε Αρίωνα Ξάνθης και ΑΕ Κομοτηνής με τους Ξανθιώτες να προηγούνται.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ ανοίγει τον δρόμο για να ανέβουν δυο ομάδες από την ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Ενώ αρχικά σε βιαστική ανάγνωση δόθηκε η εντύπωση ότι ανεβαίνει μια μόνο ομάδα, τελικά ανεβαίνουν δύο καθώς όπως αναφέρεται η νέα Γ’ Εθνική Ανδρών θα γίνει με δικαίωμα συμμετοχής από 68 Σωματεία μοιρασμένα σε ομίλους. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα 31 σωματεία που παραμένουν (συμπεριλαμβανομένης της Ασπίδας Ξάνθης), τα 17 Σωματεία που ανέρχονται από τα Τοπικά Πρωταθλήματα των Ενώσεων σύμφωνα με την Ειδική Προκήρυξη (άρα ο πρωταθλητής της ΕΚΑΣΑΜΑΘ) και μια σειρά από σωματεία που αναφέρονται ανά Ενωση με τον αριθμό 1 στην δική μας. Αρα μπορούν να ανέβουν δύο σωματεία και να λυθεί ο γόρδιος δεσμός: ο ΚΑΟΔ ως πρωτοπόρος στον ενα ομιλο και ο Αρίωνας Ξάνθης ως πρωτοπόρος των δεύτερο όμιλο.

Για τον ΚΑΟΔ δεν τίθεται θέμα, αφού και το ήθελε και το διεκδικούσε και ενδεχομένως την άξιζε την άνοδο, με βάση την δυναμική που είχε μέχρι την στιγμή της διακοπής του πρωταθλήματος (είχε μόνο νίκες και καμία ήττα). Ερωτηματικό υπάρχει για τον Αρίωνα Ξάνθης. Το ThrakiSportS πρώτο είχε αναδειξει το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να ανέλθει η ομάδα τη Γ’ Εθνική, αλλά την απόφαση για αυτό οφείλει να την λάβει η διοίκηση της ομάδας. Άλλωστε πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του προπονητή της ομάδας Γιαννη Θερμου στο ThrakiSportS που εξέφρασε την επιθυμία τς ανόδου αλλά διευκρίνισε ότι αυτό είναι θέμα διοικησης.

Η λογική λέει ότι η ΕΚΑΣΑΜΑΘ θα προτείνει σε ΚΑΟΔ και Αρίωνα να ανέβουν αλλά υπάρχει μια υποσημείωση. Όποιος δηλωθεί οφείλει να αγωνιστεί, διαφορετικά αν στην πορεία του καλοκαιριού αλλάξει γνώμη, φέτος δεν θα υπάρχει δυνατότητα να ανέβουν άλλες ομάδες. Όπως ρητά διευκρινίζεται, «οι όμιλοι θα διαμορφωθούν μετά τις δηλώσεις συμμετοχής χωρίς αντικατάσταση».

Επίσης, ρητά διευκρινίζεται ότι πλην του πρωταθλητή της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, η δεύτερη ομάδα δηλώνεται από την Ένωση χωρίς να αναφέρονται τα κριτήρια, γεγονός που δίνει στην Ένωση το δικαίωμα να τα θέσει η ίδια και να ορίσει όποια ομάδα θελήσει. Συνεπώς για να μην χαθεί η δευτερή θέση της Ενωσης, αν πχ ο Αρίωνας δεν θελήσει να λάβει μέρος στη Γ’ Εθνικη, θα ήταν καλό να το δηλώσει έγκαιρα, ώστε η ΕΚΑΣΑΜΑΘ να μην δηλώσει αυτόν ως δεύτερη ομάδα αλλά κάποια άλλη – εφόσον φυσικά το επιθυμεί. Με αυτά τα δεδομένα θεωρητικά μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την… Ορεστιάδα μέχρι και τις Σέρρες για αυτήν την δεύτερη θέση, αλλά ο ορισμός πρέπει να γίνει άμεσα και να έχει κάποια λογικά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ΚΑΟΔ και ο Αρίωνας Ξάνθης είναι οι ομάδες που ως πρωτοπόροι των δύο ομίλων, έχουν το ισχυρό προβάδισμα να οριστούν από την ΕΚΑΣΑΜΑΘ ως οι δυο σύλλογοι που ανεβαίνουν από το περιφερειακό πρωτάθλημα μπάσκετ στη Γ’ Εθνική. Αρκεί φυσικά και οι ίδιοι να το θέλουν. Άπαξ και δηλωθούν και αλλάξουν στην πορεία γνώμη, η θέση θα χαθεί. Το κρίσιμο ΔΣ της ΕΚΑΣΑΜΑΘ που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αναμένεται τις επόμενες μέρες…