Ντροπή! «Ξέχασαν» την 100η επέτειο από την ενσωμάτωση της Θράκης οι πιο πολλές ομάδες Έβρου και Ροδόπης

Η 14η Μαΐου για τους δύο από τους τρεις νομούς της Θράκης είναι ιδιαίτερη ημερομηνία. Είναι η επέτειος από την απελευθέρωσή τους και την ένταξή τους στον εθνικό κορμό της Ελλάδας. Για αυτό και είναι επίσημη τοπική αργία σε Εβρο και Ροδόπη (στην Ξάνθη ο εορτασμός των Ελευθερίων γίνεται ως γνωστόν στις 4 Οκτωβρίου).

Ο φετινός εορτασμός ήταν ιδιαίτερος. Όχι μόνο γιατί δεν είχαμε παρελάσεις λόγω Covid. Αλλά γιατί δεν ήταν μια οποιαδήποτε επέτειος. Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ιστορική εκείνη στιγμή. Συμπληρώθηκε ένας ολόκληρος αιώνας που είναι η Θράκη μας ελληνική. Και όπως ήταν λογικό, στο εορταστικό αυτό κλίμα από το πρωί τα social media όλων των Θρακιωτών κατακλύστηκαν από ευχές.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν όλοι οι φορείς, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς μέχρι φυσικά τους τοπικούς άρχοντες. Ωστόσο την επέτειο αυτή φαίνεται ότι ξέχασαν οι πιο πολλοί αθλητικοί παράγοντες της περιοχής. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ομάδες αλλά και λοιποί αθλητικοί φορείς δεν εξέδωσαν την παραμική ανακοίνωση, δεν έκαναν την παραμικρή ανάρτηση.

Είναι οι ίδιοι σύλλογοι και φορείς που πριν από κάθε θρησκευτική γιορτή (χριστιανική ή μουσουλμανική, δεν έχει σημασία) σπεύδουν να στείλουν ευχές, ενίοτε και… επι πληρωμή στα τοπικά μμε. Αλλά την σημαντική επέτειο για τα 100α Ελευθέρια της Θράκης μας την ξέχασαν. Και αυτό το θέμα επιλέγουμε να αναδείξουμε στο ThrakiSportS στο κλείσιμο της σημαντικής αυτής ημέρας, μιας ημέρας που κόντρα στην εμπορικότητα και την επικαιρότητα, αυτή εδώ η ιστοσελίδα επέλεξε να αφιερωθεί αποκλειστικά στην ιστορική αυτή επέτειο.

Δυο άλλες φορές το ThrakiSportS σε όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας του στο διαδίκτυο επέλεξε για ένα ολόκληρο 24ωρο να μην δημοσιεύσει κανένα μα κανένα άλλο θέμα, πέραν όσων σχετίζονταν μονοθεματικά με το θέμα της ημέρας. Η μία ήταν η ημέρα του μεγάλου τελικού Κυπέλλου ανάμεσα σε Ξάνθη και Ολυμπιακό πριν πέντε χρόνια. Όλη η μέρα είχε αφιερωθεί σε εκείνη την ιστορική αναμέτρηση. Η άλλη ήταν η επέτειος της συμπλήρωςη 50 ετών από την ίδρυση του ΑΟΞ. Εκείνη την ημέρα επιλέξαμε σκόπιμα να μην κάνουμε οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση για ένα 24ωρο παρά μονάχα όσες είχαν σχέση με την κορυφαία ομάδα της Θράκης, είτε αφορούσαν την επικαιρότητα είτε την ιστορία της.

Η τρίτη φορά ήταν τώρα. Στα 100α Ελευθέρια της Θράκης μας. Από το πρωί επιλέξαμε τα μόνα θέματα που θα ανεβαίνουν στο ThrakiSportS να έχουν σχέση με την επέτειο αυτή και μόνο. Κάναμε μόνο μία εξαίρεση, για την απάντηση του ΤΑΑ Εθνικός Αλεξανδρούπολης για την γνωστή υπόθεση της τηλεδιάσκεψης της Τρίτης στην Volley League – και αυτό αποκλειστικά επειδή αφορά θέμα που ξεκίνησε από το ThrakiSportS και ουσιαστικά αποτελεί απάντηση και προς την ιστοσελίδα που όφειλαν βάσει δεοντολογίας οι αναγνώστες να το πληροφορηθούν άμεσα. Θα περιμέναμε ωστόσο ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης που βρήκε σε ημέρα αργίας τον χρόνο να αποστείλει δελτίο Τύπου για αυτόν τον λόγο, να έστελνε και μια εορταστική ανακοίνωση για την επέτειο αυτής της ημέρας, δεδομένου ότι αποτελεί έναν σύλλογο που ταυτίζεται (όπως δηλώνει) με την ιστορία της Αλεξανδρούπολης. Δυστυχώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο από τον ίδιο τον σύλλογο, αν και το έκαναν τουλάχιστον ατομικά κάποιοι παίκτες του.

Αλλά δεν είναι μόνον ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Καμία αναφορά δεν έκαναν και δεκάδες άλλες ομάδες από τον Έβρο και την Ροδόπη. Η συντριπτική πλειοψηφία. Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να βγάλει μια ανακοίνωση, να κάνει μια απλή ανάρτηση στα social media που όλες πλέον διαθέτουν. Άλλωστε φέτος δεν είχε και παρελάσεις, που τα τελευταία χρόνια γίνονται και με συμμετοχή των αθλητικών συλλόγων, ώστε να κατακλύσουν το διαδίκτυο με τις φωτογραφίες των παιδιών που παρελαύνουν, να ευχαριστήσουν έτσι τους γονεις που κάθε μήνα καταβάλουν τις συνδρομές τα σωματεία. Ετσι, για τις πιο πολλές ομάδες της περιοχής η επέτειος – που είναι και επίσημη αργία μην ξεχνάμε – πέρασε στο… ντούκου.

Πάμε να τις πιάσουμε μία μία; Θα το αποτολμήσουμε, με κίνδυνο να κάνουμε και κάποια λάθη – που είμαστε βέβαια εδώ αμέσως να διορθώσουμε.

Στον Έβρο, λοιπόν, πέραν του Εθνικού Αλεξανδρούπολης που δραστηριοποιείται σε πολλά αθλήματα, δεν είδαμε την παραμικρή αναφορά από τον Άθλο Ορεστιάδας που εκπροσωπεί τον νομό στην Α2 Ανδρών Βόλεϊ, τον Φοινικα Αλεξανδρούπολης στην Α2 Γυναικών, ούτε από τον ΑΟ Ορεστιάδας, τον Εβρο Σουφλίου και τις Αμαζόνες Μαΐστρου που συμμετέχουν στο περιφερειακό πρωτάθλημα της ΕΣΠΕΘΡ. Ούτε όμως και από την ίδια την ΕΣΠΕΘΡ που έχει την έδρα της στην Αλεξανδρούπολη. Ούτε από τους Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών Χάντμπολ. Είδαμε όμως ένα ποστάρισμα από την γυναικεία ομάδα βόλεϊ της Νίκης Αλεξανδρούπολης, που αναπαρήγαγε σχετικό πανηγυρικό μήνυμα του Γιαννη Μαλκίδη και οφείλουμε να το επισημάνουμε, ενώ κάτι αντιστοιχο έκανε και η ΓΕΑ.

Ούτε είδαμε κάποια ανακοίνωση ή ανάρτηση απο την Ένωση Αλεξανδρούπολης που εκπροσωπεί τον νομό στην Γ’ Εθνική Ποδοσφαίρου ή την πρωταθλήτρια του τοπικού ΑΕ Διδυμοτείχου που θα μετέχει τη νέα σεζόν στο εθνικό πρωτάθλημα ή τις άλλες ομάδες του τοπικού, όπως η Θράκη Φερών, ο Ορέστης Ορεστιάδας, ο Ιπποκράτης, ο Εβρος Σουφλίου, ο Ορφέας Σοφικού, ο Αρδας Καστανεών, ο ΑΟ Νεοχωρίου, ο ΑΟ Μαϊστρου, η ΑΕΚ Έβρου και η Ενωση Οινόης – για να περιοριστούμε στην Α’ Κκατηγορία. Ούτε και από την ίδια την ΕΠΣ Έβρου είδαμε κάποια ανακοίνωση.

Όπως δεν είδαμε ανάρτηση για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Θράκης και από την γειτονική ΕΠΣ Θράκης (που φέρει και το όνομα). Ούτε από τις περισσότερες ομάδες της, όπως η πρωταθλήτρια Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου, η Ελπίδα Σαπών, η Δόξα Σώστη, ο Ορφέας Ξυλαγανής, η Δόξα Γρατινής, ο Αετός Μίσχου, ο ΠΑΟΚ Κοσμίου, η Αναγέννηση Ποντίων Θρυλορίου και η Αναγέννηση Παγουρίων (για να περιοριστούμε και εδώ στις ομάδες της Α’ Κατηγορίας). Ο Πανθρακικός είναι η μόνη φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα όπως από τον ποδοσφαιρικό χώρο και η ακαδημία του ΠΑΟΚ Κομοτηνής.

Ποιες άλλες είναι οι εξαιρέσεις; Η Αθλητική Ένωση Κομοτηνής, που έβγαλε κοινή ανακοίνωση που καλύπτει τόσο το τμήμα βόλεϊ που αγωνιζόταν στην Α2 Ανδρών όσο και αυτό του μπάσκετ που μετείχε στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Αντιθετα, όλες οι άλλες ομάδες μπάσκετ της περιοχής, ξέχασαν τα Ελευθέρια, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας: του ΓΑΣ Κομοτηνή. Ούτε εβγαλαν κάποια ανακοινωση οι ομάδες της Φιλίας Ορεστιάδας, του Σπάρτακου Διδυμοτείχου, της Θύελλας Φερών, της Ολυμπιάδας Αλεξανδρούπολης, του Αίαντα Κομοτηνής, του Δημοκριτείου και όπως προειπώθηκε του Εθνικού.

Αντίθετα, στις φωτεινές εξαιρέσεις ήταν η ομάδα ΑμεΑ του Ηρόδικου που δραστηριοποιείται σε σειρά αθλημάτων – με προεξάρχοντα το μπάσκετ με αμαξίδιο και η κολύμβηση. Οι αμιγώς κολυμβητικοί σύλλογοι όπως ο ΟΦΘΑ, ο ΝΟΑ και η ΝΕΡΟ ξέχασαν την επέτειο – αν και οι δύο πρώτοι σταθερά συμμετέχουν στην παρέλαση της 14ης Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη. Οπως και οι ομάδες στίβου, προεξαρχουσών της Ολυμπιάδας Κομοτηνής και του ΠΑΣ Πρωταθλητών που επίσης κατεβάζουν αντιπροσωπεία στις παρελάσεις, αλλά φέτος που δεν είχε, δεν φρόντισαν ούτε μια ανάρτηση για τα «χρόνια πολλά» να κάνουν.

Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει από καμία από αυτές τις ομάδες η παραμικρή σκοπιμότητα. Οπως και πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει και η παραμικρή υποχρέωση. Απλά, όταν η Θράκη μας γιορτάζει και μάλιστα όχι μια οποιαδήποτε επέτειο αλλά την 100η από την απελευθέρωσή της και την ένταξή της στο εθνικό κορμό της Ελλάδας, θα θεωρούσαμε ηθική υποχρέωση του κάθε συλλόγου ξεχωριστά να σηκώσει «ψηλά» την σημαία μια μέρα σαν και την σημερινή. Και από την στιγμή που αυτό δεν επετράπη να γίνει με παρελάσεις, μπορούσε έστω να γίνει στο… facebook και στο instagram.

Ακόμα και έτσι, έστω και με αυτό το μικρό – μεγάλο παράπονο, φεύγει μια ημέρα ιδιαίτερη για την Θράκη μας. Μια ημέρα γιορτής.

ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ, ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ

ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ, ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ…