Πέντε αλλαγές σε κάθε ματς αλλά μόνο σε τρεις χρόνους για τους εναπομείναντες αγώνες της Ξάνθης με απόφαση FIFA

Σε μία έκτακτη τροποποίηση των κανονισμών ποδοσφαίρου, η FIFA ενέκρινε την πρόταση για δικαίωμα κάθε ομάδας να κάνει 5 αλλαγές, στις διοργανώσεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου σε συνεργασία με το αρμόδιο όργανο που επεξεργάζεται όλες τις αλλαγές κανονισμών (IFAB) αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την αλλαγή κανονισμού που θα ισχύσει σε όσες διοργανώσεις είτε είναι σε εξέλιξη είτε σκοπεύουν να αρχίσουν και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Σύμφωνα με τις αλλαγές κανονισμών

  • Κάθε ομάδα θα έχει δικαίωμα να κάνει το πολύ μέχρι και 5 αλλαγές σε κάθε παιχνίδι.
  • Για να μειωθούν οι καθυστερήσεις, κάθε ομάδα θα έχει το πολύ τρεις ευκαιρίες να κάνει τις αλλαγές αυτές κατά την διάρκεια της αναμέτρησης. Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν και κατά την διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου.
  • Αν και οι δύο ομάδες κάνουν μία αλλαγή στο ίδιο χρονικό σημείο, τότε αυτή θα μετράει σαν μία ευκαιρία για αλλαγή για κάθε ομάδα.
  • Οι αλλαγές που δεν χρησιμοποιήθηκαν και οι ευκαιρίες για να πραγματοποιηθούν θα μεταφέρονται και σε όσα παιχνίδια πάνε στην παράταση.
  • Σε κάθε διοργάνωση που επιτρέπει βάσει κανονισμών μία επιπλέον αλλαγή στην παράταση, οι ομάδες θα έχουν μία ακόμα χρονική ευκαιρία για να την πραγματοποιήσουν. Οι αλλαγές μπορεί να γίνουν πριν από την έναρξη της παράτασης ή στο ημίχρονο της.

Σε ότι αφορά τις διοργανώσεις που έχουν υιοθετήσει και χρησιμοποιούν το σύστημα VAR, δίνεται το δικαίωμα στην διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος κάθε χώρας να αποφασίσει από μόνη της αν θα συνεχίσει την χρήση του ή αν θα το διακόψει προσωρινά.

Ωστόσο, όπου η χρήση του VAR συνεχιστεί κανονικά, τότε η λειτουργία του θα συνεχιστεί με την τήρηση όλων των κανονισμούς που διέπουν το ποδόσφαιρο, χωρίς κάποια τροποποίηση.

Σε σχέση με την περιοχή μας, οι αλλαγές αυτές θα έχουν άμεση εφαρμογή στους αγώνες της Ξάνθης – αν και εφόσον συνεχιστεί το πρωτάθλημα, αφού όλα τα υπόλοιπα στα οποία μετέχουν ομάδες της Θράκης έχουν ολοκληρωθεί για την τρέχουσα σεζόν.