Μεγάλη συνέντευξη Φυσέκη από την Πορτογαλία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για Covid και την ανάγκη συνέχισης με «σύντομους αγώνες κατάταξης»

Στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Ελλάδας, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) μίλησε ο 35χρονος, άλλοτε τερματοφύλακας του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, του Αρη και της ΑΕΚ Γιάννης Φυσέκης, εκφράζοντας τις σκέψεις του σχετικά με τον κορονοϊό.

Ο Φυσέκης, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι είναι κάτοικος Πορτογαλίας, για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, και πρόσφατα όπως αποκάλυψε το ThrakiSportS έγινε πατέρας και μάλιστα διδύμων, μίλησε από τη Ναζαρέ, όπου διαμένει. Αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα της Ιβηρικής σχετικά με τον κορονοϊό και πως την βιώνει ο ίδιος, ενώ παράλληλα έδωσε την δική του εκτίμηση για τον Covid-19, αν και όπως διευκρίνισε ειδικεύεται στη Μοριακή Βιολογία και όχι την Ιολογία.

Σε ερώτηση για το αν γίνεται στην Πορτογαλία μια σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, απάντησε: «Ηταν δύσκολο να περιοριστεί η κατάσταση, καθώς η γεωγραφική της θέση την καθιστά κέντρο διεθνών συνεδρίων και συναντήσεων». Ως προς την πειθαρχία των πολιτών τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες, όπως και στην Ελλάδα καθώς έχουν και εδώ το μεσογειακό αντάρτικο ταμπεραμέντο, πειθάρχησαν άμεσα».

Όσον αφορά το πώς βιώνει σε προσωπικό επίπεδο την ιδιαίτερη κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων, ο Φυσέκης ανέφερε πως στην περιοχή όπου διαμένει (Ναζαρέ) δεν υπάρχει «σχεδόν ούτε ένα κρούσμα» και ότι «αν και υπάρχουν μέτρα και όλα είναι κλειστά, μπορούμε να βγούμε χωρίς κάποιο μήνυμα ή κάποια ενημέρωση, για να περπατήσουμε ή να προμηθευτούμε τα απαραίτητα για το σπίτι».

Σε ερώτηση της Ρούλας Αβραμίδου του ΑΠΕ-ΜΠΕ επίσης για το αν τον αγχώνει περισσότερο ο κόσμος στον οποίο καλούμαστε όλοι να ζήσουμε, ειδικότερα από τη στιγμή που έγινε πατέρας (τους τελευταίους 3,5 μήνες κρατά στην αγκαλιά του τα νεογέννητα δίδυμα παιδιά του, τον Στέλιο και την Ινές), απάντησε: «Ο κόσμος πάντοτε άλλαζε και πάντα θα αλλάζει και καλούμαστε να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες, προσπαθώ να δημιουργώ τις συνθήκες στις οποίες θα νιώθω καλά. Πλέον, έχω έναν πολύ σημαντικό λόγο, ίσως τον σημαντικότερο, ως τώρα, στη ζωή μου γι’ αυτό, τα παιδιά μου!».

Ο Γιάννης Φυσέκης κλήθηκε να απαντήσει και σε μια επιστημονική ερώτηση σχετικά με την άποψή του για τον covid-19. Αν και διευκρίνισε ότι δεν είναι το αντικείμενο στο οποίο ειδικεύεται, με βάση τις δικές του επιστημονικές γνώσεις σχολίασε πως «και οι ιοί που προκαλούν την απλή γρίπη, όταν σταδιακά πρωτοεμφανίστηκαν, πιθανότατα να προκάλεσαν κάτι αντίστοιχο, έως ότου έπεσαν στην κατηγορία των απλών ιών της γρίπης. Πολύ πιθανόν ο ιός αυτός να έχει την ίδια πορεία». 

Τέλος, ως πρώην αθλητής (τερματοφύλακας για πολλά χρόνια του Εθνικού Αλεξανδρούπολης μεταξύ άλλων) ρωτήθηκε για το αν πιστεύει πως είναι συνετό να γίνει επανέναρξη των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, με τον Φυσέκη να εκτιμά:

«Ο αθλητισμός, όπως σχεδόν κάθε τομέας της ζωής μας, βρίσκεται μπροστά σε κάτι πρωτόγνωρο. Δε θυμάμαι στο πρόσφατο παρελθόν να έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα όλος ο κόσμος, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, για κάποιο λόγο. Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για όλους και φυσικά θα υπάρχουν επιπτώσεις. Αλλά το ότι συνέβη σε όλους ανεξαιρέτως, σημαίνει πως αν παρθεί μια κοινή απόφαση θεωρώ πως μπορεί να βρεθεί η λιγότερο επώδυνη λύση. Στην Πορτογαλία, ήδη οι κατηγορίες από την τρίτη εθνική και κάτω, έχουν ακυρώσει τα πρωταθλήματά τους και θα αρχίσουν με τη νέα σεζόν από την αρχή και τις ίδιες ομάδες. Τα πρωταθλήματα και οι κατηγορίες, στα οποία εμπλέκονται τηλεοπτικά, ευρωπαϊκά εισιτήρια και αλλού είδους πολύπλευρες συμφωνίες, είναι κάπως πιο περίπλοκα. Πιστεύω θα παρθεί μια κοινή απόφαση διεξαγωγής, έστω κάποιων σύντομων αγώνων κατάταξης, ώστε να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο δίκαιη έκβαση. Όλοι χρειάζεται να έχουν υπομονή και οι υπεύθυνοι όλων των διοργανώσεων θα πρέπει να δώσουν ελαφρυντικά και στήριξη κάθε είδους στις ομάδες, ώστε να παραμείνουν αξιόπιστες και υγιείς».