«Το CAS σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις» από τον πιο γνωστό Έλληνα δικηγόρο υποθέσεων σε αυτό

Ο ΠΑΟΚ προανήγγειλε ότι προσφεύγει στο Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης, γνωστό ως CAS, προκειμένου να αναζητήσει εκεί το δίκιο του μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.

Σε 10 ερωτήματα που γεννιούνται για την αναμενόμενη νέα νομική κίνηση του ΠΑΟΚ απάντησε μέσω του metrosport ο δόκτωρ αθλητικού δικαίου Γρηγόρης Ιωαννίδης, Θεσσαλονικιός στην καταγωγή αλλά επί χρόνια κάτοικος Αγγλίας και με τεράστια εμπειρία σε νομικές υποθέσεις στο κορυφαίο δικαστήριο της Λωζάνης (όπως αυτή των Κεντέρη-Θάνου, η υπόθεση Βάλνερ, Ηρακλή κλπ).

Αναλυτικά οι ερωτήσεις που του τέθηκαν και οι απαντήσεις του:

– Για τη διαδικασία εξπρές που θέλει να πετύχει ο ΠΑΟΚ για να προλάβει το τέλος των πλέι-οφ:

«Εξαρτάται από το πώς ορίζει ο ΠΑΟΚ τη διαδικασία εξπρές. Ο ΠΑΟΚ έχει 21 μέρες για να καταθέσει έφεση στο CAS. Πληρώνει ένα παράβολο 1.000 ελβετικά φράγκα. Στη συνέχεια δηλώνει ποιος είναι ο νομικός εκπρόσωπος. Μπορεί την έφεση να την υποβάλει και η ΠΑΕ και αργότερα να δηλώσει τον εκπρόσωπο. Μέσα στην έφεση κατονομάζει την αντίδικη πλευρά, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Super League και την ΕΠΟ, που τον τιμώρησαν με την αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα. Δεν πιστεύω ότι θα προσφύγει κατά της ΕΕΑ, γιατί δε μιλάμε για απόφαση, αλλά για μια πρόταση».

– Για το αν το CAS έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την υπόθεση:

«Είναι ξεκάθαρο πως το CAS έχει δικαιοδοσία να εξετάσει την έφεση. Οι νέοι κανόνες στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του CAS. Λέει ότι δύναται να προσβληθούν οι αποφάσεις και οι διαφορές μεταξύ των αντιδίκων λύνονται στο CAS, που έχει το ρόλο διαιτησίας».

– Πόσοι δικαστές αποφασίζουν;

«Στην έφεση στο πρώτο έγγραφο που θα καταθέσει ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να αποφασίσει αν η διαδικασία θα γίνει με έναν δικαστή ή με τρεις. Αν θέλει με έναν, θα αποφασίσει το δικαστήριο ποιος θα είναι. Αν γίνει με τρεις θα επιλέξει έναν ο ΠΑΟΚ, έναν η αντίδικη πλευρά και έναν το δικαστήριο, που θα είναι και ο πρόεδρος».

– Για τη διαδικασία που οφείλει να ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ:

«Ο ΠΑΟΚ καταθέτει την έφεση (appeal), σε αυτή θα πρέπει να συμπεριλάβει το αντίγραφο της απόφασης που προσβάλλει, να καταθέσει το δίκαιο κανόνων της ΕΠΟ και ποιους κανόνες έχει χρησιμοποιήσει η ΕΠΟ. Μετά από δέκα μέρες πρέπει να καταθέσει και τον φάκελο (appeal brief) στο CAS. Αυτό είναι το πιο σημαντικό document, εκτός από νομική ανάλυση πρέπει να υπάρχει και κριτική ανάλυση των κανόνων. Θα πρέπει να το κοιτάξει διεξοδικά τα υπομνήματα, ποιους μάρτυρες θα καλέσει και ποια επιχειρήματα θα χρησιμοποιήσει».

– Πότε αρχίζει η ακροαματική διαδικασία:

«Όταν ο ΠΑΟΚ καταθέσει το appeal brief, το δικαστήριο ζητάει και από την άλλη πλευρά το ίδιο και έχει άλλες 20 ημερολογιακές ημέρες για να απαντήσει στην έφεση. Πολλές φορές χρησιμοποιείται από τον αντίδικο μια στρατηγική καθυστέρησης μέσω της δικονομίας, είτε για την παρουσία μαρτύρων είτε για τη δικαιοδοσία του CAS. Μόλις σταλεί ο φάκελος το CAS ορίζει δικάσιμο. Αν πάει με έναν δικαστή θα γίνει πιο γρήγορα, αν πάει με τρεις δικαστές ίσως καθυστερήσει λίγο, γιατί πρέπει να βρεθούν ανοιχτές ημερομηνίες. Αν έχουμε πάνελ 3 δικαστών μπορεί να οριστεί μετά από ένα μήνα η εκδίκαση. Το CAS καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρουν βολική ημερομηνία, αν δεν το κάνουν, ορίζει αυτό ημερομηνία εκδίκασης».

– Για το αν μπορεί ο ΠΑΟΚ να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για τα πλέι-οφ:

«Στο 10μερο μαζί με το φάκελο μπορεί να κάνει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αν θέλει δηλαδή να σταματήσει η διαδικασία ων πλέι-οφ. Αυτό πρέπει να είναι μέσα στο appeal brief. Με τα ασφαλιστικά μέτρα μπορείς να κερδίσεις να μην αρχίσουν τα πλέι-οφ, μέχρι να βγει η απόφαση. Για να τα κερδίσεις, πρέπει να ικανοποιήσεις τρία κριτήρια και το τελευταίο από αυτά είναι το αν το έννομο συμφέρον του εφεσιβάλλοντος υπερτερεί από το έννομο συμφέρον των άλλων αντιδίκων. Αν κερδίσεις τα ασφαλιστικά είναι πρόκριμα της απόφασης, αν τα χάσεις όμως μπορεί να χάσεις πολύτιμο χρόνο. Παράλληλα, αν κατατεθούν τα ασφαλιστικά μέτρα στο CAS χάνεις το δικαίωμα να προσφύγεις σε πολιτικά δικαστήρια στο μέλλον».

– Μπορεί ο Ολυμπιακός να κάνει πρόσθετη παρέμβαση:

«Ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει αίτηση αλλά πρέπει να πιστοποιήσει το έννομο συμφέρον και θα αποφασίσει το δικαστήριο αν θα συμμετάσχει ως αντίδικος ή ως παρατηρητής (observer). Αν μπαίνουν διάφοροι να κάνουν αιτήσεις στη διαδικασία, δύσκολα θα τελειώσει νωρίς. Θα είναι πιο χρονοβόρα η διαδικασία.

– Το CAS θα μπει στην ουσία και με βάση ποιων κανονισμών θα δικάσει;

«Το CAS θα μπει στην ουσία, γιατί είναι μέσα στη δικονομία του. Ξεκινάει από την αρχή. Η ουσία δεν χάνεται στο CAS. Το πλεονέκτημα του CAS είναι ότι ξεκινάει όπως λέμε στα νομικά De novo, από την αρχή. Δίκη από την αρχή σαν να μην έχει γίνει τίποτα. To CAS πρωτίστως εφαρμόζει το δίκαιο κανόνων της ΕΠΟ και βοηθητικό ρόλο παίζουν οι κανόνες της FIFA και της UEFA. Κατά δεύτερο λόγο εφαρμόζεται το ελβετικό δίκαιο και αν χρειαστεί και το δίκαιο της Ελλάδας».

– Πότε θα βγει η απόφαση:

«Λογικά μέσα σε έναν μήνα από τη μέρα εκδίκασης θα έχει βγει η απόφαση. Έχουμε δει να βγαίνουν από τέσσερις μέχρι και έξι εβδομάδες. Εξαρτάται από το πώς θα κυλήσει η διαδικασία. Αν έχεις έναν δικαστή, θα είναι πιο γρήγορο. Μπορείς να επιλέξεις να μη γίνει ακροαματική διαδικασία και να εξεταστούν μόνο οι φάκελοι και μέσα σε ένα μήνα να τα έχεις τελειώσει όλα, αλλά σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το μειονέκτημα ότι μπορεί να μην ακουστούν όσα θέλεις. Αν βγει η απόφαση μετά το τέλος των πλέι-οφ η ΕΠΟ θα πρέπει να αποφασίσει για την εφαρμογή της, όμως αν έχει επικυρωθεί η βαθμολογία είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι».

– Είναι δεσμευτική η απόφαση:

«Ό,τι απόφαση βγάλει το CAS είναι δεσμευτική γιατί η ΕΠΟ ακολουθεί τους κανόνες και το καταστατικό της FIFA. Μπορείς να κάνεις κι άλλη έφεση στο ομoσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας, αλλά αυτό αφορά διαδικαστικά θέματα κυρίως και όχι την ουσία των υποθέσεων».

ioannidis.jpg