Διεκδικεί στα χαρτιά το αήττητο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός λόγω πολυϊδιοκτησίας με Ξάνθη

Οι εξελίξεις από την τελεσιδικία της απόφασης για Ξάνθη και ΠΑΟΚ στην Επιτροπή Εφέσεων δείχνουν να παίρνουν τροπή που φτάνει μέχρι και την αμφισβήτηση του περσινού αήττητου πρωταθλήματος του δικεφάλου.

Την ώρα που οι Θεσσαλονικείς μετά το -7 που τους επιβλήθηκε εμφανίζονται να αμφισβητούν το φετινό πρωτάθλημα που όλα δείχνουν ότι θα καταλήξει στον Ολυμπιακό χαρακτηρίζοντας το ως «χάρτινο», πληροφορίες που διαρρέονται στα ερυθρόλευκα ΜΜΕ δείχνουν πρόθεση του Ολυμπιακού να διεκδικήσει και το περσινό πρωτάθλημα που κατέκτησε αήττητος ο ΠΑΟΚ, χαρακτηρίζοντάς το «χάρτινο».

Από τη στιγμή που με βάση το πόρισμα της ΕΕΑ και την απόφαση που επικύρωσε τόσο το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της Super League όσο και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, γίνεται ο λόγος για τελεσθείσα παράβαση πολυϊδιοκτησίας ηδη από το 2018, γίνεται αντιληπτό ότι η παράβαση που διαπιστώνεται φέτος υπήρχε σε ισχύ (βάσει των δικαστικών αποφάσεων πάντα) και πέρυσι.

Την σεζόν 2018-2019 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος, έχοντας διαφορά πέντε βαθμών από τον Ολυμπιακό. Μέσα ενημέρωσης του Ολυμπιακού ισχυρίζονται ότι ο ΠΑΟΚ πήρε δυο νίκες και άρα έξι βαθμούς από την Ξάνθη, με την οποία εμφανίζεται να έχει κοινή ιδιοκτησία βάσει των δικαστικών αποφάσεων. «Αν αφαιρεθούν αυτοί οι βαθμοί, αυτόματα ο Ολυμπιακός είναι πρώτος», λέει η επιχειρηματολογία.

Η επιχειρηματολογία αυτή είναι μισή. Η Ξάνθη δεν συντέλεσε στο να κριθεί το πρωτάθλημα. Θα είχε συμβεί αυτό, αν η Ξάνθη είχε νικήσει δυο φορές τον Ολυμπιακό και του είχε κόψει έξι βαθμούς. Η αλήθεια είναι ότι του έκοψε μόλις δύο, την ισοπαλία στα Πηγάδια. Στο Καραϊσκάκη ηττήθηκε. Επομένως αυτό το επιχείρημα από μόνο του δεν έχει βάση.

Ωστόσο βάσει της απόφασης των δικαστικών οργάνων φέτος, η πολυϊδιοκτησία τιμωρείται με επτά βαθμούς. Πέρυσι ας μην αναφερθούμε καλύτερα με τι τιμωρούνταν, γιατί αν είχαν παραμείνει όσα προβλέπουν ο ισχύων ΚΑΠ και ο ισχύων Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ, τώρα δεν θα μιλούσαμε απλά για αφαίρεση βαθμών αλλά για υποβιβασμό. Αλλά ακόμα και με αφαίρεση επτά βαθμών, μιλάμε για αλλαγή πρωταθλητή.

Βέβαια, το πρωτάθλημα έγινε, κρίθηκε στα γήπεδα, η βαθμολογία επικυρώθηκε. Ο ΠΑΟΚ βγήκε ως πρωταθλητής στο Champions League και αγωνίστηκε στα προκριματικά του. Ωστόσο υπάρχουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο περιπτώσεις αφαίρεσης πρωταθλημάτων μετά από χρόνια για γεγονότα και παραβάσεις που αποδείχθηκαν μελλοντικά και δεν ήταν γνωστά κατά την περίοδο διεξαγωγής του πρωταθλήματος – με πιο χαρακτηριστικό αυτό της Γιουβέντους.

Θεωρητικά ο Ολυμπιακός με βάση τις δικαστικές αποφάσεις μπορεί να διεκδικήσει (στα χαρτιά) το πρωτάθλημα της σεζόν 2018-2019. Και οι πληροφορίες από τις διαρροές των ερυθρόλευκων ΜΜΕ λένε ότι δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Με όπλο τις δικαστικές αποφάσεις, λέγεται ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριου έχει προχωρήσει σε σχετική καταγγελία προς την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ ώστε να αναλάβει την υπόθεση.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η Επιτροπή Δεοντολογίας εφόσον πράγματι έχει γίνει η καταγγελία σε αυτήν, θα εξετάσει και τα πρόσωπα. Και με βάση τις αποφάσεις που υπάρχουν, Σαββίδης, Καλπαζίδης, Πανόπουλος, Συγγελίδης, Πιαλόγλου, Χαλαβαζής ενδέχεται να χάσουν κάθε δικαίωμα να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ ενδεχομένως να ανοίγει περισσότερα ζητήματα από όσα θεωρητικά κλείνει – και όλα αυτά θα τρέχουν παράλληλα με την όποια προσφυγή του ΠΑΟΚ στο CAS…