Αθλητάμπουρας: Τα σενάρια της επόμενης μέρας για ΑΟΞ και Πανόπουλο μετά την απόφαση της Εφέσεων

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΕΣΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟ έβγαλε την περίφημη απόφασή της μεγαλοβδομαδιάτικα και παράπονο δεν πρέπει να έχετε τουλάχιστον από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Από την πρώτη στιγμή παρακολούθησε το θέμα της καταγγελίας του Ολυμπιακού, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τις πολλές μπανανόφλουδες που είχε για την Ξάνθη η υπόθεση (σε βαθμό που κατηγορήθηκε κιόλας ότι αν και ιστοσελίδα της Θράκης θέλει… το κακό του ΑΟΞ) και όλο αυτό το διάστημα κάλυψε όσο κανένα μέσο της περιοχής με τον πιο ψύχραιμο και αντικειμενικό τρόπο τα γεγονότα. Ακόμα και την Μεγάλη Δευτέρα το ThrakiSportS σας πληροφορούσε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο έκδοσης της απόφασης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν σχεδόν κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο και όλοι παρέπεμπαν την απόφαση μετά το Πάσχα.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΟΙΠΟΝ επίπεδο, φανταζόμαστε ότι ουδείς ψύχραιμος και αντικειμενικός αναγνώστης οφείλει να έχει παράπονο. Αλλά η ευλογία για τα γένια μας, που είναι… πολλά αυτήν την περίοδο του εγκλεισμού στα σπίτια και της παύσης λειτουργίας των κομμωτηρίων και των μπαρμπέρηδων, μπορεί να περιμένει. Γιατί η απόφαση της Εφέσεων δεν είναι το τέλος μιας διαδρομής αλλά αποτελεί και την αρχή μιας άλλης, εξίσου κρίσιμης και σημαντικής. Και εγώ ως Αθλητάμπουρας που πρώτος σας αποκάλυψα όσα οι άλλοι κατάλαβαν μετά και που… κάποιοι με κατηγόρησαν ότι… υπαγόρευσα στον Πανόπουλο την περίφημη φράση ότι «όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια», οφείλω να σας κάνω πενηνταράκια το τι μέλει γενέσθαι. Τουλάχιστον να είστε ενήμεροι εσείς από εμένα και δικαίωμά σας να αξιολογήσετε ο καθένας όπως νομίζει τα όσα θα σας πω. Πάταξον μεν, άκουσον δε, που έλεγαν και οι Αρχαίοι, γιατί κάποιοι που δεν άκουγαν τόσον καιρό, μάλλον βρέθηκαν προ εκπλήξεων.

* * * * *

Πλέον σε επίπεδο αθλητικής δικαιοσύνης, «μονόδρομος» για να ανατραπεί η απόφαση της Εφέσεων είναι το CAS. Υπάρχει όμως και η διοικητική δικαιοσύνη και ίσως εκεί θα έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους Ξάνθη και ΠΑΟΚ. Αν ανατραπεί η απόφαση της ΕΕΑ με τον τρόπο που προβλέπει το ελληνικό δικαιικό σύστημα, θα έχουν ελπίδες. Αλλιώς μάλλον η κατάληψη θα είναι η ίδια με τις δύο προηγούμενες φορές

ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ άκρως σημαντικό. Πλέον σε αθλητικό δίκαιο δεν υπάρχει άλλος εγχώριος βαθμός δικαιοσύνης. Όταν βγήκε στα τέλη του Γενάρη η απόφαση της ΕΕΑ, το επιχείρημα για κάποιους ήταν ότι δεν μπορεί να σταθεί αυτό σε πειθαρχικό όργανο που δικάζει δικαστής. Όταν εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοβάθμιου της Super League, το επιχείρημα ήταν ότι δεν ξέρουν αυτοί γιατί είναι νέοι και θα κρίνουν καλύτερα στην Επιτροπή Εφέσεων που δικάζουν εφέτες. Τώρα που δίκασαν και οι εφέτες, λέγεται από κάποιους ότι θα πάμε σε ξένους δικαστές που δεν έχουν εξαρτήσεις. Μια τέτοια κίνηση έχει υψηλό ρίσκο που θα κάτσω να ερευνήσω και να σας εξηγήσω στο μέλλον, αλλά σε αυτή τη φάση αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα προσφυγής στο CAS δεν έχει μόνο ο ΠΑΟΚ (που λέει ότι θα πάει) και η Ξάνθη (που δηλώνει ότι δεν θα πάει). Έχει και ο Ολυμπιακός, αν κρίνει ότι δεν ικανοποιείται από την απόφαση της Εφέσεων. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, αλλά αν υπάρξει προσφυγή πχ από ΠΑΟΚ θα έχει δικαίωμα παράστασης και ο Ολυμπιακός ενώπιον των ξένων δικαστών. Ένα λοιπόν το κρατούμενο είναι αυτό, ότι σε επίπεδο εγχώριας αθλητικής δικαιοσύνης τελειώσαμε.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ; Υπάρχει μια άστοχη επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη και λέει ότι τρεις εφέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν αν είναι δεσμευτικό το πόρισμα της ΕΕΑ ή όχι, χαρακτηρίζοντας το γεγονός πρωτοφανές. Ουδέν πιο προφανές. Για αυτό υπάρχουν τριμελείς συνθέσεις στα δικαστήρια, για να αποφασίζει η πλειοψηφία. Είναι σύνηθες να μην υπάρχει ομοφωνία. Αλλά και πέρα από αυτό, είναι και γεγονός ότι ΠΑΟΚ και Ξάνθη κρίθηκαν ένοχοι με ψήφους 4 προς 1 στην ΕΕΑ, 2-0 στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της Λίγκας και 2-1 στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Κοινώς, δέκα άνθρωποι ασχολήθηκαν με την υπόθεση και οι οκτώ από αυτούς έκριναν ότι υπάρχει ενοχή. Ένας μόνο είπε το αντίθετο, ο Δερδεμέζης που μειοψήφησε στην ΕΕΑ για το Ξάνθη-ΠΑΟΚ, αλλά βρήκε και αυτός ότι έχει ζητήματα με το ιδιοκτησιακό του ο ΑΟΞ. Όσο για τον εφέτη που μειοψήφησε στην Εφέσεων; Μειοψήφησε μόνο σε σχέση με το αν το πόρισμα της ΕΕΑ είναι δεσμευτικό. Δεν είπε ότι Ξάνθη και ΠΑΟΚ είναι αθώοι του αίματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να έμπαινε στην ουσία και τελικά να έβγαζε το ίδιο αποτέλεσμα. Όπως και δεν πρεπει να ξεχνάμε ότι ο ίδιος δικαστής δικαίωσε τον Ολυμπιακό στην παρέμβασή του, καθώς για αυτήν η απόφαση της Εφέσεων βγήκε ομόφωνα. Σε κάθε περίπτωση, είναι κοινό μυστικό ότι σε τέτοιες σημαντικές υποθέσεις συνήθως οι δικαστές ανεξάρτητα από το τι λένε, στην πραγματικότητα μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης, καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα για το τι παίζει και ποια πρέπει να είναι η ποινή και μετά προσπαθούν να ταιριάξουν τα κατηγορητήρια και τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς με τους νόμους, προκειμένου να εκδώσουν αυτό που κατά την γνώμη τους αποδίδει ορθά δικαιοσύνη. Αν οι δικαστές θεωρούσαν ότι καταφανέστατα υπάρχει αδικία, θα έψαχναν να βρουν τον τρόπο για να μην βγάλουν μια άδικη απόφαση.

H Βουλή με την τροπολογία Γεραπετρίτη πέτυχε εν πολλοίς να αποτρέψει τον υποβιβασμό Ξάνθης και ΠΑΟΚ με βάση την εξέλιξη που είχε η υπόθεση. Ωστόσο είναι λάθος να στέκονται Ξάνθη και ΠΑΟΚ στο επιχείρημα ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε γνωμοδοτική της απόφαση της ΕΕΑ. Αν το πιστεύει, στο χέρι του είναι να αλλάξει και αυτόν τον νόμο και να την κάνει πράγματι γνωμοδοτική ή να την καταργήσει. Μέχρι να συμβεί αυτό, η ΕΕΑ υπάρχει ως οιωνεί δικαστικό όργανο του κράτους με αυξημένες αρμοδιότητες. Αρμόδια να εκτελεί τους νόμους και να επιβάλει ποινές είναι η δικαστική και όχι η νομοθετική ή η εκτελεστική εξουσία, ο κάθε Μητσοτάκης και ο κάθε Γραπετρίτης. Η δικαιοσύνη αποφάσισε σε τρεις βαθμούς. Μέχρι ανατροπής αυτών των αποφάσεων, οφείλουν οι επόμενες ενέργειες να γίνονται επί τη βάσει αυτών των αποφάσεων, γιατί διαφορετικά θα υπάρξουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον

ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΖΗΤΗΜΑ που αναπτύσσει ιδιαίτερα με την επιχειρηματολογία της και η ΠΑΕ Ξάνθη στην ανακοίνωση που με καθυστέρηση 24 ωρών εξέδωσε έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός του Γιώργος Γεραπετρίτης που εμπνεύστηκε τον νόμο που έσωσε ΠΑΟΚ και ΑΟΞ από τον υποβιβασμό είπαν ότι το πόρισμα της ΕΕΑ είναι γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό. Ωστόσο, σε μια ευνομούμενη πολιτεία το τι λέει ο Πρωθυπουργός και ο κάθε Πρωθυπουργός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παντελώς αδιάφορο. Υπάρχει η λεγόμενη διάκριση των εξουσιών. Η νομοθετική, δηλαδή η Βουλή, δημιουργεί τους νόμους. Η δικαστική είναι αυτή που είναι αρμόδια για να τους ερμηνεύει και να τους εφαρμόζει. Συνεπώς ό,τι και να είπε ο Μητσοτάκης και ο Γεραπετρίτης αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Οι δικαστές κρίνουν όχι με βάση το τι θέλει ο Μητσοτάκης και ο κάθε Μητσοτάκης, αλλά με βάση το τι προβλέπουν οι νόμοι και τι λέει η συνείδησή τους. Η αθλητική δικαστική εξουσία σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις στην συγκεκριμένη υπόθεση έλαβε ουσιαστικά την ίδια απόφαση. «Υπάρχει παράβαση» είπαν και οι δικαστές, οι καθηγητές, οι δικηγόροι και οι οικονομολόγοι της ΕΕΑ , «υπάρχει παράβαση» λένε και οι πρωτοδίκες δικαστές της Super League, «υπάρχει παράβαση» λένε και οι εφέτες δικαστές της ΕΠΟ. Ας το αντιληφθούμε αυτό άπαντες, ας πάψουμε να κατηγορούμε τον Μαρινάκη και τον κάθε Μαρινάκη, τον Μητσοτάκη και τον κάθε Μητσοτάκη, την Μαρούπα, το One, το Mega ή ακόμα και το… κακό ThrakiSportS που προσπαθούσε να ξυπνήσει κόσμο όταν όλοι κοιμούνταν τον ύπνο του δικαίου. Αυτές τις αποφάσεις έχουμε πλέον ως δεδομένο και με αυτές οφείλουμε να πορευθούμε από εδώ και στο εξής.

* * * * *

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΠΛΕΟΝ μετά και από αυτήν την απόφαση; Ακόμα και η προσφυγή στο CAS δεν αναστέλλει την επικύρωση της βαθμολογίας και την διεξαγωγή των πλέι οφ και πλέι άουτ. Εφόσον λοιπόν ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός θα εκκινήσει με 14 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο και ουσιαστικά θα στεφθεί από τώρα πρωταθλητής, ενώ ο ΠΑΟΚ θα έχει μόλις έναν βαθμο διαφορά από την ΑΕΚ και θα χρειαστεί να δώσει μάχη για την δεύτερη θέση που οδηγεί στο Champions League. Η Ξάνθη από την πλευρά της στα πλέι άουτ θα πέσει τρίτη από το τέλος, μόλις έναν βαθμό πάνω από τον προτελευταίο Παναιτωλικό και προφανώς θα δώσει μάχη για την παραμονή της στην κατηγορία. Μάλιστα, με την αφαίρεση βαθμών θα πέσει στο δεύτερο γκρουπ της βαθμολογίας των πλέι άουτ και στις επτά αγωνιστικές που θα διεξαχθούν θα απωλέσει το πλεονέκτημα έδρας, δηλαδή θα δώσει τρία ματς στα Πηγάδια και τέσσερα εκτός έδρας – με τους κινδύνους που μπορεί να σημαίνει όλη αυτή η εξέλιξη. Υπενθυμίζω ότι βάση προκήρυξης ο τελευταίος υποβιβάζεται απευθείας και ο προτελευταίος δίνει μπαράζ με τον 2ο της Super League 2 αλλά όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πάμε σε νέα αναδιάρθρωση λόγω κορονοϊού, που είναι ένα σοβαρό σενάριο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ που θέλει να μην μπορει να ξεκινήσουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, δεδομένου ότι υπάρχει τεκμηριωμένη πολυϊδιοκτησία. Λάθος. Από την στιγμή που ουσιαστικά θα έχουμε δύο διαφορετικά πρωταθλήματα και ο μεν ΠΑΟΚ θα μετέχει στα πλέι οφ ενώ η Ξάνθη στα πλέι άουτ χωρίς την παραμικρή μεταξύ τους εμπλοκή, πρόβλημα δεν υπάρχει. Για την ώρα. Αλλά είναι προφανές ότι υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την αμετάκλητη και τελεσίδικη πλέον απόφαση της ελληνικής αθλητικής δικαιοσύνης, το νέο πρωτάθλημα δεν μπορεί να ξεκινήσει με τους ΠΑΟΚ και Ξάνθη να συμμετέχουν αμφότεροι σε αυτό. Συνεπώς υπάρχουν τρία σενάρια για την επόμενη μέρα, αλλά όλα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ. Μία από τις δύο ομάδες υποβιβάζεται. Για αγωνιστικούς λόγους, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση της Ξάνθης. Όλα τα ματς να χάσει ο ΠΑΟΚ στα πλέι οφ, δεν μπορεί να υποβιβαστεί αν δεν αποσυρθεί ο ίδιος από το πρωτάθλημα. Αν υποβιβαστεί η Ξάνθη αγωνιστικά, τότε τη νέα σεζόν δεν υπάρχει άμεσα τουλάχιστον κανένα ζήτημα από τη στιγμή που οι δυο ομάδες θα μετέχουν σε διαφορετικά πρωταθλήματα. Ωστόσο αυτή δεν είναι λύση. Απλά δίνει χρόνο για τα συμβεί ένα από τα επόμενα σενάρια, αν υποθέσουμε ότι στόχος της Ξάνθης θα είναι η επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια. Άλλωστε, θεωρητικά θα μπορούσαν οι δυο ομάδες να κληρωθούν στο Κύπελλο, οπότε το ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας θα τους κυνηγά σε οποιαδήποτε διοργάνωση λαμβάνουν μέρος.

Λίγο πριν συμπληρωθούν 30 χρόνια από την συμφωνία Πανόπουλου με Κοκκάλα, όλα δείχνουν ότι μετά και από την απόφαση της Επιτοπής Εφέσεων της ΕΠΟ φτάνει πιο κοντά από ποτέ το τέλος της εποχής Πανόπουλου στην ομάδα της Ξάνθης και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ. Από την στιγμή που τεκμηριώνεται κοινή ιδιοκτησία Ξάνθης και ΠΑΟΚ πρέπει είτε να φύγει από τον ΠΑΟΚ ο Σαββίδης είτε να φύγουν από την Ξάνθη οι Πανόπουλος και Συγγελίδης. Το ενδεχόμενο να φυγει από τον ΠΑΟΚ ο Σαββίδης μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Άρα τι μένει; Ο σχεδόν μονόδρομος να φύγουν άμεσα από την Ξάνθη ο Πανόπουλος και ο Συγγελίδης. Προχθές, όπως αποκαλύφθηκε από την στήλη «Σαν σήμερα» του ThrakiSportS, συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την πρώτη φορά που ο Πανόπουλος είπε την φράση «θέλω να φύγω… χθες από το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο». Αυτό που δεν έγινε λοιπόν εδώ και έξι χρόνια, επίσημα τουλάχιστον γιατί βάσει της απόφασης από ΕΕΑ και λοιπούς έχει συμβεί, θα πρέπει να γίνει το επόμενο τρίμηνο, πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Ο Πανόπουλος και ο Συγγελίδης θα πρέπει να πουλήσουν και μάλιστα να βρεθεί εν μέσω πανδημίας ένας νέος επενδυτής που θα δεχθεί να εμπλακεί και να αγοράσει την ομάδα, χωρίς το ξενοδοχείο και τις λοιπές γηπεδικές εγκαταστάσεις δίπλα το, οι οποίες έχουν ήδη πουληθεί στον Καλπαζίδη. Και αυτός θα πρέπει να είναι και ένας παράγοντας ισχυρός, που να δικαιολογεί η οικονομική του επιφάνεια την εξαγορά, διαφορετικά η Ξάνθη θα κινδυνεύσει εκ νέου να βρεθεί ενώπιον της ΕΕΑ για να δικαιολογήσει το ιδιοκτησιακό της και να φάει νέες τιμωρίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, Πανόπουλος και Συγγελίδης δεν θα μπορούν να εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες της Ξάνθης εφόσον την ίδια στιγμή παραμένει στον ΠΑΟΚ και η οικογένεια Σαββίδη, ενώ Πιαλόγλου και Χαλαβαζής δύσκολα θα μπορούν επίσης να σταθούν στη νέα τάξη πραγμάτων. Πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα διοικητικές και ιδιοκτησιακές εξελίξεις στην ΠΑΕ και να βρουν άμεσα αγοραστή ή στην χειρότερη, αν δεν βρουν, θα πρέπει να καταθέσουν τις μετοχές τους στον Δημο Ξάνθης και να αναλάβει ο Τσέπελης και η παρέα του Δημοτικού Συμβουλίου να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, αμέσως αφότου ξεμπλέξουν με την πανδημία και τα αυξημένα επιδημιολογικά φαινόμενα του κορονοϊού στην πόλη.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΤΟ. Θα πρέπει να πουλήσει ο Καλπαζίδης. Ο νέος ιδιοκτήτης του Σαλέ των Πηγαδίων και των γηπεδικών εγκαταστάσεων δίπλα σε αυτό, τις οποίες χρησιμοποιούν κατά βάση οι ακαδημίες της Ξάνθης, πιθανότατα θα πρέπει να φύγει και αυτός από το παιχνίδι. Αν παραμείνει, ακόμα και αν πουλήσει ο Πανόπουλος και ο Συγγελίδης σε κάποιον τρίτο, θα τεκμηριώνεται σχέση με την οικογένεια Σαββίδη. Ωστόσο δεν αλλάζουν και πολύ τα πράγματα αν υπάρξει αντιστροφή της πώλησης και την Vialand με το Σαλέ και τα συμπαραμαρτούντα την ξαναγοράσουν ο Πανόπουλος με τον Συγγελίδη. Μετά από όσα συνέβησαν, δύσκολα θα μπορούν να παραμείνουν ιδιοκτήτες της Ξάνθης. Λογικά το επόμενο διάστημα και με βάση το πόρισμα της ΕΕΑ θα τρέξουν και ποινικές διαδικασίες σε βάρος τους, οπότε δεν θα μπορούν και βάσει αθλητικού νόμου να συμμετέχουν σε Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες ούτε αυτοί ούτε τα μέλη του ΔΣ. Κοινώς, η επόμενη μέρα θα επισπευθεί και σε αυτήν την περίπτωση αλλά σε αυτήν την επόμενη μέρα δεν είναι μόνον οι Πανόπουλος, Συγγελίδης, Πιαλόγλου και Χαλαβαζής που δεν προβλέπεται να μετέχουν, αλλά ούτε και ο Καλπαζίδης θα μπορεί να διατηρεί το Σαλέ.

* * * * *

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ότι το όμορφο παραμύθι που ξεκίνησε για την Ξάνθη τέτοιες μέρες, 31 χρόνια πριν, τερματίζεται κάπου εδώ; Και ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Πρώτον, μπορεί να βρεθεί μια νέα επενδυτική ομάδα, που να μπορέσει να κρατήσει την Ξάνθη άλλα 30 χρόνια. Αλλά ακόμα είμαστε στο μπορεί, δεν υπάρχει καμία για την ώρα ένδειξη ότι έχει βρεθεί.

ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Σε αθλητικό επίπεδο όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο CAS και σε μελλοντικό άρθρο θα σας εξηγήσω τι μπορεί να σημαίνει αυτό, ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά. Ωστόσο υπάρχει και κάτι ακόμα, στο οποίο μπορεί βάσιμα να ελπίζει και ο Πανόπουλος και ο Συγγελίδης και ο Σαββίδης και ο Καλπαζίδης. Ονομάζεται ελληνική δικαιοσύνη. Όχι αθλητική αλλά διοικητική. Μπορεί τα πειθαρχικά όργανα της Super League και της ΕΠΟ να έκριναν ότι το πόρισμα της ΕΕΑ είναι δεσμευτικό, αλλά υπάρχει ακόμα δυνατότητα ανατροπής αυτού του πορίσματος στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί έχει άλλωστε προσφύγει η ΠΑΕ Ξάνθη (όπως και ο ΠΑΟΚ) και όπως έχει αποκαλύψει το ThrakiSportS, υπήρξε μια μερική δικαίωση ήδη από το Διοικητικό Εφετείο που με προσωρινή διαταγή πάγωσε τις άμεσα εκτελεστές έννομες συνέπειες της απόφασης της ΕΕΑ, όπως η αφαίρεση του πιστοποιητικού.

ΟΤΑΝ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ στο Διοικητικό Εφετείο η υπόθεση, θα μπορεί ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι η ΕΕΑ δεν είχε σωστή σύνθεση ή δεν έκανε καλά την δουλειά της. Αυτήν την διαδικασία προβλέπει το ελληνικό δίκαιο για τις αποφάσεις των οργάνων του κράτους όπως η ΕΕΑ. Αν δικαιωθούν από τα διοικητικά δικαστήρια Ξάνθη και ΠΑΟΚ, θα επιστρέψει η υπόθεση εκεί, στην ΕΕΑ που πάντα διατηρεί την αρμοδιότητα, για να δικάσει την υπόθεση σε άλλη σύνθεση. Μπορεί βέβαια και να επικυρώσει την απόφαση της ΕΕΑ και η διοικητική δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει αυτή η συζήτηση και να βγει αυτή η απόφαση, θα πάρει χρόνο. Πιθανότατα πολύ χρόνο, με βάση τις συνήθεις ταχύτητες στα ελληνικά τακτικά δικαστήρια αλλά και την υπερφόρτωση που θα υπάρξει στα πινάκια λογω της παρατεταμένης διακοπής όλων των νομικών διαδικασιών εξαιτιας των μέτρων περιορισμού για την πανδημία.

ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ που μένουν σπίτι ο χρόνος να έχει παγώσει, ωστόσο για τον Πανόπουλο, τους συνεργάτες τους και γενικά την ΠΑΕ Ξάνθη η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος τρέχει πλέον γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Οπως λέει και το γνωστό παλιό άσμα του Καρβέλα, «η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει»

Ο Αθλητάμπουρας