ΕΠΣ Έβρου: Η ιστορία του εμβλήματος του Άρδα Καστανεών (+photos)

Η διοίκηση της ομάδας ποδοσφαίρου του Άρδα Καστανεών θέλοντας να τιμήσει τα 70 χρόνια ζωής της αποφάσισε να κάνει μια μικρή χρονολογική αναδρομή στο έμβλημα της και να την μοιραστεί μαζί μας.

Η χρονολογική αναδρομή ξεκινάει από το 1950 όπου ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα το 2020. Αναλυτικά όσα αναφέρονται ανα χρονολογική περίοδο:

1950 – 1995 Ως χαρακτηριστικό αναγνωριστικό σήμα του (και πιο κλασσικό φυσικά) ήταν ο λευκός κύκλος με πράσινο περίγραμμα και ένα ¨καθαρό” κεφαλαίο “Α” στο κέντρο του, που και προφανώς προκύπτει απ’το αρχικό γράμμα του Άρδα. Στα πρώτα χρόνια χρησιμοποιούνταν ως έμβλημα στη φανέλα και στη σφραγίδα της ομάδας μας.

1995-2005 Με το πέρας των χρόνων, τις αλλαγές στις διοικήσεις και τον γενικότερο…αέρα αλλαγής που επικράτησε στο χωριό των Καστανεών, το κλασσικό σήμα ήρθε να δώσει τη θέση του στο νέο, τότε, που χρησιμοποιήθηκε ως σήμα τόσο στη φανέλα όσο και στην σφραγίδα, φυσικά σε σημαίες και λάβαρα και θα λέγαμε πως είναι το “σήμα” που θα θυμόμαστε οι νεότερες γενιές. Λευκός κύκλος και πάλι, με λίγο πιο ανοιχτό πράσινο περίγραμμα, και μια πράσινη μπάλα στο κέντρο του, έχοντας ακόμα το χαρακτηριστικό “Α” στην καρδιά αυτής. Λεπτομερείς περιγραφή των αρχικών “Μ.Α.Σ”, η έδρα της ομάδας μας και το έτος ιδρύσεων, όλα περιμετρικά του κύκλου και σε πράσινο χρώμα.

2005-2019 Το σήμα της ομάδας μας παρέμεινε το ίδιο με κάποιες μικρές αισθητικές παραλλαγές.

2019 -…έως και σήμερα η ομάδα μας χρησιμοποιεί ως έμβλημα της μια πράσινη ασπίδα, σε λιτές γραμμές 4 γωνιών, με το έτος ιδρύσεων να αναφέρεται και να κοσμεί την βάση αυτού. Να θυμίζει απο που ξεκίνησε την διαδρομή της αυτή η ομάδα.
Η ασπίδα συμβολίζει την γεωγραφική τοποθεσία του χωρίου μας. Πρώτη γραμμή “άμυνας”, πρώτο σύνορο της Ελλάδος και της Ευρώπης!
Στο κέντρο της καταπράσινης ασπίδας με λευκό περίγραμμα, ξεπροβάλει αχνά ένας σταυρός, ο οποίος και υποδηλώνει την βαθιά πίστη του σωματείου μας στην θρησκεία. Στο κέντρο και προς την βάση του εμβλήματος επίσης, αναφέρεται η έδρα της ομάδας μας.

Ως γνωστόν το όνομα “Άρδας” προκύπτει απο τον ομώνυμο ποταμό που διασχίζει μεγάλο μέρος του βορείου Έβρου. Κατά μήκος του συναντά τα χωριά – απο δυτικά προς ανατολικά – Μηλιά, Θεραπειό, Κυπρίνος, Κόμαρα, Αμμόβουνο, Φυλάκιο, Ελιά, Κέραμος, Πλάτη, Άρζος, Καναδάς, Ρίζια, Μαράσια και καταλήγει στον ποταμό Έβρο, σε ένα σημείο λίγο πιο κάτω απ’το χωριό μας, το χωριό των Καστανεών. Και σήμερα και στο παρελθόν, παιδιά που είτε έχουν καταγωγή είτε μένουν μόνιμα σε κάποια απο τα παραπάνω χωριά τιμούνε την φανέλα της ομάδας μας και αγωνίζονται με τα χρώματα αυτής!

Όπως αυτός ο ποταμός ενώνει τα χωριά μας έτσι θα θέλαμε να δώσουμε αυτή την αίσθηση και για το ποδοσφαιρικό σωματείο μας, εξ ου και η δομή του σήματος μας, που -με μια μικρή επεξήγηση του σκεπτικού- συμβολίζει τον Άρδα που μας ενώνει και το σωματείο έχει ως έδρα τις Καστανιές!
Στην κεφαλή του σήματος λοιπόν, με καθαρά λευκά γράμματα και απλή γραμματοσειρά, αναγράφεται το “Άρδας”, και πιο πάνω του το “Μ.Α.Σ.”, απο τα αρχικά του “Μορφωτικός, Αθλητικός, Σύλλογος”, αλλά και σε μια πιο ευρύτερη έννοια του…ο Άρδας ΜΑΣ!