Σειρά ερωτημάτων από βουλευτή για την μετατροπή του «Φίλιππος Αμοιρίδης» σε «Νοσοκομείο Covid19»

Η μετατροπή του κλειστού Γυμναστηρίου “Φίλιππος Αμοιρίδης” σε «Νοσοκομείο για Covid-19» από τον Δήμο Ξάνθης ενδεχομένως να απασχολήσει και το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, που έλκει την καταγωγή της από την Ξάνθη και έχει αναλάβει Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ειδίκευση σε Μακεδονίας και Θράκη, κατέθεσε με ανακοίνωσή της μια σειρά από ερωτήματα.

Η Αυγέρη ζητάει την παρέμβαση των αρμοδίων προκειμένου να διευκρινιστεί αν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός από το Υπουργείο Υγείας, αν είναι επιστημονικά ορθός και γιατί η αρμόδια υγειονομική περιφέρεια δηλώνει άγνοια και αντίθεση με τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ (περιλαμβανομένου του ThrakiSportS), το θέμα συζητήθηκε στην κυριακάτικη σύσκεψη που έγινε υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Πάντως, τα ερωτήματά της έχουν εκδοθεί με μορφή ανακοίνωσης και μάλλον δεν πήραν, ούτε θα πάρουν, την μορφή επίσημης ερώτησης στη Βουλή μέσα από την διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, δεδομένου ότι και η Βουλή αυτήν την περίοδο υπολειτουργεί.

Η ανακοίνωση της Αυγέρη έχει ως εξής:

Από το πρωί κυριαρχούν στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και στο διαδίκτυο οι εικόνες με τα ράντζα στο Κλειστό Γυμναστήριο Ξάνθης. Αρκετοί νόμισαν ότι είναι κακόγουστο, πρωταπριλιάτικο αστείο.

Οι εικόνες παραπέμπουν σε μετατροπή του Κλειστού Γυμναστηρίου σε νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου, προκύπτουν ερωτηματικά, για τα οποία οι υπουργοί, ο κ. Τσιόδρας και κάθε αρμόδιος οφείλει να απαντήσει:

Η μετατροπή του κλειστού Γυμναστηρίου Ξάνθης σε νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης έγινε βάσει κάποιου σχεδιασμού και από ποιον; Ισχύει ότι η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια δηλώνει όχι μόνο άγνοια για την συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και επιστημονικά αντίθετη;

Είναι επιστημονικά ελεγμένη η ορθότητα κάτι τέτοιου;

Ποιος διαχειρίζεται το σκέλος της ενημέρωσης και της προβολής εικόνων για το συγκεκριμένο ζήτημα; Το συντονιστικό όργανο; Ο δήμαρχος; Κανείς;

Αν δεν δηλώνει κανείς γνώστης και «πατέρας» αυτής της απόφασης, τότε ποιος είναι αρμόδιος να παρέμβει, να δώσει ή να ζητήσει εξηγήσεις;

Σε καιρούς ευθύνης, συνεννόησης και συστράτευσης, όπου το κράτος καλείται να σηκώσει το βάρος άλλης μιας μάχης για τη δημόσια υγεία, δεν μπορεί κανείς να παίζει με την αγωνία και τον φόβο των πολιτών.