«Η χρονιά θα βγει μόνο με “σπριντ αγώνων” και fast forward προετοιμασία», εκτιμά ο Σάκης Παντελίδης

Ο γυμναστής του Ατρομήτου και πρώην του Πανθρακικού Σάκης Παντελίδης, στενός συνεργάτης του συνεπώνυμού του Σάββα που επίσης έχει περάσει μαζί του από τον Πανθρακικό, έκανε δηλώσεις αναφορικά με τον βαθμό που θα επηρεάσει η αγωνιστική απραξία λόγω του κορονοϊού την κατάσταση των ποδοσφαιριστών.

Ο επικεφαλής του τμήματος φυσικής και αθλητικής κατάστασης του Ατρόμητου, ο οποίος είναι άμεσος και στενός συνεργάτης του Σάββα Παντελίδη και υπήρξε τέτοιος και στον Πανθρακικό μεταξύ άλλων, απάντησε στο sdna στα κυριότερα θέματα που αφορούν κυρίως την κατάσταση των ποδοσφαιριστών και των ομάδων μετά την αναγκαστική αυτή διακοπή.

Σε ερώτηση σχετικά για την σημασία που έχει για τους ποδοσφαιριστές η μακρά αποχή από την ενεργό δράση, τονίζει πως «είναι πολύ δύσκολο για έναν αθλητή η αποχή από την ενεργό δράση, διοτί αφενός αποτελεί ένα μέρος της καθημερινότητας τους και αφετέρου γιατί χάνει μεγάλο μέρος των προσαρμογών του οργανισμού του και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επανέλθει σε ιδεατό επίπεδο».

Αναφορικά με τον χρόνο που χρειάζεται για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος όταν και αν επιστρέψουν στις προπονήσεις, ο Παντελίδης επισημαίνει πως οι ομάδες θα αναγκαστούν, με την επανέναρξη των πρωταθλημάτων, να υποβληθούν χρονικά σε «παρατεταμένα σπριντ αγώνων» προκειμένου να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις, ώστε να δοθεί χρόνος για την προετοιμασία της επόμενης περιόδου, πράγμα που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσουν τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης ψηλά.

Σχετικά με το κατά πόσο βοηθάει η ατομική προπόνηση των ποδοσφαιριστών στο σπίτι πέρα από τη διατήρηση του σώματος σε καλή κατάσταση, τονίζει πως «σε καμία περίπτωση αυτά τα προγράμματα δεν υποκαθιστούν τις ομαδικές προπονήσεις, αλλά είναι εξίσου σημαντικές, τόσο στο ψυχολογικό κομμάτι, όσο και στο σωματικό». Σε ερώτηση για το τι αλλάζει στον παγκόσμιο αθλητισμό μετά το χτύπημα του ιού, απαντά πως τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο και πως στις ομάδες θα στοιχίσει και σε οικονομικό επίπεδο.

Σε εκτίμηση του για το τι θα γίνει άμα η αγωνιστική δράση επανέλθει στα τέλη Ιουνίου, ο Σάκης Παντελίδης αναφέρει πως καθοριστικό ρόλο έχει η έναρξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των ομάδων, ώστε ή να υπάρξει η δυνατότητα παράτασης ή να γίνει μια fast forward προετοιμασία ενόψει μιας νέας χρονιάς.

Επίσης, σχετικά με το πως παρακολουθεί ένας γυμναστής την εκγύμναση των ποδοσφαιριστών του αυτήν την εποχή, αναφέρει πως υπάρχουν αρκετοί τρόποι να παρακολουθεί τον τρόπο εκγύμνασης τους μέσω των gps, κυρίως το αερόβιο κομμάτι, ενώ παράλληλα σημειώνει πως εκτός της σωματικής τους άσκησης είναι σημαντικό οι ποδοσφαιριστές να προσέξουν και να διαφοροποιήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς αλλάζει και η θερμιδική τους κατανάλωση.

Τέλος, ο Σάκης Παντελίδης στέλνει και εκείνος το δικό του μήνυμα για την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας να μείνουμε σπίτι και να ακούσουμε ευλαβικά τις συμβουλές των γιατρών για καλύτερο μέλλον.