«Δεν εξαλείφθηκε με την τροπολογία ο κίνδυνος υποβιβασμού της Ξάνθης» σύμφωνα με Sport24, Sdna, To10, Gazzetta και EfSyn

Μπαράζ δημοσιευμάτων παρατηρείται τις τελευταίες ώρες από ιστοσελίδες όλων των αποχρώσεων σε σχέση με το ενδεχόμενο η τροπολογία με την οποία καταργείται η ποινή του υποβιβασμού για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται Ξάνθη και ΠΑΟΚ να είναι… μια τρύπα στο νερό.

Όπως εξηγούν, μπορεί να άλλαξε ο νόμος, αλλά δεν αλλάζει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ που ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας το περασμένο καλοκαίρι. Ο συγκεκριμένος Πειθαρχικός Κώδικας προβλέπει ρητά για βαρείες παραβάσεις την ποινή από υποβιβασμό μέχρι αποβολή από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ και βάσει αυτής (ή αν θέλετε βάσει και αυτής) θα κληθεί να λάβει την όποια απόφασή του ο δικαστής της Super League και στη συνέχεια οι δικαστές της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.

Είναι ένα ζήτημα που από την πρώτη στιγμή επισήμανε το ThrakiSportS, με το που υπήρχε η εξαγγελία της κυβέρνησης, πολύ πριν αρχίσουν να το ανακαλύπτουν πλέον όλες οι ιστοσελίδες. Μπορεί βέβαια ο κίνδυνος να μην έχει εξαλειφθεί παρά την αλλαγή της νομοθεσίας, μπορεί ωστόσο αυτό να συμβεί τις επόμενες ώρες εφόσον οι αλλαγές που πέρασαν με τη τροπολογία στη νομοθεσία της χώρας περάσουν και στο Πειθαρχικό Δίκαιο. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, πρέπει να υπάρξει άμεσα σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για άμεση τροποποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα και κυρίως οφείλει να υπάρξει έγκριση της αλλαγής από τις υπερκείμενες αρχές UEFA-FIFA, οι οποίες η αλήθεια είναι ότι μπορούν να επιβάλλουν την όποια αλλαγή όποτε το θελήσουν.

Το ThrakiSportS αναπαράγει ορισμένα από τα σχετικά δημοσιεύματα από τα θεωρητικά ουδέτερα Sport24 και Gazzetta, το Sdna που θεωρείται συμφερόντων Σαββίδη, το To10 που θεωρείται συμφερόντων Μαρινάκη και όσα γράφτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών, που τρεις μέρες τώρα επιλέγει να κάνει βασικό θέμα του πρωτοσέλιδού της το ποδόσφαιρο.

Το δημοσίευμα του Sport24: «Στον αέρα η εφαρμογή της τροπολογίας»

Πέρασε η τροπολογία Αυγενάκη για την κατάργηση της ποινής υποβιβασμού και την αντικατάστασή της με ποινή αφαίρεσης βαθμών, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να εφαρμοστεί. Το Sport24.gr αναλύει το γιατί.

Με παρόντες μόνο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία Αυγενάκη υπερψηφίστηκε στη Βουλή με 156 υπέρ και 90 κατά. Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη κινδυνεύουν πλέον μόνο με αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών και όχι με υποβιβασμό, όπως επίσης και όσες ομάδες εμπίπτουν στο εξής σε περιπτώσεις αδικημάτων, όπως αυτές που διαπιστώθηκαν από την ΕΕΑ στην προκειμένη περίπτωση.

Πάμε τώρα και στην ουσία της υπόθεσης, διότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η τροπολογία μπορεί να εφαρμοστεί, διότι υπάρχουν κάμποσα αναπάντητα ερωτήματα και… κενά που πρέπει να καλυφθούν, αλλιώς όλα όσα συζητιούνται το τελευταίο 24ωρο, δεν θα έχουν κανένα νόημα και θα έχει γίνει απλά μια τρύπα στο νερό.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, η εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης δεν είναι καθόλου σίγουρο στην παρούσα φάση ότι θα έχει τις ευλογίες των UEFA-FIFA, ενώ υπάρχει και μέγα ζήτημα με τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ. Επομένως, θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες οι επόμενες ημέρες, διότι η Βουλή υπερψήφισε κάτι, χωρίς να έχει πάρει τις εγγυήσεις ότι μπορεί να βρει άμεση εφαρμογή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κατ’ αρχάς, παραμένει άγνωστο αν έχουν ενημερωθεί οι διεθνείς συνομοσπονδίες για τις αλλαγές που έχουν υπάρξει και αν FIFA-UEFA έχουν ανάψει το “πράσινος φως” για να αλλάξει ο Π.Κ. της ΕΠΟ μεσούσης της σεζόν, κάτι που καταστατικά δεν προβλέπεται. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί η τροπολογία, θα πρέπει να αλλάξει ο Κώδικας της Ομοσπονδίας, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την επόμενη σεζόν, εκτός αν δώσουν εντολή οι ξένοι.

Το τοπίο παραμένει νεφελώδες και κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση για το αν οι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας γνωρίζουν επακριβώς το τι αποφασίστηκε στο Κοινοβούλιο. Αν δεν δώσουν το “ok”, ο Π.Κ. της ΕΠΟ δεν μπορεί να αλλάξει, άρα θα παραμένει σε ισχύ ότι για περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας ισχύει η ποινή του υποβιβασμού. Μύλος η υπόθεση και αντιλαμβάνονται άπαντες τι ντόμινο εξελίξεων δημιουργεί.

Εντούτοις, δεν είναι μονάχα αυτό το κώλυμα. Η τροπολογία αναφέρει πως για περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας θα ισχύει η ποινή αφαίρεσης βαθμών και προστίμου. Αν οι ΠΑΟΚ και Ξάνθη καταδικαστούν, αυτό σημαίνει ότι θα τους αφαιρεθούν βαθμοί, αλλά θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο ίδιο πρωτάθλημα. Πρόκειται δηλαδή για ένα αδίκημα κατ’ εξακολούθηση, αφού δεν θα έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας ως προς το κομμάτι της ιδιοκτησίας.

Πώς η FIFA και UEFA θα αφήσουν την ΕΠΟ να αλλάξει το καταστατικό της, όταν η ίδια ρητά απαγορεύει στο δικό της να αγωνίζονται δυο ομάδες που έχουν κοινή ιδιοκτησία; Έχει προβλεφθεί πώς θα λυθεί το συγκεκριμένο θέμα;

Εν ολίγοις, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, διότι το σίριαλ θα έχει ακόμα αρκετά επεισόδια. Υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα και το τοπίο παραμένει θολό, διότι δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα ούτε η ΕΠΟ, ούτε υπάρχει κάποια αντίδραση από τους ξένους αξιωματούχους…

Το δημοσίευμα του SDNA: «Θέλει… σφραγίδα FIFA και UEFA η τροπολογία για την αλλαγή ποινών»

Με 156 ψήφους η τροπολογία – έκτρωμα της Νέας Δημοκρατίας πέρασε από τη Βουλή, για αλλαγή των ποινών και τώρα ο λόγος περνάει στη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ.

Η αντικατάσταση του υποβιβασμού με αφαίρεση 5-10 βαθμών για την πολυιδιοκτησία και άλλες παραβάσεις όπως στο μετοχολόγιο, αντικαθιστά τις ποινές που προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ που είναι σε ισχύ και συγκεκριμένα το παράρτημα του που αφορά την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Εδώ υπάρχει μια σημαντική… λεπτομέρεια.

Οι κανονισμοί ΔΕΝ αλλάζουν μεσούσης τη περιόδου, και αν αυτό γίνει (και χρειάζεται την επικύρωση από καταστατική ΓΣ της ΕΠΟ, κάθε καλοκαίρι), τότε το ΔΣ της Ομοσπονδίας που θα επικυρώσει την αλλαγή κινδυνεύει με έκπτωση. Αλλαγές στους κανονισμούς γίνονται μόνο το καλοκαίρι.

Το παράθυρο που υπάρχει είναι οι αλλαγές να έχουν την έγκριση της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, ή των εκπροσώπων τους στην ΕΠΟ, της Επιτροπής Παρακολούθησης δηλαδή. Έτσι είχε γίνει και πριν από δύο χρόνια, όταν είχε αλλάξει η ποινή του υποβιβασμού για τις ομάδες που δεν παίρνουν άδεια από την ΕΠΟ και Παναθηναϊκός είχε γλυτώσει τον υποβιβασμό και είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση έξι βαθμών.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι: ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ έχουν ενημερωθεί για την τροπολογία και τι αυτή προβλέπει και αν ναι, τι γνώμη έχουν; Θα ανάψουν το πράσινο φως για να αλλάξει ο Πειθαρχικός Κώδικας μεσούσης της περιόδου;

Υπάρχει βέβαια, και μια άλλη παράμετρος. Η τροπολογία είναι πλέον νόμος του κράτους; Ο αθλητικός δικαστής της Σούπερ Λιγκ που πλέον, είναι τακτικός, πρωτοδίκης και όχι συνταξιούχος πλαισιωμένος από δικηγόρους, υπάρχει περίπτωση να αγνοήσει νόμο του κράτους;

Το δημοσίευμα του To10: «Από τη νομιμότητα στο Grexit μια τροπολογία δρόμος»

Η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στον ωμό εκβιασμό της πλευράς του Ιβάν Σαββίδη και στις πρωτοφανείς απειλές για τη «χώρα που θα μοιραστεί στα δύο», αποφάσισε να ψηφίσει, με όρους «κομματικής πειθαρχίας» μάλιστα, τη γνωστή τροπολογία.

Μόνο που δεν πρόσεξε ότι στον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου υπάρχει μια ρητή πρόβλεψη που αναφέρει ότι δεν μπορούν να αλλάζουν οι κανόνες στη διάρκεια της χρονιάς, αλλά ισχύουν πάντα από την επόμενη χρονιά.

Κοινώς στη διάρκεια του πρωταθλήματος ισχύουν οι κανόνες που ίσχυαν στην αρχή του.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κανονισμός: «Διαρκούσης της αγωνιστικής περιόδου απαγορεύεται η τροποποίηση διατάξεων του παρόντος κανονισμού. Οποιαδήποτε τροποποίηση κατά τη διάρκεια αυτή, ισχύει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο».

Ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου, όπως και το Καταστατικό της ΕΠΟ, όπως και όλο το κανονιστικό πλαίσιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχει ιδιαίτερη σημασία και βρίσκεται στο μικροσκόπιο της UEFA και τη FIFA, που δίνουν μεγάλη έμφαση στην τήρηση των κανονισμών, στο σεβασμό του αυτοδιοίκητου και στην απουσία πολιτικών παρεμβάσεων.

Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι τόσο η UEFA όσο και η FIFA έχουν σχηματίσει μια πολύ αρνητική εικόνα για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο μυαλό των υπευθύνων τους έχει αρχίσει δυστυχώς να ωριμάζει η σκέψη ότι η κατάσταση είναι απελπιστική και δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Γι’ αυτό το λόγο και είναι κοινό μυστικό ότι η σκέψη για Grexit κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Είναι η αντίληψη ότι για να μπορέσει να μπει τάξη θα πρέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο να δεχτεί ένα τόσο μεγάλο χτύπημα, ώστε να μπορέσει να φτιαχτεί το πλαίσιό του από την αρχή.

Βέβαια, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια καταστροφική εξέλιξη και το ελληνικό ποδόσφαιρο ποτέ δεν θα έκανε τη νέα αρχή.

Όμως, τώρα υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος η άστοχη και ταυτόχρονα αστόχαστη τροπολογία της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί από τις δύο διεθνείς ομοσπονδίες, την UEFA και τη FIFA, ως την αφορμή που αναζητούσαν για να αποφασίσουν το Grexit.

Άλλη μια απόδειξη της πικρής αλήθειας πως όταν απέναντι στην παρανομία δεν διαλέγεις την τήρηση της νομιμότητας αλλά σπεύδεις να υποκύψεις σε εκβιασμούς, το αποτέλεσμα θα είναι απλώς να κάνεις τα πράγματα χειρότερα.

Το δημοσίευμα από το Gazzetta: «Αυτοδιοίκητο ΕΠΟ: Το πρόβλημα λόγω του πειθαρχικού κώδικα αν γίνει καταγγελία σε UEFA / FIFA»

Μπορεί η Κυβέρνηση να πέρασε την τροπολογία για την αλλαγή των ποινών στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας – μετά την εισήγηση – βόμβα της ΕΕΑ – όμως προκύπτει σοβαρό ζήτημα σχετικά με τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ που ψηφίστηκε το 2019. Έναν πειθαρχικό κώδικα που συνεχίζει να προβλέπει υποβιβασμό για “βαρείες παραβάσεις”, όπως αυτές διαπιστώθηκε ότι τελέστηκαν (από την ΕΕΑ) από ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Προφανώς εντός των επόμενων ημερών θα προκύψουν και διαδικασίες για να τροποποιηθεί το επίμαχο παράρτημα Α του Π.Κ. της ελληνικής Ομοσπονδίας, όμως αυτήν την στιγμή και τουλάχιστον μέχρι να ψηφιστεί η αλλαγή του Πειθαρχικού Κώδικα από την ίδια την ΕΠΟ υπάρχει δεδομένα πρόβλημα.

Πρώτον (παρότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που αυτό συνέβη) κανένας κανονισμός δεν επιτρέπεται να αλλάζει μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Δεύτερον, σύμφωνα με στελέχη της ΕΠΟ κανένας κανονισμός δεν μπορεί να τροποποιείται με κυβερνητική παρέμβαση. Πηγές κοντά στην Ομοσπονδία μάλιστα έκαναν λόγο για “ωμή πολιτική παρέμβαση”, που ακουμπά θέματα του ποδοσφαίρου. Τρίτον, υπάρχει το αυτοδιοίκητο το οποίο το αγγίζει αυτή η υπόθεση και επηρεάζεται, ειδικά δε εάν γίνουν σχετικές καταγγελίες σε UEFA και FIFA. Κοινώς, προκύπτει ένα ακόμα μεγάλο θέμα που βγαίνει μετά από τους συγκεκριμένους χειρισμούς της Κυβέρνησης και του Υφυπουργείου Αθλητισμού και μένει να φανεί η συνέχεια. Μία συνέχεια, η οποία είναι… άγνωστη ακόμα και σε έμπειρα στελέχη της Ομοσπονδίας, όχι μόνο λόγω της μεγάλης βαρύτητας του ζητήματος αλλά και διότι για πρώτη φορά αλλάζει με κυβερνητική απόφαση ένας τόσο σημαντικός κανονισμός για ένα τόσο σπουδαίο θέμα, όπως η πολυϊδιοκτησία.

Το δημοσίευμα της EfSyn: Τροπολογία – «φούσκα»!

Εντελώς στον αέρα είναι η χθεσινή νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, με την οποία επιχειρείται να αλλάξει το πλαίσιο των ποινών που προβλέπονται για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας ΠΑΕ. Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι για την παρ. 12 του άρθρου 69 του αθλητικού νόμου.

Το άρθρο αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού σε ζητήματα σαν αυτά που εγείρει η καταγγελία του Ολυμπιακού για ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Αλλάζει την ποινή από υποβιβασμό στην επόμενη κατηγορία ή και από τις επαγγελματικές γενικώς σε ποινή από 5 έως 10 βαθμούς από τη βαθμολογία της σεζόν μέσα στην οποία διαπιστώθηκε η παράβαση.

Με αυτόν τον τρόπο υποτίθεται πως ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη αποφεύγουν τον υποβιβασμό. Μόνο που δεν είναι έτσι ακριβώς. Τα πειθαρχικά όργανα, αρχικά της Super League και κατόπιν το δευτεροβάθμιο της ΕΠΟ, δεν μπορούν (προς το παρόν τουλάχιστον) να δικάσουν με πλαίσιο ποινών διαφορετικό από αυτό που προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, άσχετα με το τι λέει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες.

Ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ στο παράρτημα Α, που αφορά τις ποινές από πορίσματα της ΕΕΑ, κανονικότατα εξακολουθεί να προβλέπει ποινή υποβιβασμού για περιπτώσεις παραβάσεων που χαρακτηρίζονται «βαρείες», όπως η συγκεκριμένη. Για «σοβαρές», αφαίρεση 10 βαθμών και για «απλές» από έναν ώς 10 βαθμούς. Σε πιο ελαφριές πάμε σε επιβολή προστίμων.

Με αυτόν τον πειθαρχικό κώδικα θα δικάσουν τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου και η τροπολογία δεν μπορεί να έχει κανέναν άμεσο αντίκτυπο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, αλλά αυτό (με ποινή έκπτωσης της διοίκησης της ΕΠΟ) απαγορεύεται να γίνει μέσα στη σεζόν που «τρέχει». Ο μόνος τρόπος για να περάσει είναι να δώσει εντολή η FIFA. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών στην Ελλάδα δεν είχαν ιδέα μέχρι χθες για το τι ακριβώς αφορούσε η κυβερνητική παρέμβαση. Οσον αφορά τους προϊστάμενους τους στη FIFA είναι ακόμη πιο «θολό» το τοπίο.

Στην πραγματικότητα η χθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα παραβίασης του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου που, υπό κανονικές συνθήκες, φέρνει ποινές από την παγκόσμια συνομοσπονδία. Είναι μυστήριο ακόμη το υπό ποίες προϋποθέσεις παρουσιάζεται αυτή η τροπολογία ως λύση από την πλευρά του υφυπουργού Αθλητισμού.

Βεβαίως, ο ποδοσφαιρικός πειθαρχικός κώδικας δίνει τη δυνατότητα στον δικαστή να εξετάσει και την ουσιαστική βασιμότητα του πορίσματος και κατ’ επέκταση να αξιολογήσει εκείνος τη σοβαρότητα των παραβάσεων. Αλλά αυτό καμιά σχέση δεν έχει με τη χθεσινή κίνηση της κυβέρνησης, η οποία στην ουσία έχει προβεί σε μια ενέργεια που νομικά είναι τελείως στον αέρα, εκτός αν υιοθετηθεί απόλυτα από FIFA – UEFA, κάτι που δείχνει πως κύριο μέλημα ήταν να βγει μια αντίδραση μάλλον όπως – όπως. Προφανώς για να κατευναστούν προσωρινά οι αντιδράσεις κυρίως του ΠΑΟΚ και να κερδηθεί χρόνος.

Στον παραγοντικό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, η αλήθεια είναι πως χθες οι περισσότεροι με βάση όλα αυτά εξέφραζαν απορία για τον τρόπο που έχει κινηθεί η κυβέρνηση και για το πώς θα αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που εγείρονται.

Τέλος, είναι χαρακτηριστικό πως ενώ είχαμε αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που αφορά το πλαίσιο των ποινών, αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς ακολουθεί μετά την επιβολή τους, αν υποθέσουμε πως περνάει το σκεπτικό της τροπολογίας. Η ΠΑΕ που εμπλέκεται και τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών συνεχίζει κανονικά στο υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς;