Το ThrakiSportS τα έγραφε αλλά τότε ήταν μόνο του! 10 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι «επαναστάτες των πληκτρολογίων»…

Επειδή η μνήμη ειναι κοντή και η λάσπη πλέον ξεπερνά τα όρια, οφείλεται μια απάντηση σε πολλούς «επαναστάτες των πληκτρολογίων».

Πρόκειται για οφειλόμενες απαντήσεις από την δημοσιογραφική ομάδα του ThrakiSportS προς άπασες τις κατευθύνσεις.

1ον) Το ThrakiSportS είναι ανεξάρτητο και προσπαθεί σε δύσκολες καταστάσεις να επιτελέσει το δημοσιογραφικό του λειτούργημα. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο στην εποχή μας. Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της ωστόσο, αυτή η ιστοσελίδα έχει έναν και μόνο κανόνα. Να υποστηρίζει τις ομάδες και τους αθλητές της Θράκης, αλλά να υπηρετει ταυτόχρονα και την αλήθεια. Φυσικά και υποστηρίζουμε την Ξάνθη και την κάθε Ξάνθη όταν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε ομάδα εκτός Θράκης, αλλά δεν σημαίνει ότι ταυτίζουμε αυτήν την υποστήριξη με τα συμφέροντα της ιδιοκτησίας και της διοίκησής της. Τα ίδια ισχύουν και για τον Πανθρακικό, τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, τον ΑΟ Ορεστιάδας και τόσες άλλες ομάδες.

2ον) Πριν προκύψει το θέμα της καταγγελίας του Ολυμπιακού, υπήρχαν αρκετές «ενδείξεις» ότι κάτι γίνεται. Ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα ζήτημα, ένα πρόβλημα. Πρώτοι επισημάναμε πέρυσι την άνοιξη την μεταβίβαση των μετοχών από την Βιαμάρ στην Insports με βάση την τότε απόφαση της ΕΕΑ. Πρώτοι (και μόνοι) επισημάναμε το καλοκαίρι ότι για πρώτη φορά η ΠΑΕ Ξάνθη δεν πήρε ομόφωνα πιστοποιητικό αλλά κατα πλειοψηφία. Ηταν ένα καμπανάκι, όπως αποδείχθηκε. Πρώτοι (και μόνοι) σχολιάσαμε το περίεργο ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΑΟΞ αναφερόταν και εξακολουθεί να αναφέρεται ως ιδιοκτήτης της ομάδας η Βιαμάρ, ενώ είχε ανακοινωθεί η μεταβίβαση στην Insports. Μάλιστα, σε ένα προφητικό και άκρως αποκαλυπτικό άρθρο του Αθλητάμπουρα, παρουσιαζόταν ο Πολυχρόνης Συγγελίδης ως ο άγνωστος στο ευρύ κοινό δεύτερος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη, πέραν του προβαλλόμενου επί τόσα χρόνια (και από τη σελίδα της ΠΑΕ) Χρήστου Πανόπουλου. Ολα αυτά πριν την καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, από καθαρό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και κάνοντας ρεπορτάζ για να απαντηθούν οι φήμες που διακινούνταν στο διαδίκτυο και πάντα έχοντας την εκτίμηση ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Κανείς αναγνώστης του ThrakiSportS δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι σιωπήσαμε την περίοδο που ακόμα μπορούσαν να διορθωθούν χωρίς μεγάλο κόστος κάποια πράγματα. Αντί να διορθωθούν, κάποιοι έσπευσαν να κατηγορήσουν αυτήν την ιστοσελίδα ότι «σκαλίζει» πράγματα.

3ον) Λίγες μέρες πριν την καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, υπήρχε ο αγώνας Ξάνθης-Ολυμπιακού που πυροδοτήθηκε επικίνδυνα από τις δηλώσεις Σάββα Θεοδωρίδη και Κώστα Καραπαπά. Το ThrakiSportS επέλεξε να τις προβάλει, γιατι αφορούσαν την Ξάνθη και έχει την λογική ότι οφείλει να προβάλλεται οτιδήποτε αφορά τις τοπικές ομάδες, ακόμα και αν πρόκειται για εναντίον τους προπαγάνδα. Αν θέλετε, υπήρχε και η ελπίδα ότι έστω και έτσι θα κινητοποποιηθεί κάποιος κόσμος και θα πάει στο γήπεδο, να ενισχύσει με την παρουσία του την ομάδα. Ωστόσο η ίδια αυτή ιστοσελίδα τόλμησε να σηκώσει ανάστημα στον Καραπαπά και να δημοσιεύσει το βίντεο με όσα συνέβησαν στην συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα των Πηγαδίων και την αισχρή επίθεση του αντιπροέδρου των ερυθρολεύκων σε ξανθιώτη δημοσιογράφο. Κάτι που δεν το έκανε ούτε η ίδια η ΠΑΕ Ξάνθη, ούτε τα μέσα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προσκείμενα σε αυτήν, ούτε καν ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος που εθίγη. Ήταν κάτι που έγινε σε δημόσιο χώρο και κρίναμε ότι έπρεπε να μάθει όλη η Θράκη (και τελικά μέσω ημών όλη η Ελλάδα) τι ακριβώς συνέβη. Εξαιτίας εκείνης της δημοσίευσης, το ThrakiSportS «μπήκε στο μάτι» ερυθρόλευκων κύκλων, με σοβαρές απειλές σε βάρος συνεργατών της και κατηγορίες ότι παίζει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

4ον) Την ημέρα που προέκυψε η καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, προφανέστατα και προβλήθηκε η καταγγελία όπως οφείλει ένας δημοσιογραφικός οργανισμός να κάνει. Αναζητήθηκαν από την πρώτη στιγμή οι θέσεις και οι απαντήσεις της ΠΑΕ Ξάνθη από τους αρμόδιους για να δώσουν τέτοιες απαντήσεις. Δυστυχώς τα μέσα της Θράκης σε εκείνες τις δύσκολες ώρες αφέθηκαν εντελώς στην τύχη τους. Κάποια επέλεξαν την σιωπή, μέχρι να υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση της ΠΑΕ. Εμείς πάντα επιλέγουμε την μετάδοση της πληροφορίας. Είμαστε όμως πάντα πολύ προσεκτικοί στο να υιοθετήσουμε αμάσητο οτιδήποτε. Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει ένας πόλεμος προπαγάνδας. Αλλά κρίναμε ότι ο αναγνώστης στην Θράκη που δεν έχει την δυνατότητα να ψάχνει το κάθε ερυθρόλευκο ή μη μέσο ενημέρωσης, οφείλει να γνωρίζει τι λέγεται και γράφεται για την ομάδα του. Εξαιτίας αυτής της προβολής των όποιων καταγγελιών, ξαφνικά το ThrakiSportS έγινε από μερίδα του κόσμου «ΓαβροSportS». Είναι κατόρθωμα σε μια διένεξη να σε βρίζουν και οι δύο (ή αν θέλετε και οι τρεις στην προκειμένη περίπτωση) πλευρές. Αλλά αυτό στους άγραφους κανόνες της δημοσιογραφίας σημαίνει ότι τότε και μόνον τότε ο δημοσιογράφος κάνει καλά την δουλειά του. Στην αντίθετη περίπτωση κάνει δημόσιες σχέσεις.

5ον) Σε αυτήν την διαμάχη που άνοιξε και εξελίχθηκε σε πόλεμο μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε με την ομάδα, τον σύλλογο, την πόλη Ξάνθη. Αναδείξαμε την μεγάλη σημασία που έχει αυτή η ομάδα και η εύρυθμη λειτουργία της συνολικά για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Επισημάναμε πρώτοι το γεγονός ότι αποτελεί ανάχωμα ακόμα και στην τουρκική διείσδυση στο αθλητικό γίγνεσθαι της περιοχής. Σχολιάσαμε πρώτοι ότι σε αυτόν τον πόλεμο βουβαλιών θα υπάρξει πραγματικός κίνδυνος να την πληρώσει το βατραχάκι που λέγεται Ξάνθη, ρητορική που έσπευσε με πολλές εβδομάδες καθυστέρηση να υιοθετήσει ο ίδιος ο Πανόπουλος και η διοίκηση της ΠΑΕ. Γράψαμε μάλιστα από πολύ πριν τα Χριστούγεννα ότι οφείλει να αντιδράσει το πολιτικό προσωπικό της περιοχής. Επί όλο αυτό το διάστημα ωστόσο δεν έγινε τίποτα και τώρα έρχονται όλοι ασθμαίνοντας να δηλώσουν ότι η Ξάνθη δεν είναι μόνη σε αυτήν την μάχη. Μπορεί να φαίνεται ότι έρχονται «κατόπιν εορτής», αλλά κάλλιω αργά παρά ποτέ. Μπορεί να αποδειχθεί ότι ακόμα και τώρα κάτι σώζεται. Αλλά γεγονός είναι ότι άργησαν.

6ον) Σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα, αυτή η ιστοσελίδα που λέγεται ThrakiSportS έμεινε μόνη ουσιαστικά να παλεύει για την σωτηρία της ομάδας της Ξάνθης. Να παρακολουθεί το ρεπορτάζ και την προπαγάνδα των ερυθρόλευκων ΜΜΕ, ως όφειλε την στιγμή που αφορούν την ομάδα της Ξάνθης. Και να κατηγορείται από «επαναστάτες του διαδικτύου» αλλά ακόμα και από ορισμένα μεμονωμένα υψηλόβαθμα στελέχη της ΠΑΕ Ξάνθη (τα οποία προφανώς δεν μιλούσαν με άλλα εξίσου ή και ακόμα πιο υψηλόβαθμα) ότι έχει καταντήσει «γραφείο Τύπου του Μαρινάκη» επειδή προβάλει στο κοινό της Θράκης αυτές τις καταγγελίες και αναζητά, χωρίς δυστυχώς να λαμβάνει από επίσημα χείλη, απαντήσεις. Την ίδια στιγμή τα χαστούκια από την άλλη πλευρά ήταν απανωτά. Αποκαλυπτόταν εξαγορά του Σαλέ και ορισμένων βοηθητικών γηπέδων, που από την πλευρά της Ξάνθης δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ. Προβλήματα στο μετοχολόγιο της Ξάνθης και καταγγελίες για μη έγκυρες ή μη δηλωμένες έγκαιρα μεταβιβάσεις. Ακόμα και ότι παίκτης που αποτελούσε προϊόν των υπερήφανων ακαδημιών της Ξάνθης, όπως ο Φασίδης, αποδείχθηκε ότι έχει πουληθεί στον ΠΑΟΚ και έχει δοθεί πίσω στην Ξάνθη ως δανεικός χωρίς και αυτό να ανακοινωθεί ποτέ. Σε αυτές τις αναφορές το ThrakiSportS δήλωνε παρών. Όταν η προφανής γραμμή της ΠΑΕ ήταν η σιωπή, εμείς επιμέναμε τον δύσκολο δρόμο. Δηλαδή προβάλουμε τις καταγγελίες, διευκρινίζοντας πάντα από που προέρχονται και χωρίς να υιοθετούμε, αναζητώντας παράλληλα από τις δικές μας πηγές κάποιες απαντήσεις. Άλλοτε η προσπάθεια αυτή έπεφτε στο κενό γιατί δεν υπήρχαν απαντήσεις, άλλοτε απέδιδε αφού ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν δίαυλοι με συγκεκριμένες πηγές στα Πηγάδια, ώστε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε όσα ακούγονταν και γράφονταν. Αλλά οι Ξανθιώτες «επαναστάτες του πληκτρολογίου» είχαν εύκολες τις κατάρες σε οποιοδήποτε δημοσίευμα μετέφερε κάτι που στα μάτια τους θεωρούνταν αρνητικό για την Ξάνθη. Προτιμούσαν την σιωπή της λογικής Βόρειας Κορέας που ήθελαν να επιβάλουν και επέβαλαν τα συγκεκριμένα κέντρα της ΠΑΕ στα δικά τους μέσα.

7ον) Ηταν οι πηγές του ThrakiSportS που ανακάλυψαν ότι άλλο είναι η Vialand που πράγματι τελικά πωλήθηκε και που αφορούσε το Σαλέ και κάποια βοηθητικά γήπεδα μπροστά του, στα οποία κατά βάση προπονούνται οι ακαδημίες, και κάτι εντελώς διαφορετικό η ΠΑΕ Ξάνθη και το Xanthi FC Arena με το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Αλλά και αυτή η αποκάλυψη λοιδωρήθηκε, έτερον εκάτερον αν στη συνέχεια αποτέλεσε την βασική υπερασπιστική γραμμή του συλλόγου. Ήταν το ThrakiSportS εκείνο που ανακάλυψε παραμονές των Χριστουγέννων στην Διαύγεια ότι με απόφαση Αυγενάκη αντικαταστάθηκαν δύο μέλη της ΕΕΑ που προέρχονταν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από δυο άλλα που είχαν τις έδρες τους στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Αλλά τότε ήταν μόνο του (ή σχεδόν μόνο του, για να μην αδικήσουμε κόσμο). Τώρα, μετά την απόφαση της ΕΕΑ και την οριακή πλειοψηφία με την οποία ελήφθη, έσπευσε ο ίδιος ο ΠΑΟΚ να καταγγείλει αυτό το γεγονός ως μεθόδευση και να μιλά για «απόφαση-σκάνδαλο με υπογραφή Αυγενάκη». Ήταν το ThrakiSportS που χτύπαγε όχι απλά καμπανάκια αλλά καμπάνες ολόκληρες για στοιχεία που υπήρχαν στον φάκελο της καταγγελίας και ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση για να αποκρουστούν. Ήταν το ThrakiSportS που ακόμα και κατά την διαδικασία της συζήτησης έκανε λόγο για «επικοινωνιακό Βατερλώ της Ξάνθης (και του ΠΑΟΚ)» και ξαναέκρουε τον κώδωνα, θυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή θα δικάσει ακόμα και με βάση ισχυρές ενδείξεις. Οχι μόνο με αποδείξεις. Ηταν το ThrakiSportS που καλούσε τον κόσμο της Ξάνθης να δώσει απαντήσεις, αλλα και την ιδιοκτησία να εμφανιστεί επιτέλους στο γήπεδο. Κάτι που έγινε στο ματς με τον Παναθηναϊκό, με μεγάλη καθυστέρηση. Η απάντηση στην έντονα εκπεφρασμένη ανησυχία μας ήταν και πάλι μια παρατεταμένη σιωπή και σποραδικές κατηγορίες από διάφορες γραφίδες ως δήθεν «όργανο της προπαγάνδας του Ολυμπιακού».

8ον) Οταν πλέον είχε σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει πού πάει το πράγμα αναφορικά με την τύχη της Ξάνθης, ακόμα και τότε, το ThrakiSportS έσπευσε με το κεντρικό του άρθρο να αναρωτηθεί: «Κι αν υποβιβαστεί η Ξάνθη, ΤΙ;». Και πάλι δέχθηκε επιθέσεις ότι δήθεν θέλει το κακό της Ξάνθης. Οσοι γνωρίζουν πλέον τις λεπτομέρειες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσα αναφέρονται σε αυτό το κεντρικό άρθρο του ThrakiSportS αποτέλεσαν την επιχειρηματολογία της μειοψηφίας στην ΕΕΑ, η οποία αναζητούσε πλέον με δεδομένη την απόφαση που είχε ληφθεί για «τεκμηριωμένη παραβίαση» από την ομάδα της Θράκης, έναν τρόπο ώστε αυτές οι παραβάσεις να αποκτήσουν χαρακτηρισμό που δεν θα οδηγούν απαραίτητα σε υποβιβασμό αλλά σε άλλες λιγότερο βαριές ποινές, όπως η αφαίρεση βαθμών και ένα υψηλότατο πρόστιμο. Ωστόσο με άνωθεν εντολή, που κατέστη ξεκάθαρη από τις προ εβδομάδας δηλώσεις του ίδιου του Πανόπουλου, αυτή η επιχειρηματολογία ΔΕΝ προβλήθηκε όσο θα έπρεπε ενώπιον της ΕΕΑ. Την ασπάστηκαν ωστόσο οι δύο άνθρωποι της Επιτροπής που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, διαθέτουν μια παραπάνω σχέση και ευαισθησία για την περιοχή της Θράκης και είδαν ίσως κάπως πιο συναισθηματικά ορισμένες πτυχές της υπόθεσης, πέρα από τα στεγνά λογιστικά και όσα προβλέπει το γράμμα του νόμου.

9ον) Πλέον μιλάμε με άλλα δεδομένα. Υπάρχει ένα πόρισμα και αρχίζει μια νέα προπαγάνδα από όλες τις πλευρές. Το ThrakiSportS, πιστό στην στάση που έχει κρατήσει από την πρώτη στιγμή, θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και να καταγράφει γνωστές και άγνωστες πτυχές της υπόθεσης αξιοποιώντας όλες τις πηγές που διαθέτει. Φανερές αλλά και μυστικές, σαν και αυτές που κόντρα σε όσα μας κατηγορούν αρκετοί, μας έχουν βοηθήσει να αποφύγουμε κακοτοπιές, να μην φάμε αμάσητη (και έτσι να μην φάτε και εσείς) την όποια προπαγάνδα της κάθε πλευράς και ενίοτε να αναδείξουμε και πτυχές σε αυτήν την υπόθεση, έστω και αν χρειάστηκε να περάσουν εβδομάδες ή και μήνας για να υιοθετηθούν από τα κεντρικά ΜΜΕ και τις ίδιες τις ΠΑΕ. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ξάνθη, ως την μεγαλύτερη ομάδα της Θράκης μας (για το ThrakiSportS είναι πραγματικά εντελώς αδιάφορο αν θα πέσει ή όχι ο ΠΑΟΚ ή αν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο στο άμεσο μέλλον με τον Ολυμπιακό) αλλά θα συνεχίσουμε να αναζητούμε και την αλήθεια, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κενά για να συμπληρωθεί το παζλ. Και όλα αυτά θα τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και τη μεγαλύτερη δυνατή εγκυρότητα, έχοντας πάντα ανοιχτή την πόρτα στους ανθρώπους της ΠΑΕ να περάσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους. Είτε επώνυμα είτε μέσω έστω διαρροών.

10ον) Συμπερασματικά: Τα πράγματα για την Ξάνθη ήταν από την αρχή δύσκολα και εξακολουθούν να είναι πολύ δύσκολα. Ποτέ δεν προσπαθήσαμε από αυτήν την ιστοσελίδα να παραμυθιάσουμε τον κόσμο, να πουλήσουμε οπαδισμό και να μακαρίζουμε προ του τέλους, αλλά ποτέ δεν σπεύδαμε και να καταδικάσουμε πρόωρα οποιονδήποτε. Ωστόσο, για να τα λέμε όλα, το γεγονός ότι η υπόθεση παρέσυρε πλέον και τον ΠΑΟΚ, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και για την Ξάνθη. Αν το 3-2 για την πολυϊδιοκτησια είχε ανάποδη ψήφο και ήταν 3-2 υπέρ του ΠΑΟΚ, η Ξάνθη θα είχε πέσει χωρίς να το καταλάβει μόνο για τη μετοχικότητα και όλοι οι μεγάλοι θα έβγαιναν κερδισμένοι. Τώρα ο ΠΑΟΚ που κάποια στιγμή εμφανίστηκε να αφήνει στην τύχη της την Ξάνθη, οφείλει να παλέψει και αυτός. Και κρατήστε μια υποσημείωση. Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη με την κλήση του Ιβάν Σαββίδη για μη δήλωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στον ΠΑΟΚ εμπίπτει στις ίδιες διατάξεις για τις οποίες ομόφωνα η ΕΕΑ έκρινε «παράνομη» την Ξάνθη για το μετοχολόγιό της. Δεν είναι ίδιαν περίπτωση αλλά εμπίπτει στις ίδιες διατάξεις. Είναι μια λεπτομέρεια που μπορεί να αλλάξει όλη την ιστορία. Ακόμα και μετά την απόφαση της ΕΕΑ, το απόγευμα της Δευτέρας, η Ξάνθη κινδύνευε όσο κανείς να αποτελέσει την παράπλευρη απώλεια σε αυτόν τον πόλεμο. Πλέον τα δεδομένα αλλάζουν. Ή θα σωθούμε ως Ξάνθη μαζί με τον ΠΑΟΚ ή θα πέσουμε και οι δύο. Ή μπορεί να πέσουν και τρεις. Γιατί ανοίγει ένας πόλεμος και σε αυτόν τον πόλεμο έχει και ο Ολυμπιακός ανοιχτές πληγές. Την κυβέρνηση έτσι όπως ήρθε ίσως και να την βόλευε αντί να σωθούν όλοι, να υποβιβαστούν όλοι. Το θέμα είναι ότι πάλι σε αυτόν τον πόλεμο των βουβαλιών, η Ξάνθη κινδυνεύει να είναι το βατράχι που θα την πληρώσει. Αλλά μπορεί να αποτελέσει και το βατραχάκι που τελικά θα σωθεί, ακριβώς επειδή κανείς δεν θα τολμήσει για λόγους πολιτικού κόστους να πειράξει τα δύο βουβάλια. Φτάνει να μην υπάρξει καμία άλλη μεθόδευση, που θα διευκόλυνε πολύ και αρκετούς, να περάσει η τροπολογία που προωθείται, να σωθούν χάρη σε δηθεν «ρουσφέτι» οι δυο ομάδες και στο τέλος να δούμε την Ξάνθη να πέφτει, αλλά να μας το παρουσιάσουν ότι γίνεται τάχα μου για αγωνιστικούς λόγους…