Αθλητάμπουρας: Το επικοινωνιακό «Βατερλώ» της Ξάνθης, οι «σιχαμένες αδερφές» και η κρίσιμη εβδομάδα στον Εθνικό

ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, η διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού εξελίχθηκε για την Ξάνθη σε «Βατερλώ». Όχι ουσιαστικό, καθώς το τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Επιτροπής και πώς θα κρίνουν τα μέλη της ΕΕΑ είναι κάτι «μυστικό». Αλλά σε επικοινωνιακό επίπεδο, που ειναι και αυτό που μετρά στην κοινή γνώμη, η Ξάνθη είναι χαμένη. Εκατό τοις εκατό. Και σε αυτό η ευθύνη βαρύνει εκείνους που έλαβαν την απόφαση να τηρείται σιγή ασυρμάτου από τους πάντες.

Την ώρα που στην εκδίκαση της Επιτροπής ο Ολυμπιακός έφερε τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του Νίκο Γαβαλά να κάθεται όλες αυτές τις ώρες και να κάνει παρέα στους δημοσιογράφους που είχαν πάει εκεί, να συζητά μαζί τους και φυσικά μέσα από χαλαρές κουβεντούλες μαζί του να περνά εύκολα την γραμμή των ερυθρολεύκων με βασικό επιχείρημα ότι όποιος θέλει να αποδείξει ότι είναι καθαρός βιάζεται να γίνει η συζήτηση και δεν ζητά αναβολές, η Ξάνθη δεν είχε κανέναν. Στα κάμποσα διαλείμματα που έγιναν, οι δικηγόροι τους ήταν σχετικά απόμακροι και επιφυλακτικοί με τους δημοσιογράφους. Και οι δημοσιογράφοι από την πλευρά τους, ελάχιστα έδειξαν να ασχολούνται με την Ξάνθη. Πρωτίστως τους ενδιέφερε ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός.

Οι δικηγόροι της Ξάνθης δεν μιλούσαν σχεδόν σε κανέναν. Το ίδιο και του ΠΑΟΚ. Αντιθετα, εκείνοι του Ολυμπιακού ήταν ιδιαίτερα επικοινωνιακοί. Και είχαν και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΠΑΕ να συντονίζει την κατάσταση και να κάνει και το απαραίτητο «μασάζ» στους δημοσιογράφους, περνώντας με απλό και κατανοητό τρόπο τις θέσεις της πειραιϊκής ΠΑΕ στους εκπροσώπους του Τύπου και εν τέλει στα μέσα τους και την κοινή γνώμη

Ούτε από τον ΠΑΟΚ είχαν κάποια συγκεκριμένη επικοινωνιακή διαχείριση και έτσι έκαναν παιχνίδι μόνοι τους οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού. Μία με την ίδια τη Σουλούκου, μία με τον Καρπετόπουλο, κυρίως με τον Χατζησαββάογλου και πρωτίστως φυσικά με τον Νίκο Γαβαλά. Ακουγαν οι δημοσιογράφοι τη μία πλευρά, δεν είχαν κάποια ουσιαστική αντίδραση από την άλλη και μοιραία πέρναγε εύκολα στην κοινη γνώμη η γραμμή του Ολυμπιακού ακόμα και στα θεωρητικά ουδέτερα μέσα ενημέρωσης.

Η Ξάνθη εμφανίστηκε στην πρώτη συζήτηση, προ των Χριστουγεννων, να ζητά αναβολή που ούτως ή άλλως θα δινόταν βέβαια λόγω της αποχής των δικηγόρων, καθώς ο Ολυμπιακός επικοινώνησε γρήγορα ότι ο δικηγόρος του Πανόπουλου έλειπε στο εξωτερικό, άρα και να μην υπήρχε αποχή πάλι αναβολή θα ζητούσε. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής εμφανίστηκε να ζητά πάλι αναβολή επειδη απουσίαζε ο δικηγόρος του Συγγελίδη. Τελικά ήρθε και αυτός και η Ξάνθη εμφανίστηκε ακόμα και στα μέσα του Ιβάν Σαββίδη να επιτυγχάνει αναβολή λόγω της λανθασμένης κλήσης της από την ΕΕΑ. Στην πραγματικότητα μιλάμε για γκαφα της ΕΕΑ, αλλά στον έξω κόσμο πέρασε ότι η Ξάνθη είχε το πρόβλημα και αυτή ζητάει συνέχεια περισσότερο χρόνο κάνοντας καθυστερήσεις, ενώ θα έπρεπε να βιάζεται να σφυρίξει λήξη ο διαιτητής και να βγάλει απόφαση η ΕΕΑ. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ξάνθη με την οποία διευκρινίζεται ότι η Ξάνθη ποτέ δεν ζήτησε αναβολή, βγήκε τόσο αργά, που πλέον είχε παγιωθεί αυτή η εικόνα στην κοινή γνώμη. Ακόμα και όσοι την διάβασαν, δυσκολεύθηκαν να την πιστέψουν.

Σε αυτό προσθέστε και την στάση των ταγμένων μέσων ενημέρωσης. Η άλλη πλευρά διαθέτει δικά της μίντια που κάνουν παιχνίδι και προχωρούν σε «αποκαλύψεις» ακόμα και μια ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης, διαμορφώνοντας κλίμα. Την ιδια ώρα, τα όποια λίγα τοπικά ΜΜΕ θα μπορούσαν να ταυτιστούν με την ιδιοκτησία ή την διοίκηση της Ξάνθης, επί ώρες δεν έλεγαν τίποτα για όσα συνέβησαν στην ΕΕΑ. Ιντερνετικά μέσα που δεν έλεγαν λέξη, προφανώς ακολουθώντας και αυτά την τακτική της σιωπής που επέβαλε η ΠΑΕ στα στελέχη της. Ασχολήθηκαν μόνο όταν βγήκε η ανακοίνωση της ΠΑΕ, όπως είχε δηλαδή συμβεί και όταν έσκασε η καταγγελία του Ολυμπιακού στις αρχές Δεκέμβρη. Μόνο που στην σύγχρονη εποχή, τουλάχιστον επικοινωνιακά, η σιωπή δεν βοηθά. Το ξέρει πολύ καλά αυτό ο Χρήστος Πανόπουλος, που στο παρελθόν πλήρωνε ολόκληρες ολοσέλιδες καταχωρήσεις στην αθλητικές πανελλαδικές εφημερίδες για να εξασφαλίσει ότι θα περάσουν στην κοινή γνώμη οι θέσεις του. Αυτό που κάποτε ήταν οι εφημερίδες, είναι σήμερα το ίντερνετ. Και σε αυτό, η Ξάνθη έχει χάσει εντελώς το παιχνίδι.

Επικοινωνιακά μιλάμε για ήττα για την Ξάνθη και μάλιστα μεγάλη. θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και συντριβή. Το καλό είναι ότι τα μέλη της ΕΕΑ καλούνται να αποφασίσουν με βάση την δικαιική τους κρίση και με βάση τα έγγραφα και τα επιχειρήματα που έχουν αναπτυχθεί μέσα στη συνεδρίαση. Όχι με βάση τα πορίσματα των μίντια. Το κακό είναι ότι και αυτά τα μέλη της ΕΕΑ είναι άνθρωποι που σε κάποιες αμφιβολίες που μπορεί να προκύψουν, ενδέχεται τελικά να ψηφίσουν με βάση την αίσθηση που υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Οπως ο διαιτητής που επηρεάζεται στην δύσκολη φάση από την έδρα ή από την φανέλα των αντιπάλων.

* * * * *

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ αποβλήθηκε ως γνωστόν ο Αλέξης Κούγιας, καθώς η ΕΕΑ έκρινε ότι δεν έχει έννομο συμφέρον η Λάρισα για αυτήν την υπόθεση. Ωστόσο, στο πλαίσιο του επικοινωνιακού παιχνιδιού που γίνεται, βγήκε πρώτος πρώτος ως… «ουδέτερος» που θεωρητικά ήταν, να κάνει δηλώσεις στην κάμερες και να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για όσα συνέβησαν μέσα στη συνεδρίαση μέχρι εκείνη την στιγμή. Γνωρίζει άριστα το παιχνίδι της επικοινωνίας και για αυτό δημοσιοποίηση μέχρι και το δικόγραφο που δεν έκανε δεκτό η ΕΕΑ, ώστε να βοηθήσει και αυτός την διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Και με την νομική του ιδιότητα επιμένει να λέει ότι δεν θα γλιτώσει τον υποβιβασμό η Ξάνθη ενώ αντιθέτως θα μπορέσει να γλιτώσει με πρόστιμο και ίσως αφαίρεση βαθμών ο ΠΑΟΚ. Νομικός είναι, θεωρητικά ξέρει καλύτερα, αλλά εφόσον κριθούν οι δυο ομάδες ένοχες για το θέμα της πολυιδιοκτησίας μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο, την στιγμή μάλιστα που ο νόμος σε αυτήν την περίπτωση τιμωρεί πιο αυστηρά εκείνον που δίνει τα χρήματα εκμεταλλευόμενος καταστάσεις σε σχέση με εκείνον που προφανώς έχει ανάγκη και τα παίρνει.

Με τις συνεχείς δηλώσεις του κατά της Ξάνθης ο Αλέξης Κούγιας δημιουργεί κλίμα. Μπορεί να έχει αποβληθεί από την συνεδρίαση της ΕΕΑ, γνωρίζει ωστόσο ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δικάζει όχι απλά με αποδείξεις αλλά ενίοτε και με ισχυρές ενδείξεις. Και επηρεάζεται εύκολα και από την κοινή γνώμη, την οποία θεωρεί πως o ο ίδιος διαθέτει την προσωπικότητα και το εκτόπισμα ως έναν βαθμό να καταφέρει με τις δημόσιες παρεμβάσεις του να διαμορφώσει….

Η ουσία όμως είναι άλλη. Ο Κούγιας μετά το ματς των Πηγαδίων βγήκε και έκανε μια ανακοίνωση όπου προχωρούσε σε σφοδρή επίθεση σε Πανόπουλο, Συγγελίδη και Πιαλόγλου αποκαλώντας τους μεταξύ άλλων «σιχαμένες αδερφές». Ολιγον ομοφοβική δήλωση, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ρατσιστική και να οδηγησει σε δίωξη του γνωστού ποινικολόγου με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου. Ρατσισμός δεν υπάρχει μόνο απέναντι στους μαύρους, μετανάστες ή μη. Ρατσισμός μπορεί να τεκμηριωθεί και απέναντι στους ομοφυλόφιλους, αμφί, τρανς και γενικά τα μέλη της λεγόμενης «ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», που κάθε τρεις και λίγο κάνουν παρελάσεις υπερηφάνειας. Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια δίωξη σε βάρος του Κούγια για αυτήν την δήλωση, είτε από τον εισαγγελία είτε σε πειθαρχικό επίπεδο από την Σούπερ Λίγκα ή ακόμα και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, μέλος του οποίου είναι ο Κούγιας. Αντιθέτως, εγκαλείται η Ξάνθη για την συμπεριφορά των οπαδών της σε βάρος κυρίως του μεγαλομετόχου της ΑΕΛ.

* * * * *

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ τρέχει είναι κρίσιμη για τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Θα πείτε, και ποια δεν είναι κρισιμη πλέον; Πριν τα Χριστουγεννα έπαιζε η ομάδα να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα. Τελικά βρέθηκε ένας χορηγός που λέγεται ότι έδωσε περίπου τέσσερα χιλιάρικα κασέρι, με αποτέλεσμα η ομάδα όχι απλά να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρωτάθλημα αλλά και να πάνε… άρχοντες με αεροπλάνα και όχι με βαπόρια οι παίκτες στο ματς της Σύρου, παραμονές των Χριστουγέννων. Ετσι όπως δεν είχαν ξαναπάει ποτέ δηλαδή. Βλέπετε και οι χορηγοί πλέον δεν έχουν εμπιστοσύνη και δίνουν με τα λεφτά, όποιοι τα δίνουν, αλλά αναλαμβάνουν να ελέγξουν πώς θα ξοδευτούν. Στην προκειμένη περίπτωση λέγεται ότι ο συγκεκριμένος χορηγός έδωσε τα χρήματα αλλά φρόντισε να κλείσει ο ίδιος τα εισιτήρια, τα ξενοδοχεία, τα φαγητά. Ετσι οι παίκτες χάρηκαν την μετάβασή τους στο κυκλαδονήσι και η διοίκηση που υπολόγιζε αυτά τα έξοδα, τα έβγαλε από το κεφάλι της και μπόρεσε με την εξοικονόμηση να πληρώσει μισθούς και να συνεχίσει την διατήρηση των διακανονισμών του καλοκαιριού.

Ο Εθνικός το καλοκαίρι δεν πήρε άδεια από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΣΑΠ. Τον ξεπέρασε το σκόπελο στην ΕΕΑ, που είναι μόνη αρμόδια να βγάζει άδειες συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Ωστόσο η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΣΑΠ επανήλθε και αυτή τη φορά, βάσει Πειθαρχικού Κώδικα, τιμωρήθηκε με απαγόρευση μεταγραφών. Και εδώ δεν υπάρχει πλέον ΕΑΑ στη μέση. Είτε πληρώνεις, αίρεται η απαγόρευση και παίρνεις παίκτες για να σωθείς, είτε αφήνεσαι στην τύχη σου με το υπάρχον ελλιπές ρόστερ, να περιμένεις ένα μάλλον προδιαγεγραμμένο τέλος…

Ωστόσο πλέον εμφανίστηκαν νέα προβλήματα, όπως στην περίπτωση της Λερναίας Ύδρας. Κόβεις ένα κεφάλι, εμφανίζονται άλλα δύο. Λέγεται ότι τον Δεκέμβριο στην Επιτροπή Αδειοδότητης της ΕΣΑΠ, εμφανιστηκαν να ζητούν τα λεφτά τους και να μπλοκάρουν την αδειοδότηση τρία άτομα. Ο ένας ήταν γνωστός, μετείχε στο περσινό ρόστερ αλλά δεν μπόρεσε να μπλοκάρει την αδειοδότηση από την ΕΕΑ καθώς δεν έχει τελεσιδικήσει το χρέος του. Οι άλλοι δύο φαίνεται ότι δεν είχαν κινηθεί το καλοκαίρι, αλλά κινήθηκαν τώρα, τον χειμώνα. Αν πληρωθούν τα χρήματα που ζητούνται, είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει ρευστό για τα τρέχοντα έξοδα της ομάδας. Και κυρίως θα αρχίσει να χρωστάει στους νυν παίκτες και στους υπόλοιπους οι οποίοι έχουν διακανονίσει και πληρώνονται οι διακανονισμοί τους. Συνεπώς; Ελήφθη η απόφαση να μην ασχοληθεί για την ώρα το ΤΑΑ Εθνικός με την περίπτωσή τους και έτσι η ΕΣΑΠ βάσει κανονισμού, έβγαλε φιρμάνι απαγόρευσης χειμερινών μεταγραφών στον Εθνικό.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται τώρα. Αν ο Εθνικός θέλει να έχει βάσιμες ελπίδες σωτηρίας, πρέπει τουλάχιστον να βρει έναν πιο έμπειρο πασαδόρο. Τουλάχιστον, γιατί υπάρχουν και άλλες σημαντικές ελλείψεις στο ρόστερ. Για να τον πάρει, πρέπει να άρει την απαγόρευση μεταγραφών. Για να την άρει, πρέπει να πληρώσει ή να έρθει σε διακανονισμό με τους τρεις παίκτες. Η περίοδος μέχρι και τις 20 Γενάρη θα κρίνει πολλά. Αν γίνει ένα θαύμα, βρεθεί από κάπου μια γενναία χρηματοδότηση, πληρωθούν κάτι οι τρεις, αρθεί η απαγόρευση και γίνουν μια-δυο μεταγραφές, με δεδομένο ότι έχει προβλήματα και ο Ηρακλής, η υπόθεση σωτηρία δεν θα πρέπει να θεωρείται ξεγραμμένη. Αν μπορούσαν να γίνουν αυτές οι κινήσεις πριν το πρώτο ματς του 2020 με την Ελπίδα Αμπελοκήπων, που έχει έναν βαθμό και είναι προτελευταία στη βαθμολογία με τελευταίο τον Εθνικό, ακόμα καλύτερα. Μια νίκη επί της Ελπίδας θα άλλαζε την ψυχολογία στην αυγή του 2020 και η αλλαγμένη ψυχολογία δεν αφορά μόνο τους παίκτες αλλά και τους φιλάθλους – ανάμεσα στους οποίους είναι και γνωστοί επιχειρηματίες.

Η νίκη επί της Ελπίδας μπορεί να έρθει και χωρίς μεταγραφές βέβαια. Αλλά αν έρθει, θα δώσει ένα επιχείρημα παραπάνω να γίνει η υπέρβαση για να σωθεί η ομάδα. Ή τουλάχιστον να παλέψει. Στο αντίθετο αποτέλεσμα, μάλλον θα υπάρξει το ακριβώς αντίστροφο αποτέλεσμα. Και όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν ποιο θα είναι αυτό, δεν έχουν παρά να ρωτήσουν στην γειτονική Κομοτηνή, που από τα περσινά Χριστούγεννα και μετά ζούσε με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα πετύχαινε μια νίκη ψυχολογίας και τελικά βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στην Α2 Κατηγορία, χάνοντας μαρς και τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της από τον Εθνικό…

Ο Αθλητάμπουρας