Έρευνα ΔΠΘ: 1 στους 2 Έλληνες δεν κάνει τίποτα όταν δει ή μάθει ότι κακοποιείται ζώο

Το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, διοργάνωσαν στην Κομοτηνή εκδήλωση με θέμα «Κακοποίηση ζώων: Πορίσματα ερευνών και δεσμεύσεις για το μέλλον» κατά την οποία παρουσιάστηκε μεγάλη έρευνα του πανεπιστημίου. 

Την παρουσίαση της έρευνας με τίτλο «συγκριτική έρευνα για την κακοποίηση των ζώων Κομοτηνή – υπόλοιπη Ελλάδα» έκαναν οι: Αθανασία Συκιώτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και οι φοιτήτριες της Νομικής Σχολής ΔΠΘ Μαρία Κακόψητου (4ετής) και Ευαγγελία Κούλλαρου (3ετής).

Αθ. Συκιώτου: Ανησυχητικό το ποσοστό αδιαφορίας
Η Αθανασία Συκιώτου, φέρουσα και τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 28/11 στο ίδρυμα Παπανικολάου, χαρακτήρισε ως «σημαντικότερο εύρημα» της έρευνας το ότι «η αναγνώριση της κακοποίησης έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό». Επίσης, σύμφωνα με την ίδια «το 80% θεωρεί ότι ο λόγος της κακοποίησης είναι η ψυχική διαταραχή (του δράστη)». Ανησυχητικό σύμφωνα με την ίδια είναι το ποσοστό αδιαφορίας, δηλαδή «πολλά άτομα έχουν αντιληφθεί κακοποίηση ζώου αλλά δεν έκαναν τίποτα».

Οι χαιρετισμοί
Για «ιδιαίτερη ευαισθησία (της Αστυνομίας) στην προστασία των ζώων» έκανε λόγο ο αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Νίκος Μενεξίδης, λέγοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα περιστατικά κακοποίησής τους, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσία».

Ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων μετέφερε το μήνυμα ότι ελεήμων καρδία είναι αυτή που «αγαπά τους πάντες και τα πάντα», έτσι και τα ζώα ως «δημιουργήματα του Θεού».

Πως ο Δήμος θα αξιοποιήσει τα πορίσματα της έρευνας, έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης Γιάννης Μουρτίδης. Για τις καταγγελίες στο Δημοτικό Κυνοκομείο απάντησε: «ο δήμος το μόνο που κάνει είναι να εφαρμόζει το νόμο.

Οι καταγγελίες παίρνουν τη νομική οδό. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία, γνωρίζουμε τα προβλήματα, αλλά η δημοτική αρχή εφαρμόζει το νόμο».

Τα περιστατικά που διαχειρίζεται η Εισαγγελία
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που παρακολούθησε κόσμος από φιλοζωικές οργανώσεις και παρατάξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσιάστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ένας εκ των εισηγητών, ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης Διονύσης Λαμπρίδης παρουσίασε το νομικό πλαίσιο της κακοποίησης ζώων, μη κρύβοντας ότι «πάντοτε υπάρχει χώρος για βελτιώσεις» και παρατηρώντας ότι από τότε που η κακοποίηση ζώων διώκεται αυτεπάγγελτα «έχει αυξηθεί ο όγκος των καταγγελιών, σε αυτό έχει συμβάλει και η ενημέρωση του κόσμου». Ο ίδιος παρατήρησε «αυξητική τάση» στα περιστατικά κακοποίησης ζώων που διαχειρίζεται η εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, κάτι που σύμφωνα με την εκτίμησή του δεν σημαίνει απαραίτητα αύξηση των πραγματικών περιστατικών, αλλά αύξηση των καταγγελλόμενων περιστατικών.

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ 2018-2019
Η έρευνα ήταν ποσοτική με τυχαίο δείγμα πληθυσμού συνολικά 1.152 ατόμων, ανώνυμη και βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο 35 κλειστών κατά το πλείστο ερωτήσεων τύπου: ΝΑΙ/ΟΧΙ ή ΣΥΜΦΩΝΩ/ΔΙΑΦΩΝΩ. Επί του συνόλου των ερωτηθέντων 23% δήλωσε τόπο κατοικίας Κομοτηνή, ποσοστό 15% Αθήνα, 14% Θεσσαλονίκη και υπήρξαν μικρότερα ποσοστά από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 633 άνδρες (55%) και 511 γυναίκες (44%), ενώ 8 άτομα (0,80%) δεν θέλησαν να προσδιορίσουν το φύλο τους. Ηλικία: από 18 και άνω, στην πλειοψηφία άτομα ηλικίας μεταξύ 18-25 ετών (41%) από τους οποίους ποσοστό 35% φοιτητές.

Ο «Χ» εξασφάλισε όλα τα πορίσματα της έρευνας και κατόπιν διαλογής παρουσιάζει μερικές από τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις:

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών και αδέσποτα
Απ’ όσους απάντησαν ότι διαθέτουν ζώα συντροφιάς (δηλ. το 42%  του συνόλου), κατά πλειοψηφία (52%) δήλωσαν ότι είναι στειρωμένα. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτών που έχουν βάλει μικροτσίπ στο ζώο τους (59%), ενώ αυτών που δεν φέρουν μικροτσίπ είναι 41%. Ανησυχητικό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων έλαβαν μέρος την έρευνα (77%) απάντησαν ότι γνωρίζουν ότι το τσιπάρισμα των ζώων συντροφιάς είναι υποχρεωτικά (αλλά μέρος αυτών όπως συνάγουμε δεν το πράττουν). Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό στο σύνολο των ερωτηθέντων αυτών που φροντίζουν ζώα έξω από το σπίτι τους (50%) απ’ ότι αυτών που έχουν μέσα στο σπίτι (49%), ενώ 1% δεν απάντησε.

Θεωρείτε ότι μπορείτε να ταΐζετε τα αδέσποτα ζώα; Η πλειοψηφία (79%) απάντησε θετικά ότι μπορεί να ταΐζει αδέσποτα. Σε ποσοστό 38% γνωρίζουν ότι υπάρχουν υπηρεσίες υπεύθυνες για κτηνιατρική φροντίδα στα αδέσποτα, ενώ 61% δεν γνωρίζουν. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι (όλης της χώρας) πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού.

Κακοποίηση, καταγγελίες και αδιαφορία
Στην ερώτηση εάν γνωρίζουν τι είναι κακοποίηση των ζώων, ποσοστό 97% απάντησε θετικά (βέβαια για το τι νομίζουν οι ίδιοι ότι είναι κακοποίηση). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ερώτηση: Έχει υποπέσει στην αντίληψή σας πράξη κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου; Από το σύνολο των ερωτηθέντων ποσοστό 44% απάντησε θετικά, ενώ 56% αρνητικά. Εάν ναι, πώς ήλθε στην αντίληψή σας η πράξη; Από αυτούς που απάντησαν θετικά στην παραπάνω ερώτηση (44%), πολύ κοντά είναι τα ποσοστά εκείνων που έμαθαν για την κακοποίηση εξ ιδίας αντιλήψεως (48%) και εκείνων που έμαθαν από άλλον (52%).

Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα ποσοστά των αντιδράσεων στην κακοποίηση. Σε ποσοστό 32% διαπιστώνεται αδράνεια και αδιαφορία, αφού απάντησαν ότι δεν έκαναν κάτι, ενώ ποσοστό 26% κατήγγειλε την κακοποίηση στην Αστυνομία, ποσοστό 10% κάλεσε τον Δήμο, ποσοστό 9,8% κάλεσε κτηνίατρο, 4 κάλεσαν τη φιλοζωική, 3 ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη, ένας κάλεσε τον Εισαγγελέα, ενώ 15% δεν απάντησαν. Βέβαια, το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν πού μπορούν να απευθυνθούν εάν υποπέσει στην αντίληψή τους περιστατικό κακοποίησης/ κακομεταχείρισης ζώου (70%), ενώ μόλις 28% δεν γνωρίζουν και 2% δεν απαντούν.

Βία κατά δεσποζόμενων ή αδέσποτων ζώων
Θεωρείτε ότι είναι αποδεκτή μια πράξη βίας κατά αδέσποτου ζώου; Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό που απαντά θετικά (17%) έναντι 82% που απάντησε αρνητικά. Το ποσοστό αυξάνει κατά 32% και κάνει αποδεκτή μια πράξη βίας εάν το αδέσποτο ζώο είναι επιθετικό (αφού το ποσοστό εκείνων που δεν αποδέχονται τη βία είναι 50%, δηλ. η διαφορά που προκύπτει από το 82% εκείνων που απάντησαν αρνητικά στην προηγούμενη ερώτηση). Αυτοί που απάντησαν θετικά σ’ αυτή την ερώτηση είναι 49%. Η ψαλίδα ξανακλείνει εάν το αδέσποτο ζώο είναι απλώς ενοχλητικό (78%), όπου όμως υπάρχει ποσοστό 12% που αποδέχεται πράξεις βίας σε αυτές τις περιπτώσεις, πολύ κοντά στο ποσοστό εκείνων που δεν απαντούν (10%).

Στη σύνδεση κακοποίησης ζώων με κακοποίηση ανθρώπων, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 19% απάντησε ότι γνωρίζει περιστατικά όπου άτομα που διέπραξαν κακοποίηση ζώων διέπραξαν παρόμοια κακοποίηση και σε ανθρώπους.

Γιατί κάποιος κακοποιεί ένα ζώο
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στην ερώτηση αυτή, όπου συντριπτικό ποσοστό 81% (932 άτομα) απάντησε λόγω ψυχικής διαταραχής, ποσοστό 61% (704 άτομα) για επίδειξη δύναμης, 59,5% (685 άτομα) επειδή θεωρεί το ζώο επιβλαβές ή ενοχλητικό, 35% (406 άτομα)  για παιχνίδι και 25%  (290 άτομα) για κερδοσκοπία. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι 16 στους 1.152 απάντησαν έλλειψη παιδείας παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στην επόμενη ερώτηση (αν η παιδεία επαρκεί).

Θεωρείτε ότι υπάρχει επαρκής παιδεία στα σχολεία και ενημέρωση του κοινού για την υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στα ζώα; Στο ερώτημα αυτό η πλειοψηφία σε ποσοστό 87% απάντησε αρνητικά. Θεωρείτε ότι το ζώο είναι πράγμα ή ότι έχει ψυχή και συναισθάνεται;  Στην τελευταία ερώτηση ποσοστό 92% απάντησε ότι το ζώο έχει ψυχή και συναισθάνεται.

Πηγή: https://www.xronos.gr