Αθλητάμπουρας: Ο συνιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη, το «ρουσφετάκι» Τσέπελη και οι μηνύσεις στον Έβρο

ΠΟΛΛΗ ΣΚΟΝΗ ΣΗΚΩΣΕ και αυτός ο αγώνας της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό. Μετά τον κυρ Σάββα (Θεοδωρίδη) την σκυτάλη στην αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ομάδας της Θράκης πήρε ο αντιπρόεδρος της ομάδας Κώστας Καραπαπάς, που ειχε αφήσει και πέρυσι κάποια υπονοούμενα αλλά τότε ο ΑΟΞ άφησε να περάσουν στα ψιλά. Τώρα υπήρξε απάντηση, από τον Καραπαπά υπήρξε ανταπάντηση και πέραν αυτής… ουδέν, ενώ θα περίμενε κανείς μετά από τέτοια σφοδρή αντιπαράθεση τη λύση να την δώσει η δικαιοσύνη.

Το γεγονός δίνει δικαίωμα στα ΜΜΕ που ελέγχονται ή απηχούν τις θέσεις του Μαρινάκη να πανηγυρίζουν και να λένε ότι κανείς δεν θα πάει στα δικαστήρια τον Καραπαπά. «Ξέρουν πολύ καλά ότι “δεν θα τον πάνε στα δικαστήρια”, επειδή μετά από μια ανάλογη, άφρονα κίνηση θ’ ανοίξει, όντως, φάκελος έρευνας και τότε τίποτε δεν μπορεί να προδικαστεί. Γνωρίζουν άριστα πως αν δεν υπήρχε θέμα πρώτοι αυτοί θα ζητούσαν να κινηθούν οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες ελέγχου για να αποδειχθεί πόσο τους διαβάλλει και συκοφαντεί την έντιμη εταιρεία που διοικούν ο Καραπαπάς», γράφει για παράδειγμα στο fws ο Χρήστος Υφαντής, εκ των δημοσιογράφων που τον τελευταίο χρόνο έχουν ανακινήσει σε ανύποπτους χρόνους το θέμα του ιδιοκτησιακού της Ξάνθης.

Ο Πανόπουλος έχει πει ότι πουλάει την Ξάνθη,
όμως ανήκει μόνο σε αυτόν η Ξάνθη;

Τι πραγματικά συμβαίνει; Με βάση όσα πάντως εγώ ξέρω και μπορώ να αποκαλύψω, θέμα με το ιδιοκτησιακό υπάρχει και μόνο από το γεγονός ότι άλλα γράφει η ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ξάνθη και άλλα έχει ανακοινώσει επισήμως η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Στην ΠΑΕ γράφουν ακόμα ότι ιδιοκτήτης της είναι η Βιαμάρ και ιδιοκτήτης της Βιαμάρ ο Πανόπουλος, παρόλο που το συγκεκριμένο κείμενο έχει ανανεωθεί, όπως ανέφερα στο προηγούμενο σημείωμά μου. Από την ΕΕΑ μάθαμε στις αρχές του χρόνου ότι η ομάδα πέρασε σε ποσοστό 94,38% στην Insports IKE, της οποίας πάντως μέτοχοι είναι οι ίδιοι με την Βιαμάρ. Μόνο που δεν είναι ένας ο ιδιοκτήτης τόσο στην Insports όσο και στην Βιαμάρ, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά δύο και μάλιστα ο καθένας έχει το 50% των μετοχών, άρα δεν υπάρχει καν μεγαλομέτοχος ανάμεσά τους. Ο ένας είναι ο Πανόπουλος. Ποιος είναι άλλος;

Αποτέλεσμα εικόνας για πολυχρονης συγγελιδης
Ο Πολυχρόνης Συγγελίδης μπορεί να μην αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ξάνθη
αλλά επισήμως φέρεται να έχει στην ομάδα

τόσες μετοχές όσες και ο Πανόπουλος

Όσοι διαβάζετε προσεκτικά αυτήν την ιστοσελίδα, ξέρετε ότι ο άλλος είναι ο Πολυχρόνος Συγγελίδης, της γνωστής οικογένειας εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων. Συνεπώς, με βάση τα επίσημα τουλάχιστον έγγραφα, ιδιοκτήτης της Ξάνθης δεν είναι μόνο ο Πανόπουλος. Ούτε ήταν όμως μόνο ο Πανόπουλος. Έχει τα ίδια δικαιώματα στην ΠΑΕ Ξάνθη που έχει και ο Συγγελίδης, ο οποίος όμως είναι ζήτημα αν ξέρει κατά που πέφτουν τα Πηγάδια. Πάντα με βάση τα όσα ξέρουμε από την περσινή ανακοίνωση της ΕΕΑ αλλά και από όσα αναφέρει η ίδια η Viamar, η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει αποφασίσει πέρα από τα αυτοκίνητα και την υγραεριοκίνηση να επεκταθεί και στην εκμετάλλευση ακινήτων διαθέτοντας πολυτελή ενοικιαζόμενα σπίτια αλλά πλέον χτίζοντας και ξενοδοχεία.

Για την ιστορία, να σας αναφέρω επίσης ότι την ώρα που συνήθως ακούμε στις εταιρείες για αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, με πιο πρόσφατη αυτήν του ΠΑΟΚ, στην Βιαμάρ πριν μερικούς μήνες προχώρησαν σε… μείωση. Για την ακρίβεια, Πανόπουλος και Συγγελίδης βρέθηκαν και συμφώνησαν να μειωθεί κατά 400.002 ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας (ακρίβεια ε;), καθώς «ο κύκλος εργασιών έχει περιορισθεί, οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τρίτους έχουν μειωθεί αισθητά ενώ ο δανεισμός είναι ανύπαρκτος».

Ετσι ο Πανόπουλος και ο Συγγελίδης πήραν από 200.001 ευρά (ακρίβεια, ε; το ένα ευρώ κάνει την διαφορά). Πλέον η Βιαμάρ έχει μετοχικό κεφάλαιο 485.810 ευρώ Πλέον ο καθένας από τους δυο μετόχους κατέχει από 77.635 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ η κάθε μία.

* * * * *

ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ και ο Δήμος Ξάνθης είχε κάποιες λίγες μετοχές του ΑΟΞ, μιας ΠΑΕ που είναι από τις ελάχιστες που δεν εμπίπτουν στον νόμο που απαιτεί το 10% να ανήκει στο ερασιτεχνικό τους σωματείο, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ισχύει πλέον και απλά υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι μικρομέτοχοι – που όλοι μαζί έχουν με το ζόρι κάτι πάνω από το 5% (αφού το υπόλοιπο ανήκει σε Πανόπουλο και Συγγελίδη). Πλέον λέγεται ότι με τον νέο αθλητικό νόμο οι Δήμοι θα μπορούν να είναι μέτοχοι ακόμα και σε Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες, όπως η ΠΑΕ Ξάνθης. Οπότε καλό θα ήταν να το έχουμε στα υπόψιν, ειδικά μετά από αυτό το περίεργο ρουσφέτι του νέου δημάρχου Μανώλη Τσέπελη που αποκάλυψε το πρωί το ThrakiSportS και έχει γίνει talk of the town στα αθλητικά στέκια της Ξάνθης.

Αποτέλεσμα εικόνας για μανωλης τσεπελης
Ο δήμαρχος Ξάνθης άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου με την επιχορήγηση που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο την ομάδα του χωριού του

Για όσους δεν ξέρετε, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης το βράδυ της Δευτέρας αποφασίστηκε για πρώτη φορά να δοθεί επιχορήγηση σε αθλητικό σωματείο για να καλύψει τα έξοδα συμμετοχής του στο τοπικό πρωτάθλημα. Επειδή το ρεπορτάζ δεν το ανέφερε, πρόκειται για την Αναγέννηση Παλαιάς Χρύσας που κατάφερε να εξασφαλίσει 2.500 ευρώ. Από την Χρύσα κατάγεται ο νέος δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί να δοθεί στην Αναγέννηση αυτό το ποσό και να μην δοθεί και στον «αιώνιο» αντίπαλο, τον Ατρόμητο Χρύσας, ομάδα του ίδιου ουσιαστικά χωριού που μετέχει στο ίδιο πρωτάθλημα, στην ίδια κατηγορία; Μάλιστα, οι συγκεκριμένες ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στο μεγάλο ντέρμπι την Κυριακή και αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα.

Και εφόσον δίνονται από 2.500 ευρώ στις δυο Χρύσες, δεν πρέπει να οι υπόλοιπες να πάρουν το ίδιο; Και οι ομάδες της Α’ Κατηγορίας που εδρεύουν στον Δήμο Ξάνθης δεν θα πρέπει να πάρουν κατιτίς παραπάνω; Μεγαλύτερο το παράβολο συμμετοχής, περισσότεροι και οι αγώνες. Να μην πάρουν ας πούμε τέσσερα με πέντε χιλιάρικα σύλλογοι όπως η ποδοσφαιρική Ασπίδα ή η ΑΕΞ; Να πάρουν. Ναι, αλλά αν πάρουν οι ομάδες του τοπικού, ο Ορφέας Ξάνθης που αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική και έχει ακόμα πιο αυξημένα έξοδα, ενώ συντηρεί και το Δημοτικό κατά τα άλλα γήπεδο του ΑΟΞ, τι θα πρέπει να λάβει; Το λιγότερο 15 χιλιάρικα με αυτήν την λογική, γιατί ταξιδεύει μέχρι και Σέρρες και Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο ποδόσφαιρα. Στο μπάσκετ οι ομάδες της ΕΚΑΣΑΜΑΘ όπως ο Αρίωνας και ο Άθλος μπορεί να αγωνίζονται σε τοπικό πρωτάθλημα, αλλά το τοπικό στο συγκεκριμένο άθλημα είναι περιφερειακό και ενέχει πολλά ταξίδια από τις Σέρρες ως την Ορεστιάδα. Και όχι μόνο για τα ανδρικά τμήματα αλλά και για τα εφηβικά, παιδικά, γυναικεία, κορασίδων, παγκορασίδων και πάει λέγοντας. Να μην πάρουν έξι με επτά χιλιάρικα, ίσως και παραπάνω; Για να μην μιλήσουμε για τον Λεύκιππο και την Ασπίδα, που εκπροσωπούν την πόλη στη Γ’ Εθνική Καλαθοσφαίρισης. Η Ασπίδα ειδικά έχει και Α2 Γυναικών, άρα διπλάσια έξοδα. Και φυσικά όλα τα αναπτυξιακά. Αν πάρει λιγότερο από 25-30 χιλιάρικα θα είναι αδικία.

Δείτε το και ως παιχνίδι! Με δεδομένο ότι μια ομάδα Β’ Τοπικού πήρε 2,5 χιλιάρικα ευρά, η καθεμία από τις υπόλοιπες πόσα θα λάβει;

Να μην πάρει και ο Ερμογένης στο βόλεϊ; Ο Διομήδης και ο ΑΠΟΦΚΑ στον στίβο; Να πάρουν και αυτοί, αφού μοιράζει το μαγαζί. Και η κολύμβηση μπας και αναβιώσει και το τμήμα πόλο; Να πάρει και αυτή. Μπορεί να μην έχει κολυμβητήριο αλλά επιχορηγήσεις καλό είναι να δίνονται. Το τζούντο επίσης, που φέρνει και διακρίσεις στην πόλη με τον Μιρμάνη, ώστε να γλιτώσει και τυχόν μπλεξίματα ο νέος δήμαρχος με τους ιθύνοντές του που ανήκουν σε αντίπαλη πολιτική παράταξη και στο παρελθόν είχε καταγγελθεί ότι πήγαν να λύσουν με ολίγον βίαιους τρόπους τις διαφορές τους με πολιτικούς αντιπάλους; Να πάρει φυσικά το κατιτίς του και ο Μιρμάνης ώστε να κάθεται φρόνιμα και να μην κινδυνεύσει με καμιά σφαλιάρα ο Τσέπελης. Και η Ολυμπιακή Φλόγα στην πάλη, όπου μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν να υπάρχουν άλλα τρία σωματεία με έδρα την Ξάνθη αλλά όλοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους; Να πάρει και η πάλη. Και φυσικά η γυμναστική. Πρέπει να πάρει οπωσδήποτε και η γυμναστική. Και καλό θα ήταν να φροντίσει να γραφτεί σε κάποιον σύλλογο ο ίδιος ο δήμαρχος και να μάθει εντατικά μαθήματα κωλοτούμπας. Θα του χρειαστούν, με την φάμπρικα που άνοιξε, γιατί ή θα βουλιάζει το ταμείο του Δήμου μοιράζοντας αφειδώς παχυλές επιχορηγήσεις στους αθλητικούς συλλόγους ή πολύ απλά, θα κάνει σύντομα κυβίστηση, όταν αρχίσουν να έρχονται τα αιτήματα όλων αυτών των συλλόγων για κάλυψη των εξόδων τους από τα χρήματα των δημοτών.

Μικρή λεπτομέρεια. Το ρουσφέτι με τα δυομισι χιλιάρικα στην Αναγέννηση Παλαιάς Χρύσας μπορεί ουσιαστικά να αφορά την ομάδα του χωριού του δημάρχου, ψηφίστηκε όμως ομόφωνα. Γιατί όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανεξαρτήτως παράταξης έχουν φίλους και γνωστούς (ή μετέχουν οι ίδιοι) σε αθλητικά σωματεία που τώρα ήδη ορέγονται τις παχυλές επιχορηγήσεις του Δήμου Ξάνθης.

* * * * *

ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ επιχορηγήσεων στα αθλητικά σωματεία την ακολουθούσε έντονα στην Αλεξανδρούπολη ο Βαγγέλης Λαμπάκης και κατέληξε στην αντιπολίτευση. Όλους τους τάιζε, αλλά όλοι στο τέλος γκρίνιαζαν και ήθελαν το κάτι παραπάνω, γιατί σταθερά φρόντιζε τα μισά περίπου λεφτά να τα δίνει στην αγαπημένη του ομάδα, τον Εθνικό. Ωστε αυτός να μετέχει στο πιο απαξιωμένο πρωτάθλημα ομαδικού αθλήματος στην Ελλάδα και να διαφημίζει δήθεν την πόλη, χωρίς η τελευταία να παίρνει φράγκο πίσω αφού ακόμα και οι αντίπαλες ομάδες τις πιο πολλές φορές ερχόντουσαν αυθημερόν χωρίς να κάνουν καν διανυκτέρευση.

Ο Λαμπάκης την πάτησε με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις αθλητικές επιχορηγήσεις στην Αλεξανδρούπολη, αλλά αυτό δεν φαίνεται να γίνεται μάθημα σε κάποιους δημάρχους

Τα λεφτά των δημοτών πήγαν στην πλειοψηφία τους σε τράνσφερ και μεταγραφές ξένων, ο κόσμος σιγά σιγά είδε να μην παίζουν τα δικά του παιδιά και εγκατέλειψε την ομάδα αλλά τελικά εγκατέλειψε και τον δήμαρχο. Έμεινε έτσι ο Λαμπάκης να απορεί για ποιον λόγο ενώ πίστευε ότι όλα τα έκανε καλά, ούτε ο ίδιος εξελέγη ούτε ο Εθνικός ορθοποδεί και αντιθέτως βρίσκεται να χρωστάει δεκάδες ακόμα και τώρα δεκάδες χιλιάδες ευρώ, πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν την τελευταία οκταετία που ο ίδιος τροφοδοτούσε την ομάδα με τα λεφτά των δημοτών.

Οι δημοτικές κόντρες πάντως δείχνουν να επηρεάζουν και την νυν ομάδα του Εθνικού, αλλά και όλο το οικοδόμημα του εβρίτικου βόλεϊ. Την περασμένη εβδομάδα φτάσαμε στο σημείο μάλιστα να ακυρωθεί συγκεντρωτική του ομοσπονδιακού προπονητή εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στον Εθνικό. Στην υπόθεση υπήρξε και εμπλοκή ανώτατου πολιτικού παράγοντα. Κορυφαίο στέλεχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την ακρίβεια. Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου γαρ.

Αντηλλάγησαν βαρύτατες εκφράσεις, έπεσαν απειλές για μηνύσεις και δεν αποκλείεται να καταλήξει τελικά να έχουν πολλή δουλειά οι δικηγόροι. Όπως ο νυν δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης για παράδειγμα, αλλά όπως και ο πρώην Βαγγέλης Λαμπάκης. Ο ένας κάλλιστα θα μπορούσε να είναι από τη μία πλευρά καθότι νομικός της σύμβουλος και ο άλλος από την άλλη. Αμφότεροι υπερασπιζόμενοι το συμφέρον του… Εθνικού, που μόνο ενιαίος και αδιαίρετος στην παρούσα φάση δεν είναι, παρά τις χαμογελαστές φωτογραφίες τις ψαροταβέρνες.

Ο Αθλητάμπουρας