Σκάνδαλο με το αθλητικό μπαλόνι Αλεξανδρούπολης! Το προμηθεύτηκαν χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο!

Έχουν περάσει πάνω από 2,5 χρόνια από την αρχική εξαγγελία του τέως δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη για την εγκατάσταση αθλητικού μπαλονιού. Mε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις ο Δήμος Αλεξανδρούπολης το προμηθεύτηκε και υπέγραψε τον Απρίλιο με τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακές φιέστες την σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο, αλλά τον περασμένο Αύγουστο, λίγες ημέρες πριν αποτελέσει παρελθόν η προηγούμενη δημοτική αρχή, ξαφνικά “ανακάλυψε” ότι… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ για την εγκατάσταση του.

Σε αυτήν την πρωτοφανή αποκάλυψη προχωρά ο Κώστας Πιτιακούδης στην ιστοσελίδα evros-news παρουσιάζοντας μια σειρά από επίσημα έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας αφορούν την αλληλογραφία του αρμόδιου τότε αντιδημάρχου Αθλητισμού Γιάννη Βαταμίδη με τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Από τα έγγραφα αυτά βγαίνουν σαφέστατα εκτεθειμένοι ο τέως δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης και οι επίσης τέως Αντιδημάρχοι Αθλητισμού Γιάννης Βαταμίδης και Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας. «Γιατί αποδεικνύουν ότι… η καλύτερη δημοτική αρχή στην Ελλάδα, όπως συχνά… αυτοαποθεώνονταν ο κ.Λαμπάκης, ήταν ένα… μπάχαλο και δεν ήξεραν κυριολεκτικά τι τους γίνεται», σχολιάζει το evros-news.

Το θέμα το αναδεικνύει το ThrakiSportS γιατί το έργο του μπαλονιού αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τον αθλητισμό της πρωτεύουδας του Έβρου και έχει αναδειχθεί από σειρά δημοσιευμάτων αυτής της ιστοσελίδας τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2018 έγινε ο σχετικός διαγωνισμός και ενώ υπήρχαν τεύχη δηµοπράτησης και οι τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν στην κατασκευή του έργου «Υποδοµή και εγκατάσταση προπονητηρίου κλειστού θόλου στέγασης αθλητικών εγκαταστάσεων» προϋπολογισµού 250.000,00 € µε ΦΠΑ. Πρόκειται για την βάση πάνω στην οποία θα τοποθετούνταν το περίφημο αθλητικό μπαλόνι, που θα χρησιμοποιούσαν για προπονήσεις τους χειμερινούς μήνες σύλλογοι μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ.

Τον Απρίλιο του 2019 έγινε η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο Κώστα Παπαδόπουλο, για την προμήθεια του αθλητικού μπαλονιού ή “κλειστού θόλου προπονήσεων”, με ποσό πάνω από 200.000 ευρώ και την εγκατάσταση του. Τότε μάλιστα τόνισαν όλοι κατηγορηματικά πως τον Αύγουστο του 2019 θα είχε ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του ώστε οι ομάδες να μπορούν να μπουν σε αυτό και να κάνουν προπονήσεις πριν την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν.

Ήδη όμως βρισκόμαστε στον Οκτώβριο, η δημοτική αρχή Λαμπάκη έφυγε στις 31 Αυγούστου και… δεν έχει γίνει το παραμικρό. Σύμφωνα μάλιστα με τα έγγραφα που βγαίνουν τώρα στο φως της δημοσιότητας, μετά από δύο και πλέον χρόνια, οι… Βαγγέλης Λαμπάκης, Γιάννης Βαταμίδης και Γιώργος Κουκουράβας ανακάλυψαν λίγες ημέρες πριν αποχωρήσουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να προβλέπει τον τρόπο εγκατάστασης του κατασκευής αυτής.

Η αγωνιώδης αλληλογραφία του πρώην αντιδημάρχου Αθλητισμού Γιάννη Βαταμίδη φαίνεται να εκτυλίσσεται τον τελευταίο μήνα της παρουσίας του στην δημοτική αρχή και συγκεκριμένα στο πρώτο έγγραφο με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2019, φέρεται να παραδέχεται ότι έγινε ήδη προμήθεια του αθλητικού μπαλονιού και ζητάει αρχικά να γίνει έλεγχος λειτουργικότητας της φουσκωτής κατασκευής.

Ακολούθησε νέο έγγραφο στις 28 Αυγούστου, τρεις μόλις ημέρες πριν από την λήξη και τυπικά της θητείας της τέως δημοτικής αρχής του Βαγγέλη Λαμπάκη, στο οποίο ο Γιάννης Βαταμίδης παραδέχεται ότι “ανακάλυψαν” τώρα ότι δεν υπάρχει Νομοθετικό Πλαίσιο για προδιαγραφές και εγκατάσταση και τι πρέπει να κάνει ο δήμος Αλεξανδρούπολης, που ήδη προμηθεύτηκε το αθλητικό μπαλόνι. 

Ακολούθησε η απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργείου Αθλητισμού που δόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου και έφτασε πλέον στη νέα δημοτική αρχή και τον καινούργιο αντιδήμαρχο Αθλητισμού Θόδωρο Βουρδόλη, όπου ξεκάθαρα επισημαίνεται ότι η ΓΓΑ ασχολείται μόνο με θέματα λειτουργικότητας της εγκατάστασης. Για την τοποθέτηση και τις οικοδομικές άδειες πρέπει να απευθυνθούν στην Πολεοδομία και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Προφανώς μιλάμε για το απόλυτο φιάσκο με την υπόθεση του αθλητικού μπαλονιού, που κρατάει δυο χρόνια τώρα. Το είχε προτείνει πολλές φορές ως λύση τα προηγούμενα χρόνια η Λέσχη Πετοσφαίρισης Αλεξανδρούπολης αλλά μόλις τον Ιανουάριο του 2018 ο Βαγγέλης Λαμπάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Maximum Fm και τον Δημήτρη Κολιό, δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί αθλητικό μπαλόνι δίπλα από το νέο κολυμβητήριο με εμβαδό 1.900τμ. Μάλιστα ανέφερε ότι θα δοθούν από το ταμείο του δήμου 390.000 ευρώ για την εγκατάσταση του και ως τα τέλη Μαϊου 2018 θα είναι έτοιμο. Ο Μάιος του 2018 πέρασε, ούτε φωνή και ακρόαση από το αθλητικό μπαλόνι και την εγκατάσταση του και μετά την δημοσιογραφική ανακίνηση του ζητήματος, τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2018 έγινε ο διαγωνισμός για την κατασκευή της βάσης που θα τοποθετούνταν η συγκεκριμένη κατασκευή και υπήρξε ανάδοχος. Ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε τότε, έγινε κατόπιν εορτής η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας και προφανώς μέσα σε αυτήν την αναμπουμπούλα, οι υπεύθυνοι υπάλληλοι δεν φρόντισαν να μάθουν και να ενημερώσουν ότι ΔΕΝ υπάρχει συγκεκριμένο Νομοθετικό Πλαίσιο για το έργο αυτό.

Στις 4 Απριλίου 2019, υπογράφηκε τελικά η σύμβαση μεταξύ του δήμου και του εργολάβου Κώστα Παπαδόπουλου, για την προμήθεια και εγκατάσταση του αθλητικού μπαλονιού. Φυσικά με τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακές φανφάρες από Λαμπάκη, Βαταμίδη, Κουκουράβα και τον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών Παντελίδη. Ο ανάδοχος Κώστας Παπαδόπουλος μάλιστα διαβεβαίωνε ότι μέσα στον Αύγουστο του 2019 θα είχε ήδη τοποθετηθεί το αθλητικό μπαλόνι, αλλά όσο το είδατε εσείς το είδαν και οι Αλεξανδρουπολίτες και κανείς πλέον δεν ξέρει αν και πότε θα τοποθετηθεί, αφού αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει άδεια.

Σαν να μην έφταναν αυτά, στις 24 Μαίου 2019, δυο ημέρες πριν τις κάλπες της πρώτης Κυριακής των δημοτικών εκλογών, ο τέως Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Βαταμίδης,έστειλε… προπαγανδιστικό δελτίο Τύπου με φωτογραφία του αθλητικού μπαλονιού στο εργοστάσιο από το οποίο το προμηθεύτηκαν με το οποίο γινόταν γνωστό στους πολίτες πώς ακριβώς θα είναι το αθλητικό μπαλόνι που σύμφωνα με τις τότε εξαγγελίες θα δινόταν προς χρήση μέσα στον Αύγουστο. Οι εκλογές πέρασαν, η παράταξη Λαμπάκη πέρασε στην αντιπολίτευση και προφανώς στους τρεις μήνες που ακολούθησαν δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα την αλληλογραφία που προαναφέρθηκε.

Κατόπιν όλων αυτών, το evros-news που φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα σχετικά έγγραφα θέτει μια σειρά από ερωτήματα και απαιτεί πλέον συγκεκριμένες απαντήσεις για λογαριασμό των πολιτών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς το σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ που θα κοστίσει το συγκεκριμένο αθλητικό μπαλόνι, είναι χρήματα δικά τους αφού δόθηκαν από το πλεόνασμα του δήμου Αλεξανδρούπολης. Το ThrakiSportS παραθέτει τα ερωτήματα και με ενδιαφέρον θα παρουσιάσει και τις απαντήσεις, εφόσον δοθούν, είτε αυτές αποσταλούν στην ιστοσελίδα μας είτε στο μέσο που έκανε το πρωτότυπο δημοσίευμα:

  • Όταν λίγες ημέρες πριν από την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών και συγκεκριμένα στις 24 Μαίου 2019 ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Βαταμίδης με δελτίο Τύπου δυο ημέρες πριν την κάλπη, πανηγύριζε με φωτογραφίες ότι είναι έτοιμο το αθλητικό μπαλόνι στο εργοστάσιο που έγινε η παραγγελία, δεν γνώριζε πως απαιτούνταν ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση του;
  • Είναι αλήθεια πως κάποια στιγμή το κατάλαβαν και αντιπροσωπεία του δήμου Αλεξανδρούπολης, αποτελούμενη από τον τέως δήμαρχο κ.Λαμπάκη και τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Κουκουράβα βρέθηκε στην Δράμα (είδαν και τον δήμαρχο Μαμσάκο για την πρόσληψη του δεύτερου στην ΔΙΑΑΜΑΘ από τον Σεπτέμβριο), όπου έχει ήδη τοποθετηθεί ανάλογο αθλητικό μπαλόνι; Εκεί τους απάντησαν πως αυτοί το τοποθέτησαν χωρίς να έχει ακολουθηθεί κάποια νόμιμη διαδικασία και ενήργησαν αυθαίρετα;
  • Αληθεύει πως… αρνήθηκε να υπογράψει η υπεύθυνη των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου κ.Μπρίκα για να προχωρήσει το έργο αν και δεν υπήρχε η απαραίτητη ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ , λέγοντας πως δεν μπορεί να… πάει φυλακή αν ο μη γένοιτο συμβεί κάποιο ατύχημα και ενώ θα το χρησιμοποιούν παιδιά που θα προπονούνται σε αυτό;
  • Είναι αλήθεια ότι ο εργολάβος που ανέλαβε, κατόπιν διαγωνισμού, αντί 250.000 ευρώ να φτιάξει την ειδική βάση πάνω στην οποία θα “κουμπώσει” το αθλητικό μπαλόνι, επίσης ΑΡΝΗΘΗΚΕ να προχωρήσει αν δεν υπήρχε η ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ;
  • Όταν Γιάννη Βαταμίδη αναφέρεις στο έγγραφο προς τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη δεν υπάρχει Νομοθετικό Πλαίσιο για προδιαγραφές και εγκατάσταση και τι πρέπει να κάνει ο δήμος Αλεξανδρούπολης, που ήδη προμηθεύτηκε το αθλητικό μπαλόνι, δεν παραδέχεσαι πως αν είχε τοποθετηθεί αυτό θα γινόταν ΠΑΡΑΝΟΜΑ, αλλά τόσο εσύ όσο και ο δήμαρχος με τον Αντιδήμαρχο κ.Κουκουράβα δεν πήρατε χαμπάρι 2,5 χρόνια; Εσείς που αποτελούσατε την καλύτερη δημοτική αρχή στην Ελλάδα και είστε πολύ έμπειροι σε σχέση με τους άπειρους που ανέλαβαν τώρα;