Αθλητάμπουρας: Οι αποσύρσεις ομάδων σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ και τα δεδομένα που διαμορφώνουν

Σε λουκέτο οδηγείται κορυφαία ομάδα βόλεϊ του Έβρου, από αυτές που προκάλεσαν αίσθηση σε όλη την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και πέτυχαν ρεκόρ που ξέφυγε από τα στενά όρια της περιοχής. Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι δεν θα δηλωθεί τη νέα σεζόν σε κανένα πρωτάθλημα, ανατέλλοντας ουσιαστικά την λειτουργία της. Και επειδή ξέρω που πάει το μυαλό σας, η απάντηση είναι «όχι». Δεν μιλάμε για τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο Εθνικός έχει εξασφαλιστεί. Η Λουπασάκη κατέβηκε στην Αθήνα, έφαγε αρκετό ξύλο από τους υπόλοιπους παράγοντες που δεν θα έλεγε κανείς ότι την υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες, αλλά τουλάχιστον το παλεύει. Όχι σαν κάτι άλλους πρώην προέδρους, που δημιούργησαν τα χρέη που τώρα πληρώνει ο Εθνικός, την κοπάνησαν με ελαφρά πηδηματάκια πριν λήξει η θητεία τους όταν είδαν τα σκούρα και τώρα, αφού πέρασαν τα χρόνια, εμφανίζονται σαν τιμητές των πάντων και κάνουν εκκλήσεις για σωτηρία. «Μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης της αγαπημένης μας ομάδας, ΟΛΟΙ πρέπει να κάνουμε κάτι ΤΩΡΑ», είπε ένας τέτοιος για να αρπάξει μερικά like στο facebook. Έστω πάντως και με αυτόν τον τρόπο, πράγματι ο ίδιος έκανε κάτι. Αφού τα χρέη που δημιουργήθηκαν επί θητείας του και καλείται τώρα να πληρώσει ο ΜΓΣ Εθνικός προφανώς εξακολουθεί να αδυνατεί να τα καλύψει, τουλάχιστον ας γράφει για αυτά στο facebook.

Πέρα από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα και στον Φοίνικα Αλεξανδρούπολης αναφορικά με το που θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν. Όχι με δική του ευθύνη. Η δεύτερη γυναικεία ομάδα βόλεϊ της πρωτεύουσας του Έβρου, μετά τη Νίκη, διεκδίκησε χωρίς επιτυχία την άνοδο στην Α2 μέσα από τη διαδικασία των μπαράζ. Ωστόσο μια από τις ομάδες που πανηγύρισαν την άνοδο, λέγεται ότι δεν θα δηλωθεί στην ανώτερη κατηγορία, καθώς δεν αντέχει τα έξοδα. Ο Φοίνικας ωστόσο δεν είναι πρώτος επιλαχών αλλά δεύτερος. Πρέπει να υπάρξει άλλη μια απόσυρση ή διάλυση ομάδας. Ωστόσο με την ρευστότητα που υπάρχει, τα πάντα είναι πιθανά.

* * * * *

Χειρότερα τα πράγματα στο μπάσκετ, όπου πέρα από τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στην Α2 Ανδρών έχουμε ένα ντόμινο συγχωνεύσεων που μπορεί ωστόσο να φέρει τον Λεύκιππο Ξάνθης αντίπαλο του ΓΑΣ Κομοτηνή στη Β’ Εθνική και έτσι η Θράκη από εκεί που δεν είχε καμία εκπροσώπηση πέρυσι, να αποκτήσει ξαφνικά διπλή. Ωστόσο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα και ξεκινούν και σε αυτήν την περίπτωση από την κορυφή, δηλαδή από την επαγγελματική Basket League.

Εκεί είχαμε την σεζόν που ολοκληρώθηκε τον Κολοσσό Ρόδου και το Λαύριο να υποβιβάζονται με βάση την βαθμολογία της κανονικής περιόδου και τον Ολυμπιακό να τιμωρείται με υποβιβασμό μετά την μη κάθοδό του στην αναμέτρηση των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό. Ο ΕΣΑΚΕ έκανε προσπάθεια να σωθεί το Λαύριο, η ΕΟΚ όμως δεν το δέχθηκε και θεωρώντας ότι οφείλουν να πέσουν τρεις. Ακολούθησε άλλη λύση. Το υποβιβασμένο Λαύριο εξαγόρασε το ΑΦΜ της Κύμης και παραμένει στην Α1. Νωρίτερα και ο Κολοσσός Ρόδου εξαγόρασε το ΑΦΜ του Χολαργού. Άρα στην πράξη δεν έπεσε κανείς, πέραν του Ολυμπιακού. Την ίδια στιγμή υπάρχει μια κενή θέση στην Α1 Ανδρών που καλούνται να καλύψουν η Καστοριά ως επιλαχούσα, αλλά επειδή μάλλον θα το αρνηθεί το εισιτήριο θα πάει στην Καρδίτσα και αν αρνηθεί και αυτή τότε ίσως δοθεί wild card σε όποια άλλη ομάδα ενδιαφέρεται.

Η ουσία είναι ότι από την στιγμή που ανεβαίνουν κανονικά στα μεγάλα σαλόνια δύο ομάδες και το πιο πιθανό και τρίτη, ενώ πέφτει μόνο ο Ολυμπιακός που δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα κατεβάσει ομάδα στην Α2 παρά την επίσημη δήλωση συμμετοχής, δημιουργούνται τουλάχιστον δύο, ίσως και τρία, κενά σε αυτήν την κατηγορία. Τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από την πιο κάτω, δηλαδή από την Β’ Εθνική. Κάπως έτσι το ντόμινο συνεχίζεται. Δημιουργούνται κενά και στην Β’ Εθνική που πρέπει να καλυφθούν από την Γ’ Εθνική. Και τρίτος επιλαχών για την άνοδο από την Γ’ στη Β’ Εθνική είναι ο Λεύκιππος Ξάνθης.

Aπό την στιγμή που συνέβησαν αυτά που συνέβησαν στην Basket League, κανείς δεν πρέπει να αποκλείει να υπάρξουν και άλλες αποσύρσεις ή συγχωνεύσεις ομάδων στην Α2 Κατηγορία ή στην Β’ Εθνική, κάτι που θα αυξήσει τις πιθανότητες του Λεύκιππου για άνοδο.

Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν οι ιθύνοντές του, οι οποίοι δηλώνουν ότι το ρόστερ που ετοιμάζουν για τη νέα σεζόν θα είναι ικανό να πρωταγωνιστήσει στην Γ’ Εθνική αλλά θα μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς και στην Β’ Εθνική, εφόσον χρειαστεί. Δεν αναμένουν πάντως να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σύντομα. «Ίσως τραβήξει μέχρι και το τέλος Αυγούστου», λέει παράγοντας της ξανθιώτικης ομάδας.

* * * * *

Πολύ νωρίτερα, στις αρχές Αυγούστου, θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Ως τις 5 Αυγούστου έχει δώσει προθεσμία η ΕΠΟ στις ομάδες να δηλωθούν στη Γ’ Εθνική. Τότε θα μάθουμε οριστικά και αμετάκλητα τι μέλει γενέσθαι με τις συμμετοχές από την Θράκη. Ως γνωστόν, σε επίπεδο δηλώσεων όλα βαίνουν καλώς. Στο παρασκήνιο έχετε μάθει από το ThrakiSportS ότι τουλάχιστον δύο ομάδες από το γεωγραφικό μας διαμέρισμα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα.

Ας ξεκινήσουμε με αυτούς που δεν έχουν πρόβλημα. Δεν έχει πρόβλημα ο Ορφέας. Σταθερή αξία ο Χατζημεστής, θα ματώσει αλλά θα τα καταφέρει. Δεν έχει πρόβλημα ο Αρης Αβάτου. Οι αδερφοι Κοτόπουλοι έχουν προσφέρει οικονομική ευχέρεια στην ομάδα, αν και φέτος τα πράγματα δεν δείχνουν το ίδιο εύκολα με τις προηγούμενες χρονιές. Κανονικά θα κατέβει και ο Ηρακλής Ζυγού. Αν υπήρξε κάποια αμφιταλάντευση, αυτή ξεκαθάρισε και το γεγονός ότι η ομάδα θα κατέβει κανονικά φαίνεται από τις (σχεδόν) καθημερινές ανακοινώσεις της με παίκτες που είτε αποκτά είτε ανανεώνει. Καμία άλλη ομάδα του Α’ Ομίλου της Γ’ Εθνικής δεν έχει τόσο συχνή ενημέρωση στα social media της.

Αντιθέτως, τα πράγματα είναι σκούρα στους νταμπλούχους της ΕΠΣ Θράκης του Μέγα Αλέξανδρου Ιάσμου και ακόμα πιο σκούρα στους πρωταθλητές της ΕΠΣ Έβρου του Ορέστη Ορεστιάδας. Και οι μεν και οι δε, μετά τις διοικητικές ανακατατάξεις, δήλωσαν ότι θα κατέβουν κανονικά και δυναμικά στη Γ’ Εθνική. Ωστόσο πολλοί συμπαίκτες δεν βρίσκονται και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Περισσότερες στην Ορεστιάδα, λιγότερες στον Ίασμο, αλλά υπάρχουν. Για την ώρα, παίκτες νέοι δεν έρχονται, παρά μόνο φεύγουν. Οι δευτεραθλητές έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ειδικά στον Έβρο υπάρχει όπως ίσως ξέρετε και πικάντικο παρασκήνιο με την επανεμφάνιση του Άλεξ. Αλλά το πιο πιθανό είναι τελικά και οι μεν και οι δε τελικά να δηλωθούν κανονικά στη Γ’ Εθνική. Έστω και με χαμηλό μπάτζετ. Έστω και με ρόστερ που μπορεί να είναι χειρότερο από το περσινό που είχαν στα τοπικά πρωταθλήματα.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ξέρουμε από τώρα τις δυο ομάδες που στο τέλος της σεζόν θα υποβιβαστούν πίσω στα τοπικά πρωταθλήματα…

Ο Αθλητάμπουρας