Τα σημεία όπου απαγορεύεται το κολύμπι στο Νομό Ροδόπης

Τα σημεία όπου απαγορεύεται το κολύμπι έκανε γνωστά με απόφασή της που δημοσιεύτηκε στην «Διαύγεια» η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης γίνονται γνωστές και οι συστάσεις προς τους Δήμους του νομού όπου έχουν παραλιακή ζώνη, ήτοι Δήμος Κομοτηνής και Δήμος Μαρωνείας – Σαπών, προκειμένου με τις ενέργειές τους να συντελούν σε όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες για τους λουόμενους.

Τα μέρη όπου απαγορεύεται το κολύμπι

Επιτρέπεται η κολύμβηση σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, εκτός από τις παρακάτω περιοχές: 

  1. Μέσα στα λιμάνια Μαρώνειας, Ιμέρου και Φαναρίου. 
  2. Στην περιοχή 300 μέτρων εκατέρωθεν των εκβολών του ποταμού Λίσσου (Φιλιουρή). 
  3. Συνιστάται επίσης η αποφυγή κολύμβησης για προληπτικούς λόγους, στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης που βρίσκονται 50 μέτρα εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών όμβριων υδάτων και χειμάρρων ιδίως μετά από βροχή.

Στο πλαίσιο της απόφασης, υπάρχει και η δέσμευση πως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Ροδόπης θα διενεργεί ελέγχους από όλες τις θαλάσσιες περιοχές του νομού κατά την κολυμβητική περίοδο λαμβάνοντας τα κατά περίπτωση κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Συστάσεις προς τους παραλιακούς Δήμους

Οι Δήμοι των περιοχών κολύμβησης υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την τήρηση της καθαριότητας στις ακτές κολύμβησης σε συνεχή βάση όπως:

Τακτική αποκομιδή απορριμμάτων και τοποθέτηση ικανού αριθμού δοχείων συλλογής αυτών.

Ορισμός υπευθύνου για την τήρηση της καθαριότητας των ακτών και την επισήμανση/αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές.

Δημιουργία εγκαταστάσεων υγιεινής (αποχωρητήρια, αποδυτήρια, ντους κ.ά.).

Στις περιοχές όπου απαγορεύεται η κολύμβηση να τοποθετηθούν πινακίδες από τους οικείους Δήμους με την επίβλεψη των λιμενικών αρχών.

Επισημαίνεται η ανάγκη πληροφόρησης του κοινού, με ευθύνη του οικείου ΟΤΑ, στις περιπτώσεις έκδοσης απόφασης προσωρινής απαγόρευσης κολύμβησης προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με τους όρους αυτής και τα αναφερόμενα στο άρθρο 13 της (5) σχετικής, για την ενημέρωση του κοινού και την λήψη κατάλληλων μέτρων αποτροπής εισόδου λουομένων στην ακτή.

Πηγή: https://www.xronos.gr