Αθλητάμπουρας: Το «ξύλο» στον Δήμο Ξάνθης, η αλαζονεία Λαμπάκη στην Αλεξανδρούπολη και ο πολιτικοαθλητικός «πολιτισμός» στην Κομοτηνή

Οι εκλογές πέρασαν, αποτελούν παρελθόν και όλοι έμαθαν πλέον τους δημάρχους τους. Στις τρεις πρωτεύουσες των νομών της Θράκης ζήσαμε εκλογικά ντέρμπι και αρκετές ανατροπές, αλλά είχαμε και αρκετά ευτράπελα με έντονο αθλητικό άρωμα και σε αυτά θα εστιάσω σήμερα. Όπως το ξύλο που φέρεται να έπεσε το βράδυ της δεύτερης Κυριακής των δημοτικών εκλογών στην Ξάνθη.

Όπως έχει γραφτεί, υπήρξε σοβαρό επεισόδιο στη διάρκεια των πανηγυρισμών μπροστά από το εκλογικό κέντρο του νέου δημάρχου Μανώλη Τσέπελη, όταν είχε γίνει πλέον γνωστό το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας. Συνεργάτες του νέου δημάρχου κατήγγειλαν ότι ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Θωμάς Ηλιάδης, προπονητής του συλλόγου τζούντο Μιρμάνης Ξάνθης, ο οποίος πέτυχε την επανεκλογή του, μαζί με τους γιους του, που επίσης είναι αθλητές του τζούντο, κινήθηκαν «με απειλητικές διαθέσεις έξω από το εκλογικό κέντρο και ενεπλάκησαν σε επεισόδιο κατά το οποίο τραυματίστηκε οπαδός της παράταξης Τσέπελη».

Το επεισόδιο έλαβε μεγάλη έκταση και επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις που ήταν σε κοντινό σημείο. «Ένας άνδρας τραυματίστηκε και βρίσκεται στο Νοσοκομείο, όπου μεταβαίνει ο νέος Δήμαρχος και οι συνεργάτες του προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάστασή του», μετέδωσε το xanthi2. Η ιστοσελίδα πρόσθεσε: «Είναι άγνωστο αν έχουν γίνει συλλήψεις κατά τη διάρκεια του περιστατικού ενώ, όπως ήταν λογικό, το πανηγυρικό κλίμα των υποστηρικτών της παράταξης, διακόπηκε απότομα».

Με το περιστατικό ασχολήθηκαν και άλλες ξανθιώτικες ιστοσελίδες, χωρίς όμως να αναφέρουν ονόματα. Η πληροφόρηση ωστόσο ξαφνικά σταμάτησε εκεί και ποτέ δεν μάθαμε τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας, αν όντως υπήρξαν συλλήψεις, αν έγιναν μηνύσεις. Δεδομένου πάντως ότι και πριν ένα χρόνο είχε γίνει καταγγελία ότι ο τζουντόκα γιος του Θωμά Ηλιάδη, Λεωνίδας, είχε στείλει στο νοσοκομείο (και) τον παλαίμαχο τερματοφύλακα του ΑΟΞ και πρώην αντιδήμαρχο Μανώλη Φανουράκη, λόγω της σκληρής κριτικής που ασκούσε η τότε αντιπολίτευση στον πατέρα του, γίνεται αντιληπτό ότι θα έχουν εφεξής ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης.

* * * * *

Σαφώς πιο πολιτισμένα τα πράγματα στην γειτονική Κομοτηνή. Εκεί δήμαρχος αναδείχθηκε ένας άνθρωπος του αθλητισμού, ο γυμναστή και ιδιοκτήτης γυμναστηρίου Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος μάλιστα έδωσε μεγάλη έμφαση στον αθλητισμό και συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά του αρκετό κόσμο από τον μαγικό κόσμο των σπορ. Λογικό και επόμενο λοιπόν να υπάρχουν και αρκετές προσδοκίες από τους αθλητικούς παράγοντες από τον νέο δήμαρχο.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι είχαμε τον ηττημένο του δεύτερου γύρου Αντώνη Γραβάνη να σπεύδει και να συγχαίρει τον νικητή Γιάννη Γκαράνη στο εκλογικό κέντρο του τελευταίου. Κίνηση πολιτικού πολιτισμού, που οφείλω να τονίσω γιατί δυστυχώς, αν και θα έπρεπε, δεν είναι κάτι αυτονόητο. Για την ακρίβεια, στην Θράκη δεν είδαμε κάτι αντίστοιχο ούτε στην Ξάνθη, όπως προαναφέρθηκε, αλλά ούτε και στην Αλεξανδρούπολη.

* * * * *

Στην πρωτεύουσα του Έβρου ο απερχόμενος δήμαρχος Λαμπάκης πλήρωσε την αλαζονία του και είδε τον σαφώς πιο νεαρό διάδοχό του στην προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννη Ζαμπούκη να τον διαδέχεται και στο δημαρχιλίκι.

Οσα σε αρκετές περιπτώσεις εφάρμοσε και στην αθλητική του πολιτική απέναντι στα διάφορα σωματεία και είχε ως αποκορύφωμα τα περίφημα… πούρα που κάπνιζε παραμονές των εκλογών (φωτο αριστερά που προφανώς στοίχισε αρκετά), είχαν ως αποτέλεσμα τελικά την αποδοκιμασία και την ήττα του, καθώς παρά τα καμπανάκια που είχαν προ πολλού ηχήσει, ο ίδιος συνέχισε στην ίδια πορεία που εν τέλει καταψήφισε ο λαός της Αλεξανδρούπολης.

Κανείς δεν έχει αμφιβολίες ότι ο Βαγγέλης Λαμπάκης προσέφερε αρκετά στην περιοχή, στην διάρκεια της θητείας του. Κανείς δεν αμφισβητεί επίσης την αγωνιστικότητά του. Ωστόσο οι αρκετές λάθος επιλογές του, σε πρόσωπα και πολιτικές, τις οποίες δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται, είχαν ως αποτέλεσμα τελικά να χάσει τις εκλογές από την… άδεια καρέκλα του περίφημου ντιμπέιτ. Και είναι προφανές ότι αυτή η άδεια καρέκλα ήταν που στο τέλος έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του Ζαμπούκη, όχι γιατί εκείνος έκανε κάτι ιδιαίτερο, αλλά γιατί ο κόσμος θέλησε να τιμωρήσει όσους προσπάθησαν να χειραγωγήσουν την ψήφο του παρουσιάζοντας και προαναγγέλλοντας δήθεν ντιμπέιτ χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η παρουσία των δυο μονομάχων, γεγονός που τελικά εξέθεσε φυσικά όσους παραβρέθηκαν σε αυτό και όχι εκείνους που επιδεικτικά απείχαν.

Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι μετά την ήττα του, τουλάχιστον στον δημόσιο λόγο του ο Βαγγέλης Λαμπάκης ακόμα δεν έχει σπεύσει να την αποδεχθεί και να συγχαρεί τον αντίπαλό του Γιάννη Ζαμπούκη. Δήλωσε ήσυχος με την συνείδησή του, θριαμβολόγησε επειδή η παράταξή του θα είναι πλειοψηφούσα, διευκρίνισε ότι θα κάνει ασφυκτικό έλεγχο και δεν θα αφήσει ελεύθερο γήπεδο στη νέα δημοτική αρχή και σε γενικές γραμμές δεν άφησε πολλά περιθώρια συνεργασιών με τον πρώην συμπαίκτη του στην ποδοσφαιρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

Μόνο που οι συνεργασίες είναι απαραίτητες για να πάει μπροστά το οποιοδήποτε καράβι του οποιουδήποτε Δήμου. Και αυτή είναι η απαίτηση των δημοτών. Μακριά από μικροκομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες, όλοι μαζί να αγωνιστούν για την πρόοδο και την ευημερία όλων μας.

Ο Αθλητάμπουρας