Αθλητάμπουρας: Η εντολή «ρίξτε την Ξάνθη» και ο εσπευσμένος μυστικός ερχομός του Πανόπουλου

Ενα ματς – μια κατηγορία θα παίξει η Ξάνθη με τον Απόλλωνα την Κυριακή. Και από αυτήν την μάχη δεν λείπει ούτε ο Πανόπουλος. Ήδη μάλιστα έσπευσε να έρθει στην πόλη, κάτι που είναι γεγονός ότι δεν το συνήθιζε την φετινή σεζόν. Όχι ότι το έκανε τις προηγούμενες, αλλά φέτος συνέβαινε ακόμα πιο σπάνια.

Εμφανίστηκε στην Ξάνθη έπειτα από καιρό ο Πανόπουλος και έσπευσε αμέσως να μιλήσει στους παίκτες

Τώρα έσφιξαν τα γάλατα και ο Πανόπουλος εμφανίστηκε φάντης μπαστούνι. Είχε σύσκεψη με τους συνεργάτες του στη διοίκηση, μίλησε όμως και στο τεχνικό επιτελείο αλλά και στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Δεν τους έκρυψε μάλιστα ότι στο παιχνίδι της Κυριακής με τον Απόλλωνα Σμύρνης παίζεται ολόκληρη η χρονιά. Πάντως, δεν εμφανίστηκε απειλητικός, αντίθετα θέλησε να τους δείξει ότι τους έχει εμπιστοσύνη και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι εφόσον τα δώσουν όλα, η Ξάνθη δεν θα διατρέξει κίνδυνο.

Από αυτούς τους παίκτες πάντως, κάποιοι άκουσαν τα λόγια του ιδιοκτήτη με δυσπιστία. Άλλωστε, ζήτημα είναι αν θα παραμείνουν τρεις – τέσσερις στο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Ακόμα και αν συμμετέχει η ομάδα στην ανώτερη κατηγορία, οι αλλαγές όλα δείχνουν ότι θα είναι σαρωτικές. Πολλά συμβόλαια λήγουν. Πάρα πολλά για την ακρίβεια. Σχεδόν όλα. Και από την στιγμή που δεν έχουν γίνει ακόμα κινήσεις για ανανεώσεις, η εκτίμηση είναι ότι δύσκολα θα ανανεωθούν.

* * * * *

Αυτό που φαντάζει εξίσου δύσκολο είναι να ανανεωθεί και η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την διοίκηση της Ξάνθης. Μπορεί η ομάδα να μάχεται για την παραμονή της, ωστόσο οι οργανωμένοι επιμένουν σε αποχή από τους αγώνες. Κάποιοι μεμονωμένοι από τα διαρκείας θα πάνε στο γήπεδο, αλλά όλοι έχουν ξενερώσει. Στην ΠΑΕ έχουν αντιληφθεί την ζημιά που έχει γίνει και προσπαθούν με την δωρεάν είσοδο στα παιδιά να αλλάξουν το κλίμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι μόνο εύκολο δεν είναι αυτό.

Πολλοί προέβλεπαν κολοτούμπα των XanthiFans αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο

Και οι XanthiFans πάντως, κατά βάθος θα ήθελαν να κάνουν την «κολοτούμπα» και να πάνε στο γήπεδο. Οταν η αγάπη είναι για την ομάδα της Ξάνθης, αυτή ξεπερνά διοικήσεις και πρόσωπα. Συνεπώς, όταν η ομάδα κινδυνεύει και σε έχει ανάγκη, οφείλεις να είσαι δίπλα. Όμως πάνω στο θυμικό, βγήκε απόφαση για αποχή μέχρι το τέλος της χρονιάς και η απόφαση πήρε την πιο επίσημη μορφή, όχι ως απόφαση προέδρου ή ΔΣ αλλά ως απόφαση γενικής συνέλευσης του συνδέσμου. Συνεπώς μόνο γενική συνέλευση μπορεί να την πάρει πίσω. Και καλό θα ήταν να την πάρει, αν φτάσουμε σε περίπτωση μπαράζ παραμονής. Γιατί θα είναι απίστευτο δώρο στον όποιο αντίπαλο η Ξάνθη να παίξει δυο τέτοια κρίσιμα ματς και αμφότερα να διεξαχθούν εκτός έδρας.

* * * * *

Ανησυχία στους ιθύνοντες της Ξάνθης οφείλει να προκαλέσει και η επιλογή του διαιτητή. Ο Τσαμούρης είναι παλιός γνώριμος. Έχει έρθει κάμποσες φορές στα Πηγάδια. Και φέτος, και πέρυσι και πρόπερσι. Αλλά υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία.

Προβληματισμό προκαλεί στην Ξάνθη ο ορισμός του Τσαμούρη

Πρώτον, είναι από τον… Πειραιά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, δεδομένων των ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί. Δεύτερον, όσες φορές έχει σφυρίξει φέτος την Ξάνθη, η θρακιώτικη ομάδα τα βρήκε μπαστούνια. Για παράδειγμα, στην λευκή ισοπαλία της στη Λαμία αλλά και στη δύσκολη νίκη της στην Κέρκυρα της Β’ Εθνικής για το Κύπελλο με το γκολ του Κασάδο στο ενενηνταφεύγα.

Κοινώς, η Ξάνθη δεν κερδίζει εύκολα με Τσαμούρη διαιτητή. Ούτε πετυχαίνει εύκολα γκολ, αλλά αυτό είναι χαρακτηριστικό όλης της χρονιάς. Συν τοις άλλοις, εξαιτίας ενός πέναλτι που είχε κάνει ο Βιεϊρίνια στο ματς του ΠΑΟΚ με την Λαμία αλλά δε δόθηκε ποτέ, του είχε βγει μια ρετσινιά που ενδεχομένως θα θελήσει να ξεπλύνει απέναντι σε μια ομάδα που θεωρείται για πολλούς στην πιάτσα ως ομάδα στο μπλοκ του Σαββίδη.

* * * * *

Στην Ξάνθη εκτιμούν ότι ο αδιάφορος Απόλλωνας θα έρθει με μια συγκεκριμένη εντολή. «Χτυπήστε το ματς, κερδίστε και ρίξτε την Ξάνθη». Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συναινούν σε αυτό, αλλά το πιο χαρακτηριστικό είναι η ψηφοφορία που έγινε την Τρίτη για την ανάδειξη νέου προέδρου στην Super League. Εκεί, όπως έγραψε το ThrakiSportS, κονταροχτυπήθηκαν τα «βουβάλια» Λυσάνδρου και Γκαγκάτσης, ως εκπρόσωποι της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ αντίστοιχα με νικητή τον πρώτο αλλά με οριακή διαφορά και αφού χρειάστηκε να υπάρξει μια ιδιότυπη σύμπραξη ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, του τέως ΠΟΚ δηλαδή.

Η ψηφοφορία στην κόντρα Γκαγκάτση – Λυσάνδρου έδειξε ότι ο Απόλλων είναι στο μπλοκ του τέως ΠΟΚ και θα ήθελε πολύ να κάνε ζημιά στην Ξάνθη που θεωρείται πλέον ευθέως ότι ανήκει στο μπλοκ του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη

Με αυτήν την σύμπραξη των ισχυρών της Αθήνας τάχθηκε και ο Απόλλωνας, ενώ η Ξάνθη πήγε με την πλευρά του ΠΑΟΚ. Ειναι λογικό η σύμπραξη να θεωρεί την Ξάνθη ένα αντίπαλο σωματείο, που βρίσκεται στο άρμα του Σαββίδη και να θέλει πλέον με κάθε τρόπο να την ρίξει. Οι άλλες ομάδες που είτε είναι ισόβαθμες είτε κάτω από την Ξάνθη και κινδυνεύουν με υποβιβασμό τάχθηκαν εναντίον της παοκτζήδικης υποψηφιότητας, όπως ο ΟΦΗ που στήριξε Λυσάνδρου, ή εναλλακτικά προτίμησαν να ψηφίσουν λευκό ή αποχή, όπως ο ΠΑΣ Γιάννενα (αν και ο Χριστοβασίλης θεωρούνταν δεδομένα προσκολλημένος στον ΠΑΟΚ) και ο Αστέρας Τρίπολης (που είχε ζητήσει αναβολή της εκλογικής διαδικασίας αλλά δεν εισακούσθηκε).

Λογικό λοιπόν από τις ομάδες που μάχονται για την αποφυγή του απευθείας υποβιβασμού ή των μπαράζ, η Ξάνθη να εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως η ομάδα που το σύστημα ΑΕΚ-Ολυμπιακού επιθυμεί να ρίξει. Αυτό είναι το αρνητικό της υπόθεσης. Το θετικό είναι ότι για να συμβεί αυτό πρέπει η Ξάνθη να μην παίξει και μπάλα. Γιατί κακά τα ψέματα, η διαφορά δυναμικότητας είναι δεδομένη. Ο Απόλλωνας δεν είναι τυχαία ουραγός. Και να θέλει το σύστημα να κερδίσει και να ρίξει την Ξάνθη, αν η Ξάνθη παίξει την μπάλα που μπορεί και ξέρει, δεν θα κινδυνεύσει, όσα φαλτσοσφυρίγματα και αν κάνει ο Τσαμούρης. Αν όμως δεν συμβεί αυτό και η Ξάνθη παρουσιάσει πρόσωπο όπως στον πρώτο γύρο της Ριζούπολης, τότε κανένας Απόλλωνας δεν θα της χαριστεί. Και θα είναι άξια της μοίρας της…

Ο Αθλητάμπουρας