Στην Football League η διοργάνωση της SL2, συζητείται σενάριο σωτηρίας για Εθνικό Αλεξανδρούπολης ή Ασπίδα Ξάνθης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και ήδη ακούγεται ότι συζητούνται διάφορα σενάρια που μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στις ομάδες της περιοχής.

Έχει ξεκαθαρίσει ότι τη νέα σεζόν θα έχουμε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, την Super League 1 με τις 14 κορυφαίες ομάδες, την Super League 2 και την Football League. Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι η ΕΕ της ΕΠΟ αποφάσισε πάντως η Super League 2 να είναι Super League μόνο ως όνομα, αφού η διοργάνωσή της ανατέθηκε στην Football League με ψήφους 13 προς 4 (η μειοψηφία ήθελε η Super League 2 να διοργανώνεται από την Super League, δεδομένου ότι θα έχει και αυτό το όνομα και σύμφωνα με πληροφορίες, οι ψήφοι αυτοί προέρχονταν από τους εκπροσώπους της ίδιας της Super League).

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει πέσει σενάριο η Football League να αποτελείται από 14 και όχι από 12 ομάδες. Αν συμβεί αυτό και δεν μειωθεί ο αριθμός των ομάδων της Football League, με τον αρχικό σχεδιασμό να λέει για 14 ομάδες και σε αυτό το πρωτάθλημα, θα ελευθερωθούν δύο επιπλέον επαγγελματικές θέσεις, που θα είναι ερωτηματικό πως θα καλυφθούν, αν δηλαδή θα πέσουν δύο λιγότερες ομάδες (δύσκολο ωστόσο βάσει προκηρύξεων) ή αν θα ανέβουν επιπλέον δύο από τη Γ’ Εθνική (αυξάνοντας τις πιθανότητες και για τον Νέστο Χρυσούπολης, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή την τελευταία αγωνιστική της προσεχούς Κυριακής).

Ακόμα δεν έχει γίνει συζήτηση για τη Γ’ Εθνική, αλλά εφόσον όσα προαναφέρθηκαν υιοθετηθούν, τότε αυτόματα θα υπάρξουν κενές θέσεις στη Γ’ Εθνική που δεδομένα όμως δεν θα καλυφθούν από τις ομάδες που ανεβαίνουν από τα τοπικά. Μάλιστα, υπάρχει και η σκέψη από την στιγμή που στην πραγματικότητα η νέα Γ’ Εθνική θα είναι κάτι σαν την παλιά Δ’ Εθνική του Περιφερειακού Πρωταθλήματος, να αυξηθεί κατά δύο ο αριθμός των ομίλων ώστε να φτάσουν τους 10 και να γίνεται ο διαχωρισμός με καλύτερα γεωγραφικά κριτήρια.

Το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, υπάρχουν όμως σύμβουλοι της ΕΠΟ που το έχουν υπόψη τους και σε περίπτωση που δουν ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος, δεν αποκλείεται να το θέσουν. Σε αυτό το σενάριο, δεν θα υποβιβαστούν πέντε αλλά μόνο τρεις ομάδες από κάθε όμιλο, δίνοντας την ευκαιρία να παραμείνει στη Γ’ Εθνική με βάση την διαμορφωθείσα βαθμολογία η ΑΕ Καλαμπακίου και επιπλέον μια ομάδα από την Θράκη, είτε ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης είτε η Ασπίδα Ξάνθης, ανάλογα με τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής.

Πάντως, το συγκεκριμένο ζήτημα για την πιθανή αύξηση των ομίλων στη Γ’ Εθνική δεν εξαρτάται από την τροπολογία που θα πρέπει να καταθέσει ο Γιώργος Βασιλειάδης προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή, μετά την εισήγηση της ΕΕ της ΕΠΟ. Αυτό που θα προβλέπεται είναι η αναδιάρθρωση και κυρίως η θέσπιση της Super League 2. Αλλά εφόσον υπάρξει το ντόμινο με επιπλέον δύο ομάδες σε αυτήν, δεν αποκλείεται να έχουμε αύξηση και στις μικρότερες κατηγορίες με θετικές εξελίξεις για Νέστο Χρυσούπολης, ΑΕ Καλαμπακίου και Εθνικό Αλεξανδρούπολης ή Ασπίδα Ξάνθης.