Όταν η Ξάνθη έκανε το «μπαμ» και απέκλεισε με ανατροπή τον Πανιώνιο μέσα στη Νέα Σμύρνη αν και έπαιζε ακόμα στη Β’ Εθνική!!

Η Ξάνθη αντιμετωπίζει σε κρίσιμο όπως ήρθαν τα πράγματα παιχνίδι τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή, εκεί όπου πάντως έχει χτίσει μεγάλη παράδοση. Για αυτό και αν κάποιος έχει πάρε-δώσε με οπαδούς του Πανιωνίου, θα ακούσει πολλούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας τους με την Ξάνθη.

Η ομάδα της Θράκης έχει εντυπωσιακή παράδοση στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, η οποία είχε αρχίσει πριν ακόμα ανέβει στην Α’ Εθνική! Η αρχή, για την ακρίβεια, είχε γίνει στον νοκ άουτ αγώνα Κυπέλλου στις 25 Οκτωβρίου 1987, όταν η Ξάνθη επιβλήθηκε με 4-2 του Πανιωνίου και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «32» της διοργάνωσης!

Μάλιστα, αυτός ο αγώνας ήταν η πρώτη εμπειρία στην Ελλάδα με την ομάδα της Ξάνθης για έναν άνθρωπο που έχει την δική του ξεχωριστή συμβολή στο σύγχρονο ξανθιώτικο ποδόσφαιρο αλλά και στην ίδια την ομάδα του ΑΟΞ, τον νυν γραμματέα της ΕΠΣ Ξάνθης Μπάμπη Κυρλίδη που για αρκετά χρόνια εργάστηκε σαν υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και των δημοσίων σχέσεων της Skoda.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Γερμανία ήρθε στην Ελλάδα και στην πόλη της Ξάνθης τον Δεκέμβριο του 1986 και τυγχάνει η επικράτηση της Ξάνθης επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη μερικούς μήνες μετά να αποτελεί την πρώτη του ανάμνηση από την ομάδα που έμελλε να αγαπήσει και να υπηρετήσει τα επόμενα χρόνια από διάφορες θέσεις.

«Ήταν ένας αγώνας κυπέλλου απέναντι στον Πανιώνιο πριν ακόμη η Ξάνθη ανεβεί στην Α’ Εθνική κατηγορία (σημερινή SuperLeague). Ήταν ένας αγώνας νοκ άουτ για το Κύπελλο στις 25 Οκτωβρίου 1987,όταν η Ξάνθη επιβλήθηκε με 4-2 του Πανιωνίου και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «32» της διοργάνωσης», θυμάται ο Μπάμπης Κυρλίδης στο προσωπικό του μπλογκ, σε άρθρο που ανέβασε πριν μερικούς μήνες.

«Ήταν ένα αποτέλεσμα-σοκ, μια και η Ξάνθη δεν είχε παρουσιάσει ακόμα πρωταγωνιστικές βλέψεις στη Β’ Εθνική και εκείνη την χρονιά ξεκίνησε με 4 εκτός έδρας ήττες έχοντας μόλις 1 γκολ στο ενεργητικό της. Βέβαια ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία», συμπληρώνει ο Κυρλίδης.

Η Ξάνθη, με τον Παναγιώτη Κερμανίδη προπονητή, βρέθηκε να χάνει από την ομάδα της Νέας Σμύρνης στο 26οο λεπτό με 2-0 με τέρματα που πέτυχαν οι Καναράς και Μαύρος (πεν) στο 24ο και 26ο λεπτό αντίστοιχα. Η συνέχεια είχε μόνο Ξάνθη καθώς κατάφερε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου να ισοφαρίσει με τέρματα των Γιοβανούδη – Μαρινάκη. Το 2-3 ήρθε με εκτέλεση πέναλτι του Μελισσόπουλου στο 50ο λεπτό και ο Γιοβανούδης λίγο πριν την λήξη ήρθε το τελικό 2-4 σημειώνοντας το δεύτερο του τέρμα στη συνάντηση.

«Φήμες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν αυτό που έφερε τις μεταγραφές του Ταληκριάδη (στο δεύτερο ημίχρονο έκανε πολλές επεμβάσεις) αλλά και του Μάκη Χατζημωυσιάδη (Ολυμπιακό και στη συνέχεια δανεικός στον Πανιώνιο)», σχολιάζει ο Μπάμπης Κυρλίδης σε αυτό το παλιότερο άρθρο στο μπλογκ του xanthifootball, που το ThrakiSportS θυμήθηκε με αφορμή το επικείμενο Πανιώνιος – Ξάνθη στη Νέα Σμύρνη.

Για την Ξάνθη είχαν αγωνιστεί οι Ταληκριάδης, Γκουτσίδης, Γούλας, Χατζημωυσιάδης, Λαγωνίδης, Καρυπίδης, Τσιτογιάννης (35’ Γιοβανουδης), Μαρινάκης, Χατζόπουλος, Μελισσόπουλος (78’ Κριεζής), Σερασίδης. Ο Πανιώνιος είχε στις τάξεις του παίχτες όπως οι Μανίκα, Αποσπόρη, Τσιαντάκη, Γιούρισιτς, Λίμα, Μαύρο και Μαραγκό.