Super League: Οι διαφορές της εισήγησης για υποβιβασμό του ΟΦΗ με εκείνη που ζητούσε υποβιβασμό της Ξάνθης

 

Σοκ στο χώρο της Super League προκαλεί η ειδηση πως το ερευνητικό τμήμα εισηγείται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ τον υποβιβασμό του ΟΦΗ για εμπλοκή σε στημένο παιχνίδι την περασμένη περίοδο, ενώ ταυτόχρονα, εισηγείται και πρόστιμο ύψους 3.150.000 ευρώ!

Αν και ευρέως γράφεται τις τελευταίες ώρες ότι είναι κάτι πρωτοφανές που συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά, η αλήθεια είναι ότι αυτό το ίδιο ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ είχε κάνει παρεμφερή εισήγηση και για την (τότε) Skoda Ξάνθη, πριν περίπου τέσσερα χρόνια. Τότε είχε θεωρήσει επαρκή τα στοιχεία που υπήρχαν ότι ήταν χειραγωγημένο το ματς του Κυπέλλου ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Πανελευσινιακό με βάση τα στοιχεία που είχε προσχωρήσει η εταιρεία ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης που συνεργάζεται με την UEFA. Πολλές ήταν οι ερμηνείες και οι επιφυλάξεις που από την πρώτη στιγμή είχαν υπάρξει και τις οποίες είχε καταγράψει εκτενώς το ThrakiSportS. Ωστόσο, παρά την εισήγηση, η Ξάνθη αθωώθηκε πανηγυρικά αλλά πέρασε μια μικρή περιπέτεια διάρκειας σχεδόν 16 μηνών μέχρι να βγει η οριστική αθωωτική απόφαση.

Η περίπτωση του ΟΦΗ διαφέρει. Και αυτό γιατί στον αγώνα που βρίσκεται υπό έλεγχο τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, καθώς πέραν των ενδείξεων υπάρχουν και μαρτυρικές καταθέσεις αλλά ακόμα και αστυνομικό έγγραφο. Πρόκειται για τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Αιγινιακό, που έγινε στις 12 Νοεμβρίου 2017 και στο οποίο ΟΦΗ επικράτησε 6-0, αφού προηγήθηκε 4-0 στο πρώτο ημίχρονο. Ο ΟΦΗ κλήθηκε σε απολογία από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ με το εν λόγω κατηγορητήριο καθώς από τη σχετική έρευνα προέκυψε ότι ο τότε πρόεδρος του ΟΦΗ Φώτης Τσάλος είχε έρθει σε συμφωνία με τον πρόεδρο του Αιγινιακού, Γιάννη Νώπα και μέσω αυτού με τους παίκτες Βασίλη Λιόλιο, Θανάση Τόλιο και Παναγιώτη Γιατζιτζόγλου ώστε να χάσει ο Αιγινιακός το ματς με διαφορά τριών γκολ.

Μάλιστα, σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. (Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους) προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης (αρ.πρωτ. 3021/8/142-p) της 31ης Οκτωβρίου 2018 αναφέρεται: «…για τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΟΦΗ-ΠΑΕ Αιγινιακός (12-11-2017) προέκυψαν σοβαρές-αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων που προβλέπονται στο άρθρο 132 του Ν. 2725/1999 “δωροδοκία, δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος”…».

Κατόπιν αυτών, το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας εισηγείται τόσο για τον ΟΦΗ όσο και για τον Αιγινιακό τις ποινές:
1. Υποβιβασμού,
2. Αφαίρεσης έξι βαθμών από το πρωτάθλημα που θα δικαιούται να μετέχει και
3. Πρόστιμο 3.150.000 ευρώ.

Η ερευνήτρια εισηγείται ακόμη την επιβολή των εξής ποινών:

Στον πρώην πρόεδρο του ΟΦΗ Φώτη Τσάλο και το μέλος του εμπορικού τμήματος Γιώργο Πηρουνάκη την ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και πρόστιμο 230.000 ευρώ στον καθένα.

Ανάλογη ποινή εισηγείται για τον πρόεδρο του Αιγινιακούλ Γιάννη Νιώπα και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας Βασίλη Λιόλιο, Θανάση Τόλιο και Παναγιώτη Γιατζιτζόγλου. Για τους τρεις ποδοσφαιριστές του Αιγινιακού υπάρχει επίσης η ποινή απαγόρευσης εισόδου εφ’ όρου ζωής στους αγωνιστικούς χώρους.

Η απόφαση αναμένεται να βγει στις αρχές του επόμενου μήνα.