Δεν έχει σχέση με την θρακιώτικη κατασκευαστική το εργατικό δυστύχημα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Τραγικό θάνατο βρήκε εργάτης που εκτελούσε εργασίες στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το εργατικό δυστύχημα προκλήθηκε μετά από πτώση του άτυχου άνδρα από σκαλωσιά επί της οδού Φωκών, εντός του γηπέδου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως ένας άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας επιβεβαίωσε το θάνατο του 55χρονου συγκολλητή στο εργοτάξιο της ΑΕΚ και στελέχη του βρέθηκαν στο εργοτάξιο για να ενημερωθούν για τις συνθήκες του ατυχήματος.

Εκπρόσωπος του συνδικάτου που μίλησε στην «Εφ.Συν.» κατήγγειλε πως οι υπεύθυνοι της εργολαβικής εταιρίας «είναι εξαφανισμένοι», σημείωσε δε πως δεν είναι το πρώτο ατύχημα που σημειώνεται στο συγκεκριμένο έργο και αποδίδει το τραγικό περιστατικό στην εντατικοποίηση της εργασίας και στη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2018 ένας οικοδόμος είχε τραυματιστεί στο ίδιο εργοτάξιο. Οι εργάτες κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία (24 Οκτωβρίου) διεκδικώντας συλλογική σύμβαση και καταγγέλλοντας το ατύχημα. Διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος.

Πάντως όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις, δεν πρόκειται για την θρακιώτικη κατασκευαστική εταιρία Choumaidis Constractions, στην οποία όπως έχει γράψει το ThrakiSportS, έχει ανατεθεί από την ΠΑΕ ΑΕΚ το πιο δύσκολο κομμάτι του μεγαλόπνοου έργου, ήτοι η κατασκευή των τεσσάρων πυλώνων στήριξης του γηπέδου, κατά τα αρχιτεκτονικά πρότυπα των γηπέδων που θα χτιστούν στο Κατάρ για το Μουντιάλ 2022.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των συνδικάτων, ο 55χρονος αλλοδαπός εργάτης που βρήκε τραγικό θάνατο εργαζόταν για λογαριασμό της εταιρείας “Ερμονασσα ΑΕ” που έχει αναλάβει άλλο κομμάτι της κατασκευής του έργου και όχι για την εταιρεία από την Κομοτηνή.

Με ανακοίνωσή τους, η Δικέφαλος 1924 Α.Ε. και η οικογένεια της ΑΕΚ εξέφρασαν «τη βαθύτατη θλίψη τους και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος εργαζόμενου» και ενημέρωσαν πως «ο εργαζόμενος ήταν απασχολούμενος της εργοληπτικής εταιρίας του έργου». Επίσης γνωστοποίησαν πως «διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος».

Από το πρωί απλοί φίλαθλοι της ΑΕΚ έχουν περάσει από το σημειο οπου κατασκευάζεται το νέο γήπεδο και αφήνουν λουλούδια στη μνημη του ατυχου εργατη.

Ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος «εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη του για τον άδικο χαμό του εργάτη που εργαζόταν στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ και τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του».

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «το νέο εργοδοτικό έγκλημα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια» και εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργάτη.

Ανακοίνωση για το δυστύχημα εξέδωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «εργοδοτικό έγκλημα» τον θάνατο του εργαζόμενου στο γήπεδο της ΑΕΚ και καλώντας σε λήψη μέτρων. «Για μία φορά ακόμη, επιβεβαιώνεται ότι η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτα – ούτε την ανθρώπινη ζωή – μπροστά στο κυνήγι του κέρδους. Σε συνθήκες παγετού, που δυσκολεύουν την εργασία των οικοδόμων, η εργοδοσία υποχρέωσε το συνάδελφό μας, μαζί με άλλους οικοδόμους, να δουλέψουν πάνω στους πυλώνες σε πολύ μεγάλο ύψος» επισημαίνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Παράλληλα, αναφέρει: «καλούμε τους οικοδόμους, μαζί με το συνδικάτο και την Ομοσπονδία τους, να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και να επιβάλουμε μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Καταγγέλλουμε το υπουργείο Εργασίας που, διαχρονικά, δεν παίρνει μέτρα, για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι στους χώρους δουλειάς, ώστε να μην υποχρεώνονται οι οικοδόμοι με πάγο, με χιόνια, με βροχές, να εργάζονται, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο των 30 και 35 ευρώ. Οι υποστελεχομένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν κάνει τα εργοτάξια, τους χώρους δουλειάς, “αρένες θανάτου” και οι οικογένειες των οικοδόμων να μην ξέρουν, αν θα γυρίσει από τη δουλειά στο σπίτι ο δικός τους άνθρωπος», υποστηρίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα. Με τον αγώνα μας, θα υπερασπιστούμε τη ζωή μας και θα επιβάλλουμε αυτά που έχουμε ανάγκη», τονίζει η Ομοσπονδία.