Στην τελική ευθεία για τον 8ο Ορεινό Αγώνα Οχυρού Νυμφαίας την προσεχή Κυριακή

 

Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία του 8ου Ορεινού Αγώνα Οχυρού Νυμφαίας, που θα διοργανώσουν την 1ηΑπριλίου ο «Σπάρτακος Ροδόπης» και η 29η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού «Πόγραδετς».

Η εκκίνηση του αγώνα, απόστασης 30 χιλιομέτρων, θα δοθεί από το στρατιωτικό φυλάκιο του θρυλικού Οχυρού όπου θα γίνει και ο τερματισμός (στο σημείο αυτό θα υπάρχει χώρος για να αλλάξουν ρούχα οι αθλητές και να φάνε, ενώ επίσης, εντός του φυλακίου και λίγο πριν την πύλη του, θα υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων).

Μετά από επτά χρόνια διοργάνωσης του Ορεινού Αγώνα Οχυρού Νυμφαίας, και με σκοπό την προσφορά προς το δρομικό κοινό μιας νέας εμπειρίας στα βουνά της ορεινής Ροδόπης, η διαδρομή φέτος αλλάζει εντελώς. «Περνά» από περισσότερα ιστορικά σημεία της περιοχής, ιδιαίτερου φυσικού κάλους, και «αναβιώνει» ισχυρότερες μνήμες από το ιστορικό της παρελθόν!

Αποτέλεσμα εικόνας για ορεινος αγωνας οχυρου νυμφαιας

Η διαδρομή του αγώνα θα αναπτυχθεί σε άξονα με μεγάλη ιστορική και πολιτισμική αξία. Στο Οχυρό Νυμφαίας την 6η Απριλίου του 1941 γράφτηκε μια από τις λαμπρότερες σελίδες δόξας του Ελληνικού Στρατού. Επίσης, στα ίδια μονοπάτια, για χιλιάδες χρόνια, βάδισαν οι αρχαίοι Θράκες, οι Βυζαντινοί, και μέχρι σήμερα οι αρχέγονοι πληθυσμοί των Πομάκων.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα σημεία της, είναι το 9ο χιλιόμετρο, στην ελληνοβουλγαρική συνοριογραμμή, απ’ όπου οι αθλητές που θα κοντοσταθούν για μια ανάσα, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θέα με τα απέναντι βουλγαρικά χωριά.


Δύο δύσκολα και τεχνικά τμήματα της διαδρομής, είναι:

  • η «Ανάβαση Παρχάρια» στο 3ο χιλιόμετρο, με μήκος 1,3 χλμ, μέση κλίση 21% και D+285m.
  • η «Κατάβαση Δοκιμαστηρίου» στο 23ο χιλιόμετρο της διαδρομής, με μήκος 900 μέτρα, μέση κλίση 28% περίπου και D-272m!

Τα χαρακτηριστικά του αγώνα:

– Απόσταση, 30 χιλιόμετρα.
– Θετική υψομετρική διαφορά, 1.900 μέτρα.
– Η διαδρομή αποτελείται από ορεινά μονοπάτια και μονοπατόδρομους.
– Θα υπάρχουν πέντε ενδιάμεσοι σταθμοί τροφοδοσίας, και τροφοδοσία στον τερματισμό.
– Το χρονικό όριο έγκυρου τερματισμού είναι οι 7 ώρες, με έναν ενδιάμεσο κόφτη στο 23ο χιλιόμετρο, στις 5 ώρες και 30 λεπτά.

ο σημείο εκκίνησης προσεγγίζεται από την Κομοτηνή μέσω του περιαστικού άλσους της Νυμφαίας και δεν έχει καμία σχέση με το χωριό Νυμφαία. Για να φτάσει κανείς στην εκκίνηση, ακολουθεί τον ασφάλτινο δρόμο μέσω του οποίου ανεβαίνει από την Κομοτηνή στο άλσος Νυμφαίας. Η πύλη του στρατιωτικού φυλακίου βρίσκεται ακριβώς 10 χιλιόμετρα μετά το σημείο εκκίνησης του αγώνα που διεξαγόταν μέχρι και πέρυσι.

Το Οχυρό Νυμφαίας, 17 χιλιόμετρα βορείως της Κομοτηνής, κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κατασκευάστηκε  το 1936-1940 και αποτελεί ένα από τα έργα οχύρωσης του Ιωάννη Μεταξά. Είναι φημισμένο για την ηρωική αντίσταση που επέδειξαν οι άνδρες του κατά το σφυροκόπημα που δέχτηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 6-9 Απριλίου του 1941. Από το 2000 είναι στρατιωτικό μουσείο. Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα: 6972022384, 6936090480, 6932407073.