Πένθος από την Ξάνθη μέχρι την Ορεστιάδα! Έφυγε από την ζωή ο Πάνος Ζερίτης…

 

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο Πάνος Ζερίτης, ένας από τους πιο παλιούς Έλληνες βιομηχάνους που έδωσε δουλειά σε δεκάδες ανθρώπους στην Ξάνθη αλλά αποτέλεσε και τον βασικό χρηματοδότη της μεγάλης ομάδας της Ορεστιάδας, που έφτασε μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας Ευρώπης.

Ο θάνατος του ιδιοκτήτη της Χαρτοποιίας Θράκης Diana βύθισε στο πένθος τους φίλους του βόλεϊ στην ακριτική πόλη του Βορείου Έβρου. Με τον Πάνο Ζερίτη βασικό χρηματοδότη, ο ΑΟΟ βρέθηκε στον τελικό των πλέι οφ με τον Άρη και τον Ολυμπιακό διεκδικώντας επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα αλλά έχασε και τους δύο τίτλους στο τελευταίο ματς (τρίτο με τους κίτρινους, πέμπτο στην Ορεστιάδα με τους ερυθρόλευκους).

Ως «Ορεστιάδα Diana» η ομάδα της Θράκης έφτασε το 1995 στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας στην Πάρμα, αποκλείοντας στα ημιτελικά την μεγάλη Μίλαν του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι Θανάσης Κούμπης και Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου, που ήταν επικεφαλής της διοίκησης που συνεργάστηκε με τον ιδιοκτήτη της χαρτοβιομηχανίας την δεκαετία του ’90 εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Πάνος Ζερίτης γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή Αθηνών. Ήταν πτυχιούχος χημικός μηχανικός του ΕΜΠ και ειδικεύτηκε στον κλάδο της χαρτοποιίας.

Ιδιαίτερα γλωσσομαθής, γνώριζε καλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά ήταν ήταν παντρεμένος με την Λάουρα Χατζηβαγγέλη – Ζερίτη, διάσημο μοντέλο της δεκαετίας  του ’80, με την οποία  απόκτησε δύο παιδιά τον Δημήτρη και τον Γιώργο, τα οποία συνεχίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του πατέρα τους.

Άρχισε την καριέρα του στον χώρο της χαρτοποιίας από την Αθηναϊκή Χαρτοποιία «Softex» το 1957, όπου και δημιούργησε τον τομέα tissue «Softex» το 1961. Από το 1972 ως το 1975 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Πάκο ΑΕ, η οποία παρήγε κυματοειδή χαρτιά, ενώ παράλληλα χρημάτισε σύμβουλος της κιβωτιοποιίας ΒΙΣ ΑΕ.

Από το 1972 ως το 1980 ως σύμβουλος χαρτοποιίας έφερε επιτυχώς εις πέρας έργα σε πολλές χώρες (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Κουβέιτ, Λίβανος, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ιράν κ.α.). Το 1975 ξεκινά την προσωπική επιχειρηματική σταδιοδρομία του και ιδρύει με Έλληνες χαρτοποιούς τη Χαρτελλάς ΑΕ «Delica».

Το 1980 δημιούργησε στα Μάγγανα Ξάνθης τη Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ «Diana» απασχολώντας πάνω από 100 εργαζόμενους στην Ξάνθη και 200 συνολικά στη χώρα και σχεδόν αμέσως ξεκίνησε την επέκταση της εταιρείας του στο εξωτερικό και το 1984 δημιούργησε την Pyramids Paper Mills SAE «Flora» στο Κάιρο της Αιγύπτου, σε συνεργασία με Αιγύπτιους εταίρους.

Το 1993 μπήκε στην αγορά των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης και αγοράζει την πλειονότητα των μετοχών σε δύο ουγγρικές χαρτοποιίες και από το 1995 ήταν ο πρόεδρος των δύο εταιρειών και ο μοναδικός μέτοχός τους. Η κηδεία του θα γίνει στις 14.00 το μεσημέρι της Παρασκευής από το νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής.