Επέτειος: Ξημερώνει μεγάλη μέρα, η μέρα που γεννήθηκε ο ΑΟΞ, μια μέρα σαν και αυτήν, ακριβώς μισόν αιώνα πριν…

 

Η μέρα που ξημερώνει είναι ιστορική. Είναι η ημέρα των γενεθλίων του ΑΟΞ. Τέτοια μέρα, ακριβώς 50 χρόνια πριν, εγκρίνονταν από το Πρωτοδικείο Ξάνθης το καταστατικό του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης, που προέκυπτε από την συγχώνευση του Ορφέα και της Ασπίδας.

Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν και Ορφέας και Ασπίδα, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχει ΑΟΞ και αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο επιτυχημένη με διάρκεια ομάδα στην αθλητική ιστορία της Θράκης (ίσως σε επίπεδο διακρίσεων μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο η μεγάλη ομάδα του βόλεϊ της Ορεστιάδας την δεκαετία του ’90 που έφτανε και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο πλέον αυτή η ομάδα δεν υπάρχει στα μεγάλα σαλόνια ενώ η Ξάνθη διατηρείται επί σχεδόν τρεις δεκαετίες).

Όπως και φέτος, έτσι και στο μακρινό 1967 η 26η Αυγούστου ήταν Σάββατο. Η χρονιά εκείνη, 50 χρόνια πριν, είχε ακριβώς ίδιες ημέρες στις αντίστοιχες ημερομηνίες. Απορήσαμε πώς είναι δυνατόν να δούλευε Σάββατο το Πρωτοδικείο και να ενέκρινε τέτοια μέρα το καταστατικό του ΑΟΞ. Λάβαμε την απάντηση ότι τότε το Σάββατο ήταν εργάσιμη μέρα. Μπορεί να είναι σωστό, μπορεί και λάθος (αρκετοί έσπευσαν πάντως να ευχηθούν μία ημέρα νωρίτερα, θεωρώντας την 25η Αυγούστου γενέθλια μέρα, κάποιοι άλλοι επίσης μετέφεραν την γέννηση μέχρι και δυόμισι μήνες πριν, στις αρχές Ιουνίου, παράλληλα με την διάλυση του Ορφέα και της Ασπίδας).

Η ουσία είναι ότι σίγουρα καλοκαίρι του 1967 και κατά πάσα πιθανότητα τέλη Αυγούστου γεννήθηκε ο ΑΟΞ. Πιθανότατα το εάν η ακριβής ημερομηνία είναι 25 ή 26/8 θα ξεδιαλυνθεί στο ιστορικό βιβλίο που ετοιμάζουν οι παλαίμαχοι του ΑΟΞ σε επιμέλεια του Μπάμπη Κυρλίδη, στο οποίο καταγράφεται η ιστορία της ομάδας. Και πάλι όμως, ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό, η ουσία είναι ότι φέτος συμπληρώνονται τα 50 χρόνια, άρα αξίζει ένα αφιέρωμα σε αυτήν την ιστορική επέτειο. Και το ThrakiSportS, η κορυφαία αθλητική ιστοσελίδα της Θράκης, αποφάσισε να την τιμήσει αυτήν την επέτειο με ξεχωριστό τρόπο.

Όλη η σημερινή ημέρα (και όταν λέμε όλη εννοούμε ΟΛΗ) είναι αφιερωμένη στον ΑΟΞ, όχι μόνο γιατί η ανδρική ομάδα παίζει αγώνα στις 7.15μμ με τον Πλατανιά στην Κρήτη, αλλά πρωτίστως γιατί με βάση τα κιτάπια μας αυτή είναι η ημερομηνία των γενεθλίων της «βασίλισσας της Θράκης», όπως αποκαλούν οι φίλοι της την ομάδα της Ξάνθης. Και το ThrakiSportS αφιερώνει αυτήν την ημέρα στην Ξάνθη – και όταν λέμε την αφιερώνει, εννοούμε ότι ολοκληρωτικά η μέρα ανήκει στην Ξάνθη και τον ΑΟΞ. Για αυτήν την ημέρα, το ThrakiSportS μετατρέπεται σε AOΞ-Sports (και ας μας συγχωρήσουν οι φίλοι όλων των άλλων ομάδων).

Σήμερα θα διαβάσετε από αυτό το site, έτσι, τιμής ένεκεν για την μεγάλη ομάδα της περιοχής μας, την μόνη επαγγελματική που έχει απομείνει, μόνο ειδήσεις που αφορούν τον ΑΟΞ και κυρίως ιστορικές αναδρομές και περιγραφές που αναδεικνύουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του. Φυσικά, αν υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός θα το πληροφορηθείτε, αλλά η βάση μας σήμερα και σχεδόν όλη η μέρα μας θα περάσει με αφιερώματα στην Ξάνθη, μέχρι να φτάσει η ώρα για τον αγώνα με τον Πλατανιά, την LIVE μετάδοση και φυσικά μετά όλο το ρεπορτάζ της αναμέτρησης.

Ξημερώνει 26η Αυγούστου 2017, η ημέρα των 50ων γενεθλίων της Ξάνθης και το ThrakiSportS το γιορτάζει, ανατρέπει την φυσιολογική ροή των ειδήσεών του του και πρωτοτυπεί. Stay tuned, που λένε και στα ραδιόφωνα, γιατί έρχονται μέσα στη μέρα πολλές εκπλήξεις…