Αγγλικό σκορ στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι μπαμπάδων-γιων με στοίχημα το… κουβάλημα του επιταφίου στην Κορνοφωλιά

 

Μεγάλη Παρασκευή χθες και ξεφυλλίζοντας το βιβλίο των εθίμων, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας γράφει για αλάδωτα φασόλια, καλαμαράκια κονσέρβα και πένθιμα ηχούμενες καμπάνες. Στην Κορνοφωλιά του Έβρου όμως, αυτή η σελίδα του βιβλίου στο πέρασμα των χρόνων μάλλον κάπου χάθηκε.

Έτσι, οι άντρες του χωριού έκαναν μια προσπάθεια να την ξαναγράψουν, προσθέτοντας μια ιδιαίτερη πινελιά… Πέρα από τις πατροπαράδοτες συνήθειες δηλαδή, αποφάσισαν να καταγράψουν και μια νέα, καθόλου πένθιμη και άκρως διασκεδαστική.

Έντεκα μπαμπάδες και έντεκα γιοι θα παίζουν λέει από δω και πέρα, κάθε Μεγάλη Παρασκευή, το ντέρμπι της χρονιάς! Διαιτητής, συνήθως ένας μπαμπάς. Κερκίδα, συνήθως συγκινημένες μάνες και αδερφές που καμαρώνουν τα παλικάρια του σπιτιού, κουρτσούδια και πρωτευουσιάνοι “εσωτερικοί μετανάστες” που ήρθαν για Πάσχα στο χωριό και έχουν ανάγκη να γελάσουν με την καρδιά τους.

Από Μεγάλη Δευτέρα ξεκίνησαν τα πειράγματα και φέτος στο σπίτι. Αιώνια η διαμάχη: Η μια πλευρά είχε ως όπλο της τα νιάτα που σημαίνει σωματική ευελιξία και ταχύτητα. Η άλλη πλευρά είχε ως όπλο της την εμπειρία, που κατά βάση σημαίνει περισσότερες ικανότητες στην κλεψιά με την καλή της έννοια. Αν σας είπαν δηλαδή για απειλές δωροδοκίας περιεχόμενες στην εξής μια φράση “Μην βάλεις γκόλ, γιατί θα τα πω όλα στη μαμά” μην τους πιστέψετε… ψέματα θα είναι. Αν πάλι σας είπαν ότι στην άμυνα βάζουν μόνο αυτούς που έφαγαν τουλάχιστον τρεις σκελίδες σκόρδο το μεσημέρι, να τους πιστέψετε, είναι το νέο σύστημα “εξόντωσης” των επιθετικών. 😉

«Εσείς πάντως αν θέλετε του χρόνου να στοιχηματίστε, καλύτερα υποστηρίξτε τους “μεγάλους” σ’ αυτό το ματς», σχολιάζει στο διήγημά του το e-evros, από όπου τα στοιχεία για τον ιδιαίτερο αυτόν αγώνα.

Φέτος το παιχνίδι που άρχισε γύρω στις 16:00 στο γήπεδο του χωριού, βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με το αγγλικό σκορ 3-3στο τέλος του 90λεπτου. Επειδή όμως το στοίχημα κάποιος έπρεπε να το κερδίσει, επειδή κάποιος έπρεπε τελικά να κουβαλήσει τον επιτάφιο στην περιφορά το βράδυ, το παιχνίδι οδηγήθηκε σε πέναλτι. «Εκεί κανένας δεν κατάλαβε τελικά αν κέρδισαν οι μεν ή οι δε. Πάντως τον επιτάφιο το βράδυ, οι γιοί θα τον κουβαλήσουν και μέχρι του χρόνου την ίδια μέρα η καζούρα απ’ τους μπαμπάδες δεν θα πάψει ούτε λεπτό», σχολιάζει το κείμενο.

Και καταλήγει το e-evros: «Ας τους ευχηθούμε λοιπόν και του χρόνου να είναι γεροί όλοι τους, για να μας θυμίσουν πως τη σήμερον ημέρα, με το χάσμα των γενεών να μεγαλώνει όλο και περισσότερο, δεν είναι τελικά και τόσο δύσκολο οι”μεγάλοι” να περνούν όμορφα το χρόνο με τους “μικρούς”».