Photos: Η ξεχωριστή φωτογράφιση του Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη για το περιοδικό «Thea»

 

Μια ξεχωριστή φωτογράφιση έκανε ο χρυσός Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης για το περιοδικό Thea. Μάλιστα για το κόνσεπτ της έγραψε σχετικό άρθρο ο εμπνευστής της  Κώστας Μπίκος.

Αντιγράφουμε:

«Λένε πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος δάσκαλος, ποσό μάλλον όταν οι μαθητές του καταφέρουν να τον ξεπεράσουν.

Αυτός ήταν ο κύριος κορμός του concept που σκέφτηκα για τον χρυσό παραολυμπιονίκη Δήμο Μιχαλεντζάκη. Βέβαια, αυτό που ήθελα κυρίως να αναδείξω είναι η ώριμη πλευρά του, σε αντίθεση με το νεαρό της ηλικίας του.

THEA Autumn2016 Mixalentzakis2

 

Η φωτογραφία, ως τέχνη, σου δίνει την ευκαιρία να αποκαλύψεις πολλές κρυμμένες «εικόνες» και πλευρές ενός ανθρώπου που ίσως δεν έχει αντιληφθεί το ευρύ κοινό, ίσως και ο ίδιος ο φωτογραφιζόμενος. Ο Δήμος κατάφερε να ανέλθει στην κορυφή του κόσμου στα 17 του χρόνια, μια ηλικία που αμέσως τον αντιπαραθέτει με τη δυσκολία και την ωριμότητα αυτής της επίτευξης. Κατάφερε να σπάσει το φράγμα του χρόνου, να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό, την «σκοτεινή» του πλευρά.

THEA Autumn2016 Mixalentzakis1

 

Τα δύο αυτά στοιχεία αμέσως ενώθηκαν στο μυαλό μου ως σύμβολα. Η κλεψύδρα συμβολίζει κατεξοχήν το χρόνο ως μέγα κριτή και αντίπαλο σε κάθε μας δοκιμασία. Κυλά ανελέητα.

Σπάζοντας την κλεψύδρα, έσπασες και το προσωπικό σου ρεκόρ, πέτυχες!

THEA Autumn2016 Mixalentzakis3

 

«The dark side of the moon»: Αυτή τη φράση σκέφτηκα και εφάρμοσα στο κομμάτι του φωτισμού. Οι σκιές, η τεχνική «semi – lighten» και η δραματικότητα που εκφράζουν τα μάτια, τα οποία μαρτυρούν κάθε συναίσθημα που οι λέξεις αδυνατούν. Μεγάλη έμπνευση σε αυτή την προοπτική ήταν η φωτογράφιση των πρωταγωνιστών του «Twilight».

 

THEA Autumn2016 Mixalentzakis4

Το concept του Δήμου στηρίχτηκε κυρίως στην έμπνευση, τη φαντασία και τον ελεγχόμενο φωτισμό. Αν κάτι κράτησα από τη συγκεκριμένη φωτογράφιση είναι το ρίγος που ένιωσα όταν κατάφερα να απαθανατίσω την επιτυχία στα μάτια του και στη διάλυση της κυριαρχίας της κλεψύδρας».