«Στο σφυρί» η Εγνατία Οδός! Πόσο πωλείται για 40 χρόνια και τί μεγάλες αυξήσεις επιφέρει αυτό στις τιμές των διοδίων

 

Οικονομικό έγκλημα χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό την παραχώρηση του ολοκληρωμένου και υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου σε ιδιώτες που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Ο διαγωνισμός σύμφωνα με το Ταμείο, περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα και αναμένεται να προκηρυχθεί στη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι όροι της παραχώρησης δεν έγιναν μέχρι τώρα γνωστοί, ωστόσο σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπεται 40χρονη παραχώρηση με κατ΄αποκοπήν τίμημα 100 εκατομμύρια ευρώ, που θα κατατεθεί κατευθείαν στο ταμείο του εξωτερικού για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και ποσοστό για το Δημόσιο από τα ετήσια έσοδα από τα διόδια.

Τα έργα στον αυτοκινητόδρομο, ο οποίος ενώνει την Αλεξανδρούπολη με την Ηγουμενίτσα, κόστισαν 6,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης εξασφαλίστηκε από εθνικούς και κοινωνικούς πόρους, καθώς και από δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δόθηκε με χαμηλό επιτόκιο και μακροχρόνια περίοδο εξόφλησης.

 Παράλληλα, το 2006, με κυβερνητική υπόδειξη, η δημόσια εταιρεία «Εγνατία Οδός», υποχρεώθηκε να πάρει δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ από εμπορική τράπεζα για να αποπληρώσει τα υπολειπόμενα έργα που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις καθώς προχωρούσαν με υπερβάσεις προϋπολογισμών και χρονοδιαγραμμάτων.

Σήμερα τα έσοδα από τους επτά σταθμούς διοδίων ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι τιμές είναι 50% χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που ισχύουν στους υπόλοιπους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους και δεν αποκλείεται να αυξηθούν, ως και διπλασιαστούν, για να πιάσουν τους ίδιους στόχους.

 

Πηγή: cnn.gr