Photos: 30 κλικ από την βράβευση στο Ζάππειο της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας και τις θρακιώτικες παρουσίες σε αυτήν

 

Σε μια όμορφη τελετή, που χωρίς να είναι εξαιρετικά λαμπερή απέπνεε ζεστασιά εξαιτίας και της επιλογής του χώρου του Ζαππείου, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή βράβευσε όλα (ή σχεδόν όλα) τα μέλη της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Oι 47 από τους 93 αθλητές και αθλήτριες που είχαν λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες παραβρέθηκαν στο Ζάππειο, όπου ήταν (ορθά) σαφώς περιορισμένος ο ρόλος των πολιτικών και ενισχυμένος αυτός των αθλητών. Αρχικά τιμήθηκαν όλοι οι αθλητές που ταξίδεψαν στο Ρίο, με εξαίρεση όσους κατέλαβαν θέσεις από την 1η ως την 8η και μετά με αντίστροφη σειρά οι Ολυμπιονίκες.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και ο Ξανθιώτης κολυμβητής Χρήστος Κατραντζής (καθόταν πίσω από Κορακάκη και Γιαννιώτη στην τελετή), όχι όμως και ο Κομοτηναίος άλτης του ύψους Κώστας Μπανιώτης. Επίσης αίσθηση προκάλεσε η απουσία της Βούλας Παπαχρήστου, κυρίως γιατί λόγω της 8ης θέσης της υπήρχε ξεχωριστή βράβευση, με την ίδια να έχει δηλώσει την απουσία της, να καλείται αντ’ αυτής ο αδερφός της και τελικά να μην ανεβαίνει κανείς για να παραλάβει το βραβείο της.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής έκανε την προτελευταία βράβευση στον Λευτέρη Πετρούνια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την τελευταία, στην Δραμινή πρωταθλήτρια της σκοποβολής Άννα Κορακάκη. Από τους απόντες και η Κατερίνα Στεφανίδη, αλλά παρόντα μέλη της οικογένειάς της. Ο Πύρρος Δήμας έκανε την απονομή στην Σοφία Ασουμανάκη και την Κατερίνα Νικολαΐδου, τις οποίες προπονεί και η Εβρίτισσα προπονήτρια της κόρης του Χρύσα Μπισκιρτζή. Ο άντρας της τελευταίας Βασίλης Πολύμερος έκανε επίσης την απονομή στην ελαφριά τετράκωπο.

Αίσθηση προκάλεσε η βράβευση των ιστιοπλόων Παναγιώτη Μάντη και του έχοντα και Ξανθιώτικες ρίζες Παύλου Καγιαλή από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Ο τελευταίος ανέβηκε με μεγάλη δυσκολία στηριζόμενος με μια μαγκούρα και υποβασταζόμενος τελικά, ξέσπασε σε λιγμούς από την συγκίνηση, με δυσκολία μπόρεσε να αρθρώσει δυο κουβέντες και παραλίγο να σωριαστεί στο έδαφος τόσο στο ανέβασμα όσο και στο κατέβασμά του. Μάλιστα έσπευσαν ακόμα και οι ίδιοι οι βαβευθέντες ιστιοπλόοι να τον (συγ)κρατήσουν. Κάποια στιγμή ψέλισε και ένα «ευχαριστώ» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν έκρυψε και αυτός την συγκίνησή του και τον χειροκρότησε.

Από εκεί και πέρα, όλοι οι βραβευθέντες τόνιζαν την σημασία που είχε το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή», που βρήκε χορηγίες στους περισσότερους πρωταθλητές μας.  Όλοι αποχώρησαν ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη  μεγάλη διοργάνωση, σε τέσσερα χρόνια στο Τόκιο. Εκεί όπου η φιλοδοξία του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου είναι να πάει η Ελλάδα με αποστολή τριψήφιου αριθμού μελών ώστε να διεκδικήσει θέση μέσα στην 20άδα του πίνακα των μεταλλίων. Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση με βάση τις εικόνες του InTime και έμφαση στις θρακιώτικες παρουσίες…