Eνδεχόμενο επιστροφής μέσω Θράκης των 92 Ελλήνων αθλητών που μετείχαν στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα της Τραπεζούντας

 

Όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής που συμμετέχουν στην 16η Παγκόσμια Γυμνασιάδα στην Τραπεζούντα δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με την αρχηγό Μαρία Παπαδοπούλου, που μίλησε στην εκπομπή «Sport City» του κομοτηναίου δημοσιογράφου Στέφανου Λεμονίδη, στο δημοτικό ραδιόφωνο της πρωτεύουσας «Αθήνα984».

Η αρχηγός της 92μελούς ελληνικής αποστολής Μαρία Παπαδοπούλου, η οποία είναι Σχολική Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικών Αγώνων (ΚΟΕΣΑ), αλλά και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. «Είμαστε απολύτως καλά και ασφαλείς. Τα παιδιά είναι καλά οι αγώνες συνεχίζονται. Είχαμε μια δίωρη αναβολή για να διαπιστώσουμε ότι όλα είναι καλά. Εδώ στην Τραπεζούντα δεν έχουμε φασαρίες, όλα είναι ήσυχα. Οι αποστολές φιλοξενούνται στους ξενώνες της πανεπιστημιούπολης και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Οι Τούρκοι μας διαβεβαίωσαν εξ αρχής ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή και σε ένα μίτινγκ με τα υπόλοιπους αρχηγούς αποφασίσαμε ότι δεν υπάρχει λόγος αναβολής των αγώνων».

Η Μαρία Παπαδοπούλου τόνισε ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς του ελληνικού κράτους επικοινώνησαν άμεσα μαζί της, για να παρέχουν κάθε υποστήριξη και διευκόλυνση. Μάλιστα, η αρχηγός της ελληνικής αποστολής πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι συνολικά 92 αθλητές και συνοδοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Ήρθαμε εδώ με απευθείας πτήση τσάρτερ και με τον ίδιο τρόπο είναι προγραμματισμένη η επιστροφή μας, για τη Δευτέρα. Ο εναέριος χώρος είναι κλειστός και περιμένουμε το ελεύθερο για να πετάξουμε. Ας γνωρίζουν οι οικογένειες των αθλητών και των συνοδών ότι είμαστε καλά, συνεχίζουμε κανονικά την συμμετοχή μας στους αγώνες και έχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς. Και οι γονείς και οι αθλητές αντέδρασαν σωστά. Είμαστε εδώ 2500 κόσμο απ όλο τον πλανήτη και έγινε σωστή διαχείριση της κατάστασης».

Πάντως, σε περίπτωση που δεν ανοίξει ο εναέριος χώρος, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η ελληνική αποστολή να επιστρέψει οδικώς μέσω Θράκης. Άλλωστε με τον ίδιο τρόπο επιστρέφουν στην Ελλάδα 13 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και  επιβιβάστηκαν σε πούλμαν προκειμένου να αναχωρήσουν προς την Αλεξανδρούπολη, έπειτα από ενέργειες της προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Δανάης Βασιλάκη που μαζί με στελέχη του ελληνικού προξενείου βρέθηκαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ παρέχοντας βοήθεια στους Έλληνες που «εγκλωβίστηκαν» σε αυτό.

Πάντως η εκτίμηση είναι ότι μέχρι την Δευτέρα οι πτήσεις θα έχουν κανονικά αποκατασταθεί και κατά συνέπεια θα μείνει μόνο ως εναλλακτικό σχέδιο η επιστροφή των μαθητών-αθλητών μέσω Θράκης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Aegean προχώρησε και το βράδυ του Σαββάτου σε ματαίωση των πτήσεών της από και προς Τουρκία, αλλά υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα πραγματοποιήσει της πτήσεις της Κυριακής με μεγαλύτερα σε χωρητικότητα αεροσκάφη.