LIVE: Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, ζήτησαν άσυλο, την έκδοσή τους απαιτεί η Άγκυρα

 

Αυτή την στιγμή η ΕΡΤ μετέδωσε ότι Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για αποστασίες ή τεχνική βλάβη σε κάθε περίπτωση  πολλά ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν πως βρέθηκε το τουρκικό ελικόπτερο σε ελληνικό έδαφος. Περισσότερα σε λίγο.

UPDATE: Νεότερη ενημέρωση της ΕΡΤ αναφέρει ότι πρόκειται για 8 πραξικομοπηματιες που διέφυγαν από την Τουρκία

Screen Shot 2016-07-16 at 12.33.42 PMΤο ελικόπτερο ανήκει στην τουρκική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το ελικόπτερο εξέπεμψε κατάσταση κινδύνου στις 11:45′ το πρωί και προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:51.

Στο αεροδρόμιο έχει σπεύσει η Αστυνομία, ενώ πάνω από το χώρο πετάει ζεύγος μαχητικών F-16 για εναέρια υποστήριξη.

Πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα ζήτησαν οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου

Ενδέχεται να μεταφέρει και έναν πολίτη, οι υπόλοιποι επιβαίνοντες είναι στρατιωτικοί.

UPDATE ΩΡΑ 13:09:    Πολιτικό άσυλο ζήτησαν από την Ελλάδα τα οκτώ μέλη του πληρώματος του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ στην Αλεξανδρούπολη, Λαμπρινή Παπαδημητρίου, τα μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.

UPDATE ΩΡΑ 13:15:   Αυτή είναι η φωτογραφία του στρατιωτικού ελικόπτερου τύπου Black Hawk από την Τουρκία που προσγειώθηκε  στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το e-evros,   στο ελικόπτερο επέβαιναν 8 πραξικοπηματίες (7 στρατιωτικοί και ένας πολίτης) οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο από τη χώρα μας.

Τέλος να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ελικόπτερο επικαλέσθηκε τεχνική βλάβη προκειμένου να πάρει άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Στο αεροδρόμιο έχει σπεύσει η Αστυνομία, ενώ πάνω από το χώρο πετάει ζεύγος μαχητικών F-16 για εναέρια υποστήριξη.

UPDATE ΩΡΑ 13:17  Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία: «Ώρα 11.50 στο αεροδρόμιο της Αλεξαδρούπολης προσγειώθηκε τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οκτώ άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο φυλάσσεται».

UPDATE ΩΡΑ 14:03  Επιβεβαιώνει στην ΕΡΤ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ότι ζήτησαν πολιτικό άσυλο οι οκτώ επιβαίνοντες στο ελικόπτερο. Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την επιστροφή του ελικοπτέρου στην Τουρκία. Θα εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο σε σχέση με τους οκτώ συλληφθέντες. Ενήμερος από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

UPDATE ΩΡΑ 14:20  Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ, προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου στην Τουρκία: «Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

UPDATE ΩΡΑ 14:32  Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως ήδη έχει γίνει αίτημα για την άμεση επιστροφή των 8 που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. «Η Αθήνα πρέπει να τους απελάσει και νομίζω θα το πράξει», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

UPDATE ΩΡΑ 14:54  Σύμφωνα με πληροφορίες του e-evros, οι επιβάτες του ελικοπτέρου είναι 2 ταγματάρχες, 1 λοχαγός και 5 οπλίτες οι οποίοι ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη και ζητούν πολιτικό άσυλο.

UPDATE ΩΡΑ 15:09  Δύσκολο αναμένεται το Σαββατοκύριακο για την αγορά της Αλεξανδρούπολης. Πολλοί Τούρκοι που είχαν κάνει κρατήσεις δεν εμφανίστηκαν ποτέ καθώς όπως ενημέρωναν δεν μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα γιατί τους σταματούσε ο στρατός στους δρόμους. Στην αγορά της Αλεξανδρούπολης υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία καθώς τα καλοκαίρια των τελευταίων ετών τα καταστήματα περιμένουν κατά κύριο λόγο τους επισκέπτες από την Τουρκία και μάλιστα κυρίως τα Σαββατοκύριακα, για να ανασάνουν οικονομικά. Ευχή πολλών επιχειρηματιών με τους οποίους επικοινώνησε το alexpoli.gr είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση γρήγορα και να επιστρέψει η Τουρκία στην ομαλότητα…

UPDATE ΩΡΑ 15:27   Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 1151 της 16/7, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΓΕΕΘΑ,  προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό. Αυτό μεταδίδει το OnAlert.

UPDATE ΩΡΑ 15:51  Σώος και ασφαλής επέστρεψε το μεσημέρι του Σαββάτου από την Τουρκία ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κος Γιώργος Παυλίδης από την Τουρκία, στην οποία εγκλωβίστηκε μαζί με την αποστολή της Περιφέρειας λόγω των πολιτικών εξελίξεων, το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Περιφερειάρχης, η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες από την ΑΜΘ έφτασαν το Τελωνείο των Κήπων μετά από μια περιπετειώδη νύχτα στην Κωνσταντινούπολη.

«Είμαστε ασφαλείς! Επιστρέφουμε οδικώς στη χώρα μας» δήλωσε ο κος Παυλίδης σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό τα ξημερώματα του Σαββάτου. Κληθείς να περιγράψει τις ώρες αγωνίας που έζησε σημείωσε για την χθεσινή μεγάλη νύχτα στην Τουρκία. «Ακούγαμε εκρήξεις και πυροβολισμούς. Αραιοί πυροβολισμοί, αλλά τους ακούγαμε. Μέχρι τώρα είμαστε ασφαλείς, ελπίζουμε να είμαστε ασφαλείς μέχρι τέλους.»

Η αποστολή από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης είχε ενημέρωση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στη μία τα ξημερώματα. Όπως αναφέρει το xanthinea, όλα τα μέλη της αποστολής (συμμετέχει σ’ αυτή και η δήμαρχος Καβάλας, κ. Τσανάκα) παρέμειναν στο ξενοδοχείο παρακολουθώντας, όσο μπορούσαν, τις εξελίξεις.Νωρίτερα, η κα Τσανάκα είχε δηλώσει (σε άλλο ιδιωτικό σταθμό) ότι η ενημέρωση, κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος, γινόταν μετ΄εμποδίων μέσω Ελλάδας και χάρη στη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων.

UPDATE ΩΡΑ 16:18  Βίντεο από το ελικόπτερο, καταγργραμμένο από την Δέλτα Τηλεόραση θράκης

UPDATE ΩΡΑ 16:45  Έτοιμη να ικανοποιήσει την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για παράδοση των οκτώ πραξικοπηματιών που προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη είναι η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η σύμβαση της Γενεύης το απαγορεύει.  Αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα και προσθέτει:  Η κυβερνητική εκππρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τους 8 επιβαίνοντες του τουρκικού Black Hawk που θεωρούνται στασιαστές και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από την ελληνική κυβέρνηση, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι «θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί υπόψιν ότι συμμετείχαν σε απόπειρα κατάλυσης του δημοκρατικού καθεστώτος και της συνταγματικής τάξης στη γείτονα χώρα».

UPDATE ΩΡΑ 16:54  Το Πρώτο Θέμα αναφέρει: «Ήταν θέμα χρόνου, πότε θα εμπλακεί και η Ελλάδα στην κρίση που ξέσπασε από χθες στην Τουρκία. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε πως αυτό δεν θα συμβεί αμέσως. Μάλιστα για τον λόγο αυτό οι κρατικές αρχές είχαν τεθεί από την πρώτη στιγμή σε κατάσταση συναγερμού… Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης διαψεύστηκαν, με την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη και το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου που κατατέθηκε από τους οκτώ επιβαίνοντες τούρκους στρατιωτικούς.
Από το μεσημέρι, η Ελλάδα βιώνει και πάλι τον κίνδυνο ενός απρόβλεπτου διπλωματικού επεισοδίου, καθώς η Τουρκία απαιτεί την άμεση έκδοσή τους στο πλαίσιο της καλής γειτονίας των δύο χωρών, ενώ η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις επιταγές της συνθήκης της Γενεύης, αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που επιβάλλουν να χορηγείται πολιτικό άσυλο, στα πρόσωπα που εισήλθαν παράνομα στην χώρα, εφόσον τίθεται ζήτημα ασφαλείας τους, μετά την έκδοσή τους.
Μετά τις εξαγγελίες μάλιστα του Τούρκου πρωθυπουργού για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, αλλά και τις απειλές του Ερντογάν οτι οι πραξικοπηματίες θα τιμωρηθούν σκληρά, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να θέσει τους τούρκους αξιωματικούς σε καθεστώς ειδικής (επικουρικής) προστασίας και όχι μόνο να τους χορηγήσει άσυλο, αλλά και να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορέσουν να ταξιδέψουν εφόσον το επιθυμούν και σε άλλες χώρες.
Από την άλλη πλευρά, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν σαν να αναγνώριζε οτι η Τουρκία δεν είναι πια μια ασφαλής και ευνομούμενη χώρα, κίνηση που είναι βέβαιο οτι θα προκαλούσε την οργή του Ερντογάν και της τουρκικής διπλωματίας».

UPDATE ΩΡΑ 17:03  Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, ποιο είναι το δίλημμα της κυβέρνησης, αρκεί να ανατρέξει κανείς τι προβλέπει η σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία και την χορήγηση πολιτικού ασύλου, δηλώνοντας οτι φοβούνται να παραμείνουν στην χώρα τους. Σύμφωνα λοιπόν με την συνθήκη της Γενεύης, αίτηση για άσυλο μπορεί να υποβάλλει κάποιος ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα του και δεν μπορεί να γυρίσει, επειδή φοβάται βάσιμα ότι θα υποστεί δίωξη για λόγους:  φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, πολιτικών πεποιθήσεων.
Προκειμένου να χορηγηθεί άσυλο σε έναν αιτούντα, θα πρέπει να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και τουλάχιστον έναν λόγο δίωξης. Στην περίπτωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, είναι σαφές οτι συντρέχει τουλάχιστον ο τελευταίος λόγος. Μάλιστα ειδικά για αυτούς τους αξιωματικούς, συντρέχουν και οι λόγοι χορήγησης ασύλου “επικουρικής προστασίας”, το οποίο χορηγείται σε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη στη χώρα καταγωγής τους.
Η σοβαρή βλάβη, σύμφωνα με το νόμο, συνίσταται σε: 1. Θανατική ποινή ή εκτέλεση, ή 2. Βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία 3. Σοβαρή προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας αμάχου λόγω βίας ασκούμενης αδιακρίτως σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης.
Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική νομοθεσία υιοθετεί τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως κάνουν και οι συναφείς Κανονισμοί και οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίσης αποτελούν νόμο για την Ελλάδα. “Η χορήγηση ασύλου δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας αλλά υποχρέωση της χώρας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία” αναφέρεται χαρακτηριστικά στα φυλλάδια που χορηγούνται εδώ και μήνες στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

UPDATE ΩΡΑ 17:12  «Ιδού λοιπόν το δίλημμα που αντιμετωπίζει από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με τους τούρκους διπλωμάτες να εντείνουν ώρα με την ώρα τις πιέσεις τους για άμεση έκδοση των τούρκων αξιωματικών. Πρόκειται -τηρουμένων των αναλογιών- για μια επανάληψη του σήριαλ Οτσαλάν που έζησε η κυβέρνηση Σημίτη πριν από 18 χρόνια. Μόνο που αυτή την φορά, η Άγκυρα είναι πολύ πιο νευρική, ενώ στην Ελλάδα κυβερνά μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θεωρεί θανάσιμο αμάρτημα την παραβίαση διεθνών συνθηκών για πρόσωπα που διώκονται για πολιτικά φρονήματα…», καταλήγει το άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

UPDATE ΩΡΑ 17:37  Πλάνα από το ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης που μετέδωσε η ΕΡΤ.

 

UPDATE ΩΡΑ 17:52  Προς την Αλεξανδρούπολη κατευθύνονται 13 Έλληνες που ταξίδεψαν χθες βράδυ με την πτήση της Turkish Airlines από την Αθήνα για την Κωνσταντινούπολη. Η πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, κυρία Δανάη Βασιλάκη μαζί με στελέχη του ελληνικού προξενείου βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ παρέχοντας βοήθεια στους Έλληνες που «εγκλωβίστηκαν» σε αυτό, καθώς είχαν προσγειωθεί την ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα. Ήδη 13 άτομα επιβιβάστηκαν σε πούλμαν προκειμένου να αναχωρήσουν προς την Αλεξανδρούπολη ενώ περίπου 10 Έλληνες έμειναν στο αεροδρόμιο, με δική τους ευθύνη, για να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς την Αθήνα, εφόσον πραγματοποιηθεί κάποια πτήση. 

UPDATE ΩΡΑ 18:21  Ρηματική διακοίνωση από την Τουρκία στην Ελλάδα. Απαιτεί την άμεση έκδοση των οκτώ «στασιαστών» που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη.  Διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη.

UPDATE ΩΡΑ 18:28  Στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης κρατούνται οι οκτώ. Αργά το βράδυ ή αυρίο το πρωί θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

UPDATE ΩΡΑ 18:52 Στην άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μέσω των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση. Λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα στρατού στην Τουρκία, υπήρχε η δυνατότητα εισόδου στη γείτονα χώρα όχι όμως και εξόδου από αυτήν προς την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η μετακίνηση των ταξιδιωτών από και προς την Τουρκία μέσω των τελωνειακών σταθμών Κήπων και Καστανέων Έβρου διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, η κίνηση παραμένει μειωμένη συγκριτικά με τον αριθμό των διερχομένων οχημάτων κατά το προηγούμενο διάστημα της θερινής περιόδου.

UPDATE ΩΡΑ 19:48 «Πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοση των 8 συλληφθέντων σε περίπτωση που εμπλέκονται στο πραξικόπημα» εκτιμά η ελληνική πλευρά σύ,φωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ και τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία». Άμεσα η επιστροφή του ελικοπτέρου.

UPDATE ΩΡΑ 20:15   Για τις σημερινές εξελίξεις σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη συζήτησαν πριν από λίγο, σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια, αναφέρει το ΑΠΕ. Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Συγκέντρωση μουσουλμάνων της μειονότητας στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης…UPDATE ΩΡΑ 20:44  Περίπου 200-250 μουσουλμάνοι από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, προερχόμενοι από Ξάνθη και Κομοτηνή, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα σήμερα στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης για να ζητήσουν να εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα alexpoli.

UPDATE ΩΡΑ 20:48 Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι με κοινή ανακοίνωσή τους το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ) και ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας, κάλεσαν τους Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους για τις «αποτρόπαιες και προδοτικές πράξεις» των αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα. Στην συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, και μετά την επιστροφή τους από την Αλεξανδρούπολη, οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το γενικό προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή.

UPDATE ΩΡΑ 21:13  Η Ελλάδα θα εκδώσει τους αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο καταφεύγοντας με ελικόπτερο, είπε από την πλευράτου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όπως υπογράμμισε, ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης και συνέχισε λέγοντας πως «ο κ. Κοτζιάς μου ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς μόλις ολοκληρωθεί ο διαδικασία θα γίνει η έκδοση».

UPDATE ΩΡΑ 21:50  Mείζον θέμα έχει προκύψει σχετικά με την τύχη των 8 πραξικοπηματιών που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, για το εάν ή όχι πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία ή να τους δοθεί άσυλο. Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, με δήλωσή του, καταθέτει τις πολύτιμες γνώσεις του περί του αντικειμένου. Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λυκουρέζου:

«Το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού. Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας, η οποία –μεταξύ άλλων– ορίζει ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές. Άπαντα δε τα ανωτέρω θέματα πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και εν τέλει του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Πέραν δε της σαφούς ως άνω ελληνικής νομοθετικής πρόβλεψης, τίθεται μείζον ζήτημα αναφορικώς και με την επιβαλλόμενη χορήγηση ασύλου, ιδίως υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948. Δεδομένου ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων, έχουν ήδη παυθεί χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί και διορίζονται νέοι προκειμένου να εκδικάσουν τις υποθέσεις των φερόμενων ως “πραξικοπηματιών”, ενώ γίνεται λόγος και για επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης, η απόρριψη αιτήματος ασύλου εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως ηθικώς και νομικώς ανομιμοποίητη.

Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διπλωματικού αδιεξόδου, εξαντλώντας συνάμα όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, μη λησμονώντας ωστόσο το ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

UPDATE ΩΡΑ 22:16  Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα. Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

UPDATE ΩΡΑ 22:43  Στην Αλεξανδρούπολη προσγειώθηκε πριν από λίγο το τουρκικό ελικόπτερο που θα παραλάβει το Black Hawk με το οποίο έφτασαν στην Ελλάδα 8 Τούρκοι πραξικοπηματίες, όπως μεταδίδει το iefimerida.Το τουρκικό ελικόπτερο έχει ήδη λάβει τη σχετική άδεια από το ΓΕΕΘΑ, ενώ σε αυτό θα βρίσκεται και δεύτερο πλήρωμα, πιλότοι και μηχανικός, προκειμένου να το οδηγήσει ασφαλώς στη βάση του. Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας το Black Hawk θα επιστρέψει στην Τουρκία πιθανότατα αύριο τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς της αναχώρησής του θα προηγηθεί έλεγχός του από το τουρκικό πλήρωμα. Σημειώνεται ότι οι οκτώ στρατιωτικοί, η έκδοση των οποίων έχει ήδη ζητηθεί από την τουρκική κυβέρνηση, εξακολουθούν να κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

UPDATE ΩΡΑ 23:11  Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης δεύτερο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με το πλήρωμα που θα παραλάβει το Black Hawk, μεταδίδει και το ΑΠΕ.

UPDATE ΩΡΑ 23:49  Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν.Η πρωτοβουλία ανήκε στον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος εξέφρασε στον Ελληνα πρωθυπουργό τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου του κ. Τσίπρα προσωπικά κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, την Παρασκευή.Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.Οσο για το θέμα με τους 8 πραξικοπηματίες που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά του τόνισε ότι θα υπάρξει σεβασμός από την ελληνική πλευρά στα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.