Το αήττητο παρελθόν του Φερνάντο Σάντος στην Θράκη! Οι οκτώ επισκέψεις του σε Ξάνθη και Κομοτηνή…

 

Οκτώ φορές έχουν φιλοξενήσει τα γήπεδα της Θράκης τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος στέφθηκε το βράδυ της Κυριακής πρωταθλητής Ευρώπης και δεν ξέχασε να ευχαριστήσει στα ελληνικά τους Έλληνες φίλους του, που τον υποστήριξαν σε αυτήν την προσπάθεια να ανέβει στον θρόνο της Ευρώπης.

Άλλωστε ο Σάντος εργάστηκε για σχεδόν 10 χρόνια την τελευταία 15ετία στην χώρα μας, από το 2001 που τον έφερε στην ΑΕΚ ο Μάκης Ψωμιάδης μέχρι το καλοκαίρι του 2014, οπότε και έφυγε από την Εθνική Ομάδα έχοντάς την οδηγήσει σε δυο διαδοχικές μεγάλες διοργανώσεις και μάλιστα στους 8 της Ευρώπης το 2012 και μια ανάσα από τους 8 του κόσμου το 2014.

Η αλήθεια είναι ότι με την Εθνική Ομάδα δεν ήρθε ποτέ να αγωνιστεί στην Θράκη, αφού παρά το γεγονός ότι η Εθνική Ανδρών κλήθηκε να φιλοξενήσει κάποιους αγώνες και εκτός Καραϊσκάκη, προτιμήθηκε αυτοί να γίνουν στο Παγκρήτειο του Ηρακλείου και το Πανθεσσαλικό του Βόλου. Ήρθε όμως στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα οκτώ φορές με τις ομάδες που προπόνησε.

Μάλιστα, αν είχε έρθει λίγους μήνες νωρίτερα στην ΑΕΚ, οι φορές αυτές θα ήταν δέκα αφού θα προλάβαινε τα ιστορικά δύο ματς που η ΑΕΚ αντιμετώπισε στην Αλεξανδρούπολη τον Αθηναϊκό και τον Ιωνικό, λόγω τιμωρίας της έδρας της. Ο Σάντος πήγε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2001 και την πρώτη του σεζόν εκεί, έμελλε να ταξιδέψει δυο φορές στην Θράκη για να παίξει με την Skoda Ξάνθη.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2002 διεξήχθη η αναμέτρηση της Ξάνθης με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα στο γήπεδο του ΑΟΞ, ενώ πριν συμπληρωθεί μήνας, επέστρεψε για ένα ακόμα παιχνίδι με την Ξάνθη, τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, που διεξήχθη στις 13 Μαρτίου 2002. Και στις δύο περιπτώσεις ο Σάντος έφυγε μεν αήττητος αλλά δεν έφυγε και νικητής από την Θράκη. 1-1 το τελικό σκορ στο ματς του πρωταθλήματος, 0-0 σε αυτό του Κυπέλλου όπου η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση στο ΟΑΚΑ λυγίζοντας την Skoda στην παράταση δυο εβδομάδες μετά.

Το καλοκαίρι του 2002 ο Σάντος πήγε στον Παναθηναϊκό αλλά το πέρασμά του από εκεί ήταν εξαιρετικά σύντομο. Την σεζόν 2002-2003 το τριφύλλι ταξίδεψε επίσης δυο φορές στην Ξάνθη για να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα, στις 6 Νοεμβρίου για τον β’ γύρο του κυπέλλου και στις 15 Δεκεμβρίου για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ωστόσο είχε προηγηθεί η απόλυσή του από την ομάδα στις 16 Οκτωβρίου του 2002 μετά από σύντομη παρουσία μόλις 120 ημερών σε αυτήν, με αποτέλεσμα να μην κάθεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού στις δύο ανόδους του εκείνη τη σεζόν στην Ξάνθη.

Ο Φερνάντο Σάντος επέστρεψε το καλοκαίρι του 2004 στην ΑΕΚ με πρόεδρο πλέον της Ένωσης τον Ντέμη Νικολαΐδη και έμεινε εκεί τις δυο επόμενες αγωνιστικές περιόδου. Στις 11 Δεκεμβρίου του 2004 η ΑΕΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας την Ξάνθη στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής, με τις δυο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες με σκορ 1-1. Την επόμενη σεζόν ο αγώνας τους στην Ξάνθη έγινε στις 8 Ιανουαρίου του 2006 στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής και οι δυο ομάδες ήρθαν επίσης ισόπαλες χωρίς τέρματα. Συνεπώς σε τέσσερις ανόδους του Σάντος στην Θράκη με την ΑΕΚ έφερε τέσσερις ισοπαλίες!

Η τρίτη ελληνική ομάδα στην οποία εργάστηκε ο Φερνάντο Σάντος ήταν ο ΠΑΟΚ. Ανέλαβε την τεχνική του ηγεσία στις 3 Σεπτεμβρίου 2007, δυο ημέρες μετά την ήττα – σοκ του ΠΑΟΚ από την Ξάνθη στα Πηγάδια, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της σεζόν 2007-2008, που είχε ως αποτέλεσμα ο Θοδωρής Ζαγοράκης να τελειώσει τον Γιώργο Παράσχο από τον πάγκο της ομάδας και να φέρει στην Θεσσαλονίκη τον Φερνάντο Σάντος.

Ωστόσο το ντεμπούτο του Σάντος στον πάγκο του ΠΑΟΚ έγινε στις 22/9 (ΠΑΟΚ – Ηρακλής 3-0), λόγω διακοπής του πρωταθλήματος και αναβολής λόγω των πυρκαγιών. Έτσι ο Σάντος την πρώτη του περίοδο στον ΠΑΟΚ δεν ήρθε στην Θράκη με τη νέα του ομάδα, αφού αυτή είχε προλάβει να έρθει πιο πριν (και… να ηττηθεί).

Ακολούθησαν ωστόσο τέσσερις επισκέψεις στην Θράκη τις επόμενες δυο σεζόν, όχι όμως αυτή τη φορά λόγω… κυπέλλου αλλά λόγω του γεγονότος ότι το γεωγραφικό μας διαμέρισμα διέθετε πλέον δύο συλλόγους στην Super League. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2008, σε ένα από τα πρώτα μεγάλα παιχνίδια που φιλοξένησε το ΔΑΚ Κομοτηνής, ο ΠΑΟΚ του Σάντος επικράτησε με 1-0 του Πανθρακικού στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Προς το τέλος του, στις 12 Απριλίου για την 29η αγωνιστική ο ΠΑΟΚ του Σάντος πέρναγε νικηφόρα και από την Ξάνθη, με σκορ 2-1.

Τέλος, για την σεζόν 2009-2010 που ήταν η τρίτη και τελευταία του Σάντος στον πάγκο του ΠΑΟΚ, είχαμε επίσης δυο νίκες για την ομάδα του Πορτογάλου τεχνικού στην Θράκη. Στις 7 Νοεμβρίου 2009 για την 10η αγωνιστική στην Κομοτηνή είχαμε Πανθρακικός – ΠΑΟΚ 1-2 και σχεδόν τρεισίμισι μήνες μετά, στις 27 Φεβρουαρίου 2010 για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ πέρναγε σαν σίφουνας από τα Πηγάδια κερδίζοντας με 3-0 την Ξάνθη.

Συνεπώς σε οκτώ συνολικά εξορμήσεις  του (πρωταθλητή Ευρώπης πλέον) Φερνάντο Σάντος στην Θράκη με τις εκάστοτε ομάδες του, παραμένει αήττητος. Έχει τέσσερις ισοπαλίες με την ΑΕΚ και τέσσερις νίκες με τον ΠΑΟΚ.