Euro 2016: Πάγκο ο Βιεϊρίνια στην πρόκριση της Πορτογαλίας επί της Πολωνίας στα πέναλτι

 

Η Πορτογαλία είναι η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στα ημιτελικά του Euro 2016 της Γαλλίας, καθώς επικράτησε με 5-3 στη διαδικασία των πέναλτι της Πολωνίας.

Ο Ρουί Πατρίτσιο απέκρουσε το 4ο πέναλτι των Πολωνών που εκτέλεσε ο Γιάκουμπ Μπλατσικόφσκι και ο Ρικάρντο Κουαρέσμα ευστοχώντας στο πέμπτο των Πορτογάλων, έστειλε την χώρα του στα ημιτελικά.

Στη κανονική διάρκεια του αγώνα οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 χάρη στο τέρμα του Λεβαντόφσκι στο 2′ και του Ρενάτο Σάντσες στο 33′, με το σκορ να μην αλλάζει στην παράταση.

Στον ημιτελικό η ομάδα του Φερνάντο Σάντος,που δεν χρησιμοποίησε ούτε σε αυτόν τον αγώνα τον Αντελίνο Βιεϊρίνια όπως και στο τρίτο ματς των ομίλων, θα αντιμετωπίσει το νικητή της συνάντησης Βέλγιο-Ουαλία.

Το γκολ του Λεβαντόφσκι πριν καν συμπληρωθούν δύο λεπτά αγώνα έβαλε «φωτιά» στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα, το χρονόμετρο έδειχνε 1’40” μετά το εναρκτήριο σφύριγμα του Μπριχ όταν ο άσος της Μπάγερν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ρούι Πατρίσιο με εν κινήσει βολέ, στη σέντρα του Γκροσίτσκι από αριστερά, κι ενώ ο Σέντρικ είχε χάσει τη φάση προηγουμένως.

Αυτό το γκολ καταγράφηκε ως το δεύτερο πιο γρήγορο στην ιστορία του EURO, μετά από εκείνο που ο Ντιμίτρι Κιριτσένκο είχε σημειώσει εναντίον της Ελλάδας στα 67ο δευτερόλεπτο το 2004, στην Πορτογαλία.

Οι Πορτογάλοι ανέβασαν την απόδοσή τους μετά το 20λεπτο και αφού στο 31΄ ο Ρονάλτο φώναξε για σπρώξιμο του Πάζνταν στην περιοχή, ισοφάρισαν δύο λεπτά αργότερα με τον «κεραυνό» του 18χρονου Ρενάτο Σάντσες έξω από την περιοχή.

Το παιχνίδι παρέμεινε ανοιχτό και στο δεύτερο ημίχρονο, με την κεφαλιά του Λεβαντόφσκι να αποκρούεται από τον Ρούι Πατρίσιο στο 49΄, τον Σέντρικ να έχει ένα εξαιρετικό αλλά μόλις άστοχο σουτ στο 64΄ και τον Μίλικ να μην μπορεί να νικήσει τον Πορτογάλο τερματοφύλακα από κοντά αλλά πλάγια, σε γύρισμα του Μπλαστσικόφσκι στο 69΄.

Στο 81΄ ύστερα από κάθετη πάσα του Πέπε ο Γεντρέιτσικ προσπάθησε να εμποδίσει την πορεία της μπάλας προς τον Ρονάλντο ρισκάροντας ένα αυτογκόλ, καθώς η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Φαμπιάνσκι, ενώ στο 86΄ ο Μουτίνιο πέρασε την μπάλα πάνω από την πολωνική άμυνα και έβγαλε τον Ρονάλντο απέναντι στον Φαμπιάνσκι, αλλά ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης δεν βρήκε την μπάλα χάνοντας μοναδική ευκαιρία για να τελειώσει το παιχνίδι, που οδηγήθηκε στην παράταση και ύστερα στα πέναλτι καθώς στο έξτρα ημίωρο ουδέν αξιοσημείωτο σημειώθηκε.

Από τα 11 μέτρα ευστόχησαν οι Ρονάλντο, Ρενάτο Σάντσες, Μουτίνιο, Νάνι και Κουαρέσμα για τους Πορτογάλους, ενώ για τους Πολωνούς σκόραραν από τα 11 μέτρα οι Λεβαντόφσκι, Μίλικ, Γκλικ, ενώ ο Ρούι Πατρίσιο απέκρουσε την εκτέλεση του Μπλαστσικόφσκι.