Euro 2016: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σχολιάζει στο ThrakiSportS όσα είδαμε στον Α’ Όμιλο και ειδικά την αποτυχία της Ρουμανίας

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής ο πρώτος όμιλος του Euro 2016 με τις Γαλλία και Ελβετία να αναδεικνύονται ισόπαλες χωρίς τέρματα και να προκρίνονται χεράκι – χεράκι στην επόμενη φάση ως οι δύο πρώτες του ομίλου, και την Αλβανία στο βαλκανικό ντέρμπι να κερδίζει με 1-0 την Ρουμανία και να περιμένει μήπως προκριθεί στην επόμενη φάση ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες των έξι ομίλων.

Το ThrakiSportS απευθύνθηκε για έναν σχολιασμό των όσων είδαμε στον πρώτο όμιλο σε αυτήν την φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στον ρουμάνο προπονητή της Ξάνθης Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος αυτές τις ημέρες απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές στο Βουκουρέστι παρακολουθώντας από την τηλεόραση τις αναμετρήσεις του Euro.

Η απογοήτευση του κ. Λουτσέσκου για τον αποκλεισμό της χώρας του ήταν εμφανής, ωστόσο εκτίμησε στο ThrakiSportS ότι είναι δίκαια η τελική κατάταξη του ομίλου, με βάση την απόδοση των τεσσάρων ομάδων στους αγωνιστικούς χώρους τψων γηπέδων της Γαλλίας. «Είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε μεγάλη ποιότητα σαν ομάδα, αν και γενικά δεν έχουμε δει ποιοτικούς αγώνες. Εξορισμού όμως το τουρνουά ήταν δύσκολο για την Εθνική Ρουμανίας».

Στην αρχή της ανάλυσής του, ο προπονητής της Ξάνθης στάθηκε στο ματς της πρεμιέρας. «Η Εθνική έπαιξε καλά με την Γαλλία, αλλά είναι αλήθεια ότι μας ταιριάζει αυτού του είδους το παιχνίδι. Δεν δημιουργήσαμε ευκαιρίες, είχαμε  μόνο να καλύψουμε χώρο και το κάναμε καλά, αλλά τέλος η Γαλλία μας κέρδισε».

Ο κ. Λουτσέσκου συνέχισε: «Στο δευτερο ματς με την Ελβετία, η Ελβετία είναι έτσι κι αλλιώς καλύτερη. Έχουν καλύτερες μονάδες, οι παίκτες της παίζουν σε υψηλότερο επίπεδο. Έχουν νοοτροπία, τρέχουν, πρεσάρουν. Αυτό είναι παιχνίδι στο οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι. Στο τέλος όμως πήραμε αποτέλεσμα σε σχέση με το παιχνίδι που παίξαμε».

«Έτσι είχαμε πιθανότητες πρόκρισης, πριν την έναρξη του αγώνα με την Αλβανία», συμπληρώνει ο Ραζβάλ Λουτσέσκου. Και προσθέτει: «Όμως παίξαμε με μεγάλη πίεση που είχαμε από την χώρα μας, από τον κόσμο, τους οπαδούς και είναι πολύ δύσκολο για τους Ρουμάνους να παίζουν υπό τόσο μεγάλη πίεση. Η Αλβανία δεν έχει ποιότητα, αλλά έχει καλή οργάνωση στην άμυνα. Παίζει ομαδικά».

Ειδικά σε σχέση με το ματς της Κυριακής σχολιάζει: «Ήταν ενα παιχνίδι που όποιος έκανε λάθος, θα έχανε. Δυστυχώς το κάναμε εμείε και χάσαμε. Δεν είχαμε την ποιότητα να ξεπεράσουμε την άμυνά τους, και μετά το γκολ οι Αλβανοί είχαν ενέργεια και ήταν αδύνατο να τους διασπάσουμε. Η Αλβανία αμύνθηκε καλά και έτσι αυτό ήταν το τέλος της πορείας της Ρουμανίας σε αυτό το Euro».

Ωστόσο ο κ. Λουτσέσκου σπεύδει να προσθέσει: «Οφείλω να τονίσω ότι το γεγονός της παρουσίας σε τελική φάση μετά από τόσα χρόνια ήταν σπουδαία επιτυχία για το ρουμάνικο ποδόσφαιρο και η πρόκριση εκεί δεν ήταν εύκολη υπόθεση, άλλωστε προκριθήκαμε από τον όμιλο που συμμετείχε η Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι οι προσδοκίες από όλους εδ΄γω στην Ρουμανία ήταν υψηλές, αλλά αυτές οι προσδοκίες υπήρχαν από όσους δεν προχωρούσαν σε βαθύτερη ανάλυση της κατάστασης, της δυναμικότητας και των δυνατοτήτων που είχε η ομάδα. Έτσι δημιουργήθηκε μεγάλη πίεση πάνω από το κεφάλι τον παικτών και αυτό δεν τους βοήθησε να έχουν εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους και να βρουν την κατάλληλη ισορροπία».

Κλείνοντας την ανάλυσή του στο ThrakiSportS, o κ. Λουτσέσκου σε ερώτηση αν τελικά είναι δίκαιη η κατάταξη του ομίλου που φέρνει Γαλλία και Ελβετία στις πρώτες δυο θέσεις να προκρίνονται στην επόμενη φάση, την Αλβανία τρίτη να ελπίζει και την Ρουμανία τέταρτη να αποκλείεται και να επιστρέφει στο Βουκουρέστι, απάντησε: «Νομίζω πως ναι. Με βάση την εικόνα που έδειξαν αυτές οι τέσσερις ομάδες στον αγωνιστικό χώρο, στους αγώνες που έδωσαν, η τελική βαθμολογία του ομίλου είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι».