Οι Θρακιώτες «ξεσήκωσαν» τη Μελβούρνη (λίγο πριν την έλευση της Εθνικής Ανδρών)!!!

Πολύ κεφάτος και με παλμό ήταν ο ετήσιος χορός του Πανθρακικού Συλλόγου Μελβούρνης που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο για τον Εορτασμό της Απελευθέρωσης της Θράκης. Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Grand Star, που ξεπερνούσε τα πεντακόσια άτομα, όλων των ηλικιών, ο κόσμος διασκέδασε με τα παραδοσιακά τραγούδια της ορχήστρας που ήρθε από την Ελλάδα και η πίστα δεν άδειασε ούτε για ένα λεπτό. Επίσης το χορευτικό συγκρότημα «Ο Περικλής» παρουσίασε και ενθουσίασε με θρακιώτικους χορούς. Σημειωτέον ότι οι μουσικοί σκόπιμα δεν έκαναν διάλλειμα και έπαιζαν για έξι ώρες συνεχόμενα, τραγούδια από την περιοχή της Θράκης, αλλά και από όλη την Ελλάδα ώστε να ικανοποιήσουν το κοινό της Μελβούρνης το οποίο τους εξέπληξε.

Ο πρόεδρος του Πανθρακικού Συλλόγου, κ. Χρήστος Βλασακάκης, με συνεργάτες του. Φώτο: Κ. Ντεβές

Σε μια εποχή που στην Αυστραλία οι παροικιακοί σύλλογοι και οι αδελφότητες περνούν κρίση και φθίνουν σε αριθμό μελών, ο Πανθρακικός Σύλλογος συνεχίζει να μοιράζεται με χαρά τον πολιτισμό του και τις παραδόσεις του με όλη την παροικία. Σε αυτό το πλαίσιο θέλησαν στον ετήσιο φετινό χορό να φέρουν καταξιωμένους μουσικούς από την Ελλάδα ώστε να αποδοθεί η παραδοσιακή μας μουσική πιο πιστά και με ποικιλία ακουσμάτων. Η ορχήστρα αποτελούνταν από τους Βαγγέλη Παπαναστασίου στο κλαρίνο, Νίκο Ζαπάρτα βιολί, Λάζαρο Τζιάμπα κιθάρα, τραγούδι και πλαισίωσαν ο Ζώης Τσίγκας τουμπερλέκι και Ηλίας Γυλός ακορντεόν.

Ο Βαγγέλης Παπαναστασίου, καταξιωμένος μουσικός, με συμμετοχή στο ενεργητικό του μεταξύ άλλων στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας του 2004, δήλωσε για το κοινό της Μελβούρνης «Πάντα ακούγαμε ότι στην Αυστραλία ζει αρκετός ελληνισμός, ότι διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα και ότι αγαπούν την Ελλάδα, αλλά δεν περιμέναμε τέτοιο πάθος. Υπήρχε αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και μουσικών και στο χορό ενώσαμε όλη την Ελλάδα. Η επιτυχία ήταν ότι ήρθαν πολλοί άνθρωποι και έφυγαν όλοι ευχαριστημένοι. Ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ από μας, τους μουσικούς, στο διοικητικό συμβούλιο και τον πρόεδρο κ. Βλασακάκη, που ανέλαβε τα έξοδα και το ρίσκο να φέρει στην Αυστραλία μετά από σαράντα χρόνια Θρακιώτες μουσικούς».

Ο πρόεδρος του Πανθρακικού Συλλόγου, κ. Χρήστος Βλασακάκης, ανέφερε ότι «καθώς γερνάει η πρώτη γενιά, οι σύλλογοι περνούν κάμψη και εμείς φέτος θελήσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να δώσουμε ζωντάνια στο σύλλογο φέρνοντας μουσικούς από την Ελλάδα και το καταφέραμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Θρακιώτες και μη, τους φίλους, την παροικία, τους χορευτές και τους μουσικούς που γιορτάσαμε τόσο ωραία την Απελευθέρωση της Θράκης».

 

Πηγή:  http://neoskosmos.com/