Ζήτημα με την συμμετοχή της ΕΠΣ Ξάνθης στα προκριματικά του Region’s Cup στο Σαν Μαρίνο

Μια δήλωση που φέρεται να έκανε ο Ξανθιώτης πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης έθεσε στα μάτια αρκετών υπό… αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή συμμετοχή της μεικτής ομάδας ενήλικων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών της ΕΠΣ Ξάνθης στην προκριματική φάση που θα διεξαχθεί τον προσεχή μήνα στο Σαν Μαρίνο.

«Θα προσπαθήσω και θα κάνω ότι μπορώ να μπορέσουμε να βρούμε τα χρήματα που χρειάζονται από την ΟΥΕΦΑ για να μπορέσει η ομάδα να πάει στο Σαν Μαρίνο», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, που βρίσκεται στο Μεξικό για το συνέδριο της FIFA και κατά συνέπεια δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία μαζί του, ώστε να διευκρινιστεί τι… εννοεί.

Αυτό που σε πρώτη φάση έγινε αντιληπτό είναι ότι σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι τα χρήματα για την αποστολή της ομάδας της ΕΠΣ Ξάνθης στο Σαν Μαρίνο δεν καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, κάτι που σε περίπτωση που ισχύει είναι εντελώς παράλογο, καθώς μιλάμε για ευρωπαϊκή μεν διοργάνωση, αλλά η οποία αφορά ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που θα όφειλε να στηριχθεί οικονομικά από την ίδια την διοργανώτρια.

Στην διοργάνωση συμμετέχει η πρωταθλήτρια κάθε χώρας στο λεγόμενο Κύπελλο Περιφερειών, με την Ξάνθη να κατακτά το περασμένο Σάββατο τον τίτλο στην Ελλάδα, στον τελικό αγώνα που έδωσε στην Κατερίνη κόντρα στην ΕΠΣ Εύβοιας. Ως τροπαιούχος η μεικτή ομάδα της ΕΠΣ Ξάνθης καλείται να εκπροσωπήσει την χώρα σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, που μπορεί να μην έχει την αίγλη του Euro αλλά αντικατοπτρίζει το πραγματικό ποδόσφαιρο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με όσα θα δούμε τον Ιούνιο στα γήπεδα της Γαλλίας.

Οι πληροφορίες αλλά και η κοινή λογική αναφέρουν ότι τα έξοδα διαμονής και διατροφής των αθλητών στην περίπου μία εβδομάδα παραμονής τους στο Σαν Μαρίνο θα αναλάβει η διοργανώτρια του τουρνουά χώρα, εν προκειμένου το Σαν Μαρίνο. Κατά συνέπεια, το μεγάλο ζήτημα είναι η μετακίνηση από την Ξάνθη στο Σαν Μαρίνο, στο μικροσκοπικό κράτος που βρίσκεται στην καρδιά της Ιταλίας. Υπολογίζοντας μια αποστολή περίπου 20 ατόμων με κόστος περίπου 750-800 ευρώ το άτομο (ίσως λίγο φουσκωμένο, αλλά για την υπόθεση εργασίας ας λάβουμε το αρνητικό σενάριο), μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως των 15.000-16.000 ευρώ συνολικά.

Ο Γκιρτζίκης εμφανίζεται να υποστήριξε ότι θα βρει τα χρήματα αυτά από την ΟΥΕΦΑ (και θα είναι παράλογο να μην υπάρχει σχετικό κονδύλι από την ΟΥΕΦΑ για τέτοιες δαπάνες που επαναλαμβάνουμε ότι αφορούν ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, την ώρα που μοιράζονται εκατομμύρια στους συλλόγους που μετέχουν στο Champions League), αλλά ακόμα και αν υπάρξει τελικά ζήτημα, θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητο να μην μπορέσει να ταξιδέψει η πρωταθλήτρια Ελλάδος ΕΠΣ Ξάνθης στην προκριματική φάση του Region’s Cup επειδή δεν θα έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι.

Στην ανάγκη, θα ήταν καλό ο Δήμος Ξάνθης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αλλά και ιδιώτες και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, με προεξάρχοντα ίσως τον Χρήστο Πανόπουλο και την Skoda Ξάνθη που έχει ήδη αγκαλιάσει την προσπάθεια, να συμβάλουν ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί ώστε να καλυφθεί το όποιο ποσό απαιτείται. Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις όπου μιλάμε για επαγγελματικές ομάδες κατά πάγια θέση του ThrakiSportS ΔΕΝ πρέπει να χρηματοδοτούνται από τα λεφτά των δημοτών και τον κρατικό προϋπολογισμό, στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ερασιτέχνες παίκτες και μάλιστα για μεικτή ομάδα, δηλαδή για αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όλου του νομού που είναι υποχρέωση όλων να στηριχθεί.

Η υποχρέωση αυτή βέβαια πρωτίστως αφορά την ΟΥΕΦΑ όπως προαναφέρθηκε και σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί το ποσό, δευτερευόντως την ίδια την ΕΠΟ και ακολούθως τους τοπικούς φορείς της Ξάνθης, που είναι η περιοχή που φέτος κέρδισε την κούπα στο εγχώριο Region’s Cup. Και θα είναι απολύτως απαράδεκτο να δημιουργηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή με την συμμετοχή της ομάδας, εξαιτίας του οικονομικού ζητήματος που αιφνιδιαστικά ήρθε στο προσκήνιο μετά την κατάκτηση του τροπαίου στον τελικό της Κατερίνης.

Υπάρχει βέβαια και ένας άλλος απρόβλεπτος κίνδυνος αναφορικά με την συμμετοχή της ομάδας της ΕΠΣ Ξάνθης στην προκριματική φάση του Region’s Cup και αυτός έχει να κάνει με την κλιμακούμενη κόντρα της διοίκησης της ΕΠΟ με την κυβέρνηση με αφορμή τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, εξαιτίας της οποίας έχουν επανέλθει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα σενάρια περί ενδεχόμενου Grexit. Αν συμβεί κάτι τέτοιο το προσεχές διάστημα, θα είναι καταστροφικό και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, η πρώτη ομάδα που θα κληθεί να πληρώσει το βαρύ τίμημα, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, θα είναι η μεικτή ομάδα της ΕΠΣ Ξάνθης (και ακολούθως η Εθνική Ανδρών που έχει τα περίφημα φιλικά στην Αυστραλία στις αρχές του επόμενου μήνα).

Ωστόσο, οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι πρέπει να σημειωθούν σημεία και τέρατα από όλες τις πλευρές μέσα στις επόμενες μέρες για να υπάρξει πράγματι ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις, κάτι που θα έχει συνέπειες και στην συμμετοχή της μεικτής ομάδας της ΕΠΣ Ξάνθης στην προκριματική φάση του Region’s Cup στο Σαν Μαρίνο.