O βουλευτής Έβρου και πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Αν. Δημοσχάκης σχολιάζει την αναβολή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει σε σχέση με την αναβολή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος για λόγους δημόσιας τάξης με απόφαση της κυβέρνησης, η οποία βασίστηκε σε σχετική εισήγηση της Ελληνικής Αστυνομίας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα διεξαγωγής της αναμέτρησης και την φύλαξη της τάξης λόγω των συγκεντρώσεων και των συλλαλητηρίων που είχαν προγραμματιστεί στην Αθήνα για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα.

Η ΕΠΟ με επίσημη ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε «απολύτως προσχηματική και ενδεικτική της νοοτροπίας του κρατικού παρεμβατισμού, που διακρίνει όλες τις ενέργειες του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Κοντονή, την αναβολή διεξαγωγής του Τελικού Αγώνα του Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων, που είχε οριστεί να διεξαχθεί το Σάββατο 07.05.2016, στο ΟΑΚΑ με ώρα έναρξης 20.30». Μάλιστα, η Ομοσπονδία τονίζει ότι τα επιχειρήματά της επιτείνονται, «ιδιαίτερα από τη στιγμή που η αναβολή ανακοινώνεται μόλις μια μέρα πριν με απόφαση που στηρίζεται σε εισήγηση της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να διατεθούν επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις για την αστυνόμευση ενός αγώνα που επρόκειτο να παρακολουθήσουν 394 θεατές (από 72 οι δύο ομάδες και 250 για τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, στελέχη της ΕΠΟ, χορηγούς κ.λπ.) με όλα τα προσωπικά τους στοιχεία καταγεγραμμένα και στη διάθεση της αστυνομίας».

Το ThrakiSportS απευθύνθηκε στο καταλληλότερο ίσως πρόσωπο για να μιλήσει για το θέμα, τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιο Δημοσχάκη, που τυγχάνει αυτήν την περίοδο βουλευτής Έβρου με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. «Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει σχέδια και έχει αντιμετωπίσει σοβαρότατα περιστατικά και κρίσιμες καταστάσεις, έχει ανταποκριθεί με επιτυχία. Διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και την απαραίτητη εμπειρία για την διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Οι δυνάμεις της είναι ανεξάντλητες – και δεν αναφέρομαι σε αριθμό, αλλά σε ψυχικές δυνάμεις και αντοχές», είναι το καταρχήν σχόλιο προς το ThrakiSportS του κ. Δημοσχάκη, ο οποίος πάντως εξαρχής μας διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει σε βάθος και σε λεπτομέρειες την υπόθεση της αναβολής του τελικού του Κυπέλλου.

Για τον λόγο αυτό, σε ερώτημα του ThrakiSportS για το πώς κρίνει τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. για την εισήγηση που εστάλη και οδήγησε στην αναβολή, αλλά και για τις κατηγορίες που εξαπολύθηκαν ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση και το υφυπουργείο Αθλητισμού «υπαγόρευσαν» αυτήν την εισήγηση στην ηγεσία της Αστυνομίας, ο κ. Δημοσχάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω την διαδικασία που ακολουθήθηκε γιατί δεν την γνωρίζω. Επίσης, δεν μπορώ να ξέρω τι δεδομένα υπήρχαν, αν για παράδειγμα υπήρχαν πληροφορίες για επεισόδια εκτός του χώρου του γηπέδου ή ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές, σε περίπτωση διεξαγωγής του αγώνα. Αυτά τα γνωρίζουν εκείνοι που έχουν και την ευθύνη και εισηγήθηκαν ή έλαβαν αυτές τις αποφάσεις».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αναστάσιος Δημοσχάκης είναι βουλευτής Έβρου, διετέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει άμεση σχέση με τον αθλητισμό, αφού είναι ο πατέρας δυο αθλητών, του Σπύρου και της Ζωής. Μάλιστα η δεύτερη επί πολλά χρόνια ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος, Ευρώπης και Μεσογειακών Αγώνων και απήγγειλε τον όρκο των αθλητών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Διετέλεσε αθλήτρια του Παναθηναϊκού, του Άρη Θεσσαλονίκης και του Ολυμπιακού, ενώ κατέχει ακόμη σήμερα τα ρεκόρ κατηγοριών και  γυναικών στην Κολύμβηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στην επιθετική ανακοίνωσή της προς την κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι «οι ακριβείς λόγοι της αναβολής είναι από καιρό γνωστοί σε όλους όσοι ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο και καμία εισήγηση της Αστυνομίας ή της ΔΕΑΒ δεν μπορούν να τους αποκρύψουν». Υπενθυμίζεται τέλος ότι στην επίσημη ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού την Παρασκευή, μια ημέρα πριν την κανονική διεξαγωγή του πολυθρύλητου αγώνα, επισημαίνονταν ότι «με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή, αναβάλλεται η διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και εισήγησης της ΔΕΑΒ».

Δείτε παρακάτω το έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας, βάσει του οποίου αναβλήθηκε από την κυβέρνηση η διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος:

eggrafo-astynomia01 eggrafo-astynomia02