Ο Δημήτρης Καρυπίδης για τα δύο χρυσά στη Νάουσα και τον μεγάλο στόχο στους Παραολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο

Ο Εβρίτης κολυμβητής ΑμεΑ Δημήτρης Καρυπίδης μίλησε στον Ζαχαρία Μπαλτζή και την εκπομπή “Τα Σπορ στον Άλφα” για την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Νάουσα πριν από λίγες μέρες καθώς και την παρουσία του στην Εθνική Ομάδα.

Ακόμα ο αθλητής του ΟΦΘΑ και του Ηρόδικου Κομοτηνής αναφέρθηκε στη βράβευση του από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, στον προπονητή και φίλο του Γιώργο Τυλιγαδά καθώς και φυσικά στη συμμετοχή του τον προσεχή Σεπτέμβριο στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας.

Σε σχέση με το ιδανικό του ξεκίνημα για την φετινή σεζόν και τα δύο  χρυσά μετάλλια στα 50 και 100 μέτρα ύπτιο στην 10η Κολυμβητική Συνάντηση Ατόμων με Αναπηρίες στη Νάουσα, σχολίασε: «Η διοργάνωση στη Νάουσα είναι πολύ σημαντική για μένα κυρίως για συναισθηματικούς λόγους, καθώς από εκεί  ξεκίνησα τη συμμετοχή μου σε κολυμβητικούς αγώνες το 2013 και δεν έτυχε να ξαναπάω τις προηγούμενες χρονιές μιας και βρισκόμουν σε αγώνες στο εξωτερικό. Η φετινή διοργάνωση ήταν μια πολύ καλή εμπειρία, το επίπεδο υψηλό, θεωρώ πως πήγα αρκετά καλά, αν και στα 100 μέτρα ο χρόνος θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Βέβαια ήρθαν τα 2 χρυσά μετάλλια, γενικά ήταν ένα καλό τεστ ενόψει της δύσκολης συνέχειας που ακολουθεί».

Σε ερώτημα για τα συναισθήματά του, όταν κλήθηκε να αγωνιστεί για πρώτη φορά με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης ΑμεΑ, απάντησε: «Ήταν όνειρο ζωής για μένα και τον προπονητή μου, τον Γιώργο Τυλιγαδά, σίγουρα μας γέμισε μεγάλη χαρά, αλλά αυτόματα αυξήθηκαν και οι ευθύνες, το κίνητρο έγινε μεγαλύτερο και η προετοιμασία – προπόνηση πιο εντατική, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι».

Η προηγούμενη χρονιά αναμφίβολα υπήρξε ορόσημο στην κολυμβητική καριέρα του Δημήτρη Καρυπίδη. Δύο χρυσά και δύο ασημένια στην κατηγορία S1 στο διεθνές μίτινγκ του Βερολίνου, τέσσερα ατομικά ρεκόρ στα 50, 100 ελεύθερο και 50, 100 ύπτιο σε Γλασκώβη και Βερολίνο, μία τέταρτη και μία πέμπτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ. Που πιστεύει όμως ο ίδιος ότι οφείλεται αυτή η σταθερά ανοδική του πορεία; «Πιστεύω πως αυτή η ανοδική μου πορεία οφείλεται καθαρά στον προπονητή μου και στην πολύ καλή δουλειά που κάνουμε στις προπονήσεις. Ήταν μια εξαιρετική χρονιά, ξαφνικά για πρώτη φορά ως νέος νέος αθλητής βρέθηκα να συμμετέχω σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κάτι που αποτελεί τον αμέσως μεγάλο στόχο μετά την Ολυμπιάδα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, φέτος οι στόχοι είναι μεγαλύτεροι και σαφώς πιο δύσκολοι».

Ο προπονητής του, ο Γιώργος Τυλιγαδάς ήταν από τους πρώτους που τον παρακίνησαν να ασχοληθεί με την κολύμβηση. Σε ερώτημα για το πόσο τον έχει βοηθήσει αυτή η συνεργασία, απάντησε: «Καταρχήν ξεκίνησα την κολύμβηση ως απλή άθληση και στην πορεία μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο προπονητής μου πρότεινε να δοκιμάσουμε και στον αγωνιστικό αθλητισμό. Σίγουρα αν δεν υπήρχε ο Γιώργος Τυλιγαδάς δε θα είχα πετύχει τίποτα από όλα αυτά. Η σχέση και η χημεία μας είναι απίστευτη, για μένα εκτός από προπονητής μου είναι οικογένεια μου, πατέρας, φίλος, αδερφός και η καλή μας επικοινωνία υπάρχει τόσο εντός όσο εκτός αγωνιστικών χώρων. Ο προπονητής μου πραγματικά είναι ο άνθρωπος που μου άλλαξε τη ζωή ανέλπιστα».

Το φθινόπωρο ο Δημήτρης Καρυπίδης τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης για τις αγωνιστικές του διακρίσεις, αλλά κυρίως για το παράδειγμα που δίνει στους νέους με την θέληση του για άθληση. Ο ίδιος θυμάται: «Ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή για εμένα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άνθιμος στα πλαίσια της ονομαστικής του εορτής, επέλεξε να βραβεύσει εμένα εκείνη την ημέρα. Ένιωσα τεράστια τιμή και ευλογία, ήταν παρά πολύ σημαντικό, ώστε να συνεχίσω την προσπάθεια μου και τον ευχαριστώ πολύ δημόσια για ακόμα μία φορά».

Σε ερώτημα αν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς στους αθλητές ΑμεΑ, ο Δ. Καρυπίδης απαντά: «Εκτιμώ πως ναι, γιατί δεδομένης της κρίσης και των καιρών που ζούμε η πολιτεία κάνει ότι μπορεί, εμείς προσωπικά έως τώρα δεν έχουμε βρει κάποια πόρτα κλειστή μπροστά μας. Βέβαια φέτος είναι μία πολύ σημαντική χρονιά και σίγουρα θα χρειαστούμε επιπλέον στήριξη ειδικά όσο πλησιάζουμε και στους Παραολυμπιακούς αγώνες. Ελπίζουμε να συνεχίσουν να είναι δίπλα μας, γιατί πραγματικά η βοήθεια τους είναι πολύτιμη».

Όσο για την γενικότερη άποψή του σχετικά με το πόσο έχει αναπτυχθεί η κολύμβηση τα τελευταία χρόνια στον Έβρο και γενικότερα στην περιοχή της Θράκης, απαντά: «Πιστεύω πως για την Αλεξανδρούπολη ειδικά η κολύμβηση ήταν πάντα από τα κορυφαία αθλήματα και γενικά η πόλη έχει παράδοση στο άθλημα, καθώς υπάρχουν ενεργοί και δραστήριοι κολυμβητικοί σύλλογοι, πολύ καλοί αθλητές και φυσικά με το νέο κολυμβητήριο η κολύμβηση αναπτύχθηκε ακόμα πιο πολύ. Μ’ αυτές πλέον τις πολύ καλές εγκαταστάσεις οι γονείς παρακινούν τα παιδιά τους ακόμη περισσότερο να ασχοληθούν με την κολύμβηση και θεωρώ πως τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι κορυφαίοι αθλητές στην περιοχή μας. Επίσης σημαντικό ρόλο στην ενασχόληση περισσότερων ατόμων με το εν λόγω άθλημα έχει παίξει και η πραγματοποίηση σπουδαίων κολυμβητικών διοργανώσεων στην πρωτεύουσα του Έβρου».

Τέλος, σε σχέση με τους στόχους του για το άμεσο μέλλον σε αγωνιστικό επίπεδο, έχοντας και τη μεγάλη πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο Δημήτρης Καρυπίδης σχολίασε: «Ο τελικός στόχος είναι οι Παραολυμπιακοί αγώνες και οι υπόλοιπες 3 διοργανώσεις που θα συμμετέχω μέχρι τότε ουσιαστικά είναι μικρές στάσεις. Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες ΑμεΑ στην Πορτογαλία, μετά ακολουθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης και στη συνέχεια το διεθνές μίτινγκ του Βερολίνου, όπου βρέθηκα και πέρυσι. Έχω εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς, που αποτελούν το όνειρο κάθε αθλητή απλά τώρα μένει να βελτιωθώ όσο πιο πολύ γίνεται, να τεστάρω τον εαυτό μου στις υπόλοιπες διοργανώσεις, φυσικά να έχουμε την υγεία μας και όλα θα πάνε καλά».