Αντιδράσεις στην Θράκη για τις δηλώσεις Ιβάν Σαββίδη: «Είναι άσχετος και επικίνδυνος»

Ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, μετά τις δηλώσεις που έκανε μετά την διακοπή του αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και την απαίτησή του «να παραιτηθεί ο Γκιρτζίκης». Ωστόσο σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην Θράκη και για τις δηλώσεις που έκανε σε ομογενειακό ραδιόφωνο των ΗΠΑ και αφορούσαν επικείμενη «κοσοβοποίηση» του γεωγραφικού μας διαμερίσματος.

Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε λόγο μετά σχετικής βεβαιότητας για «περιορισμό» των ελληνικών συνόρων σε δέκα χρόνια από σήμερα. Κατά την ραδιοφωνική του συνέντευξη, φέρεται μάλιστα να υποστήριξε ότι στην Βορειανατολική Ελλάδα κατοικούν 58% μουσουλμάνοι, αριθμός ωστόσο που δεν προκύπτει από κανένα επίσημο στοιχείο και η επίκλησή του προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στην Θράκη από απλούς πολίτες αλλά και πολιτικά πρόσωπα. «Όταν δεν ξέρεις και μιλάς, μόνο ένας χαρακτηρισμός σου αξίζει κε Ιβάν Τρομερέ!!!!!», σχολίασε στο facebook ο πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Κατσιμίγας.

Γιος πρώην δημάρχου Κομοτηνής, αλλά έχοντας υπηρετήσει και ο ίδιος ως αντιδήμαρχος στην πρωτεύουσα της Ροδόπης, ο Κ. Κατσιμίγας πρόσθεσε: «Που το είδε ο κος Ιβάν ότι στη βορειοανατολική ελλάδα κατοικούν 58% μουσουλάνοι, όταν στη Ροδόπη με 113.000 κατοίκους οι μουσουλμάνοι είναι περιπου το 53%, στη Ξάνθη με 108.000 κατοίκους οι μουσουλμάνοι είναι το 38% και στον Έβρο με 150.000 κατοίκους οι μουσουλμάνοι είναι το 7%. Τα νούμερα δε βγαίνουν. Και επειδή ο κος Ιβαν δεν είναι ούτε βαλτός ούτε πράκτορας, αλλά απλά άσχετος και ανίδεος για το θέμα, κατα συνέπεια επικίνδυνος και …….προσθέστε ότι χαρακτηρισμό θέλετε!!!!».

Στην συνέχεια, προχώρησε σε πιο εκτενή ανάλυση: «Έχουμε και λέμε. Πληθυσμός μειονότητας στη Θράκη 120.000 ατομα περιπου. Πληθυσμός Θράκης 370.000 ατομα περιπου. Πληθυσμός Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης 625.000 ατομα περίπου. Επομένως ποσοστο μειονότητας στη Θράκη 33% του συνόλου, ενώ στη Περιφέρεια ΑΜΘ, προφανώς αυτό που λεει ο κος Ιβάν ΒορειοΑνατολική Ελλάδα, το ποσοστό της μειονότητας κατέρχεται στο 20% το πολύ. (…) Όπως βλέπετε το 58% του κου Ιβάν δεν προκύπτει, διοτι θα έπρεπε να έχουμε 214.000 μουσουλμάνους στη Θράκη ή 362.000 στην Περιφέρεια. Τα μαθηματικά δεν είναι άποψη αγαπητοί φίλοι. Είναι ψυχρή πραγματικότητα. Όταν από άγνοια ή σκοπιμότητα για δημιουργία εντυπώσεων, αλλοιώνονται αριθμοί για να βγούν συμπεράσματα, όπως αυτά τα σκέφτηκε κάποιος, είναι πράγμα άκρως επικίνδυνο. Όχι ερασιτεχνισμοί σε εθνικά θέματα….».

Σε ερώτηση μάλιστα άλλου χρήστη του facebook για το «τι πείραξε καποιους… το ποσοστό η η αναφορά στις προσπάθειες κοσσοβοποιησης», ο Κώστας Κατσιμίγας απάντησε: «Το ποσοστό με πειραξε γιατί είναι ψεύτικο. Για τη προσπάθεια Κοσσοβοποίησης έχω την άποψη ότι είναι σενάριο νοσηρής, μα πολύ νοσηρής φαντασίας. Οι κάτοικοι της περιοχής μας πρεπει να αισθάνονται ασφαλείς, γιατί είναι ασφαλείς!!!!».

Τα όσα υποστήριξε ο Ιβάν Σαββίδης σε σχέση με το πολιτικό – εθνικό ζήτημα της Θράκης προκάλεσαν αντιδράσεις και άλλων κατοίκων της περιοχής, πολλοί από τους οποίους απορούν με την σκοπιμότητα αυτής της αναφοράς από έναν άνθρωπο που μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Θράκη καθώς είναι ιδιοκτήτης της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ και κατά συνέπεια θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα τα δεδομένα της περιοχής…

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΙΥ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ