Ένας χρόνος από την εκλογή – ρεκόρ του Γ. Γκιρτζίκη στην προεδρία της ΕΠΟ

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκλογή του Ξανθιώτη παράγοντα Γιώργου Γκιρτζίκη στην προεδρία της ΕΠΟ. Ήταν παραμονές των εθνικών βουλευτικών εκλογών που έφεραν στην εξουσία την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν είχαν διεξαχθεί οι αρχαιρεσίες και για την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Ο Γκιρτζίκης παίζοντας χωρίς αντίπαλο, διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα Γιώργο Σαρρή, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό ρεκόρ της τάξεως του 93%. Έφτασε έτσι στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της ΕΠΟ, στην οποία είχε υπηρετήσει από το 1997 ως το 2000 ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας, από το 2000 ως και το 2003 ως αναπληρωτής ταμίας, από το 2003 ως και το 2012 ως ταμίας και από το 2014 ως πρόεδρος της ΚΕΔ.

girtzikis-karavasilis-boudapestΜία από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να διορίσει στην θέση του ταμία τον πρόεδρο της ΕΠΣ Έβρου Χρήστο Καραβασίλη, ανάγοντάς τον ως έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του στο νέο προεδρείο, ενώ ο έτερος θρακιώτης του ΔΣ της ΕΠΟ, ο κομοτηναίος Μάνος Γαβριηλίδης διατήρησε την θέση του προέδρου της Επιτροπής Κυπέλλου και ορίστηκε ως εκπρόσωπος της ΕΠΟ στο ΔΣ της Super League, θέση που επίσης κατείχε για πολλά χρόνια στο παρελθόν ο Γιώργος Γκιρτζίκης.

Βέβαια, αυτός ο ένας χρόνος κάθε άλλο παρά εύκολος ήταν για τον Ξανθιώτη παράγοντα στην προεδρία της Ομοσπονδίας. Αν και φαίνεται να υπάρχει πλέον ανακωχή στις σχέσεις του με τον Χρήστο Πανόπουλο και την Skoda Ξάνθη, της οποίας είχε διατελέσει πρόεδρος από το 2000 ως το 2004, είναι αλήθεια ότι στην διάρκεια του τελευταίου χρόνου υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές.

Σε εθνικό επίπεδο, αναμφισβήτητα ήταν η κακή πορεία της Εθνικής Ομάδας, ο αποκλεισμός από το Euro 2016 της Γαλλίας, η αλλαγή δύο προπονητών σε αυτήν με τον Σέρχιο Μαρκαριάν να διαδέχεται τον Κλαούντιο Ρανιέρι και τον Μίχαελ Σκίμπε χάρη και στην εθελοντική μεσολάβηση του ξανθιώτη μάνατζερ Ανέστη Τσετινέ να αναλαμβάνει διάδοχος του Μαρκαριάν, με τον Κώστα Τσάνα να λειτουργεί ως υπηρεσιακός προπονητής ενδιαμέσως. Επίσης, φυσικά, η στιγμή της διακοπής συνεργασίας με τον Γιώργο Καραγκούνη και τα όσα ανέφερε αυτός στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ αλλά και της ριζικής αναδιάρθρωσης της Εθνικής Ομάδας, στο πλαίσιο της οποίας ανέλαβε αμισθος επικεφαλής του ιατρικού τιμ ο Θρακιώτης καθηγητής Γιώργος Γκοδόλιας.

girtzikis-kontonisΕπίσης, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την σφοδρή αντιπαράθεση με την διοίκηση της ΕΠΟ του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, ο οποίος ωστόσο υπό τον φόβο του αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις δεν προχώρησε στις μαζικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που προγραμμάτιζε αρχικά με το νέο του αθλητικό νόμο, αν και είχε εξαγγείλει αυτές τις ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Όμως σε προσωπικό επίπεδο, η πιο δύσκολη ίσως στιγμή του Γκιρτζίκη ήταν όταν μόλις δυο εβδομάδες μετά την πανηγυρική επικράτησή του στις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας, ηττήθηκε σε αυτές της Ένωσής του, της ΕΠΣ Ξάνθης, όπου νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο αντίπαλός του Γιώργος Πανίδης εκλέγοντας όλους του συμβούλους του νέου ΔΣ. Πολλοί εκτίμησαν τότε ότι χωρίς την στήριξη της Ένωσής του δύσκολα θα μπορέσει να μακροημερεύσει στον προεδρικό θώκο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

girtzikis-xanthiveroia02Ωστόσο έναν χρόνο μετά, όχι μόνο δείχνει να έχει ξεπεράσει αυτούς τους σκοπέλους, αλλά ο ίδιος έχει βγει δημοσίως και έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές, οι οποίες προγραμματίζονται για τον προσεχή Οκτώβριο. Και μπορεί ιδίως οι ομάδες του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ να δείχνουν ότι προσπαθούν να συγκροτήσουν μέτωπο για την ανατροπή του, ωστόσο ο ίδιος έχει ξεκινήσει τις παρασκηνιακές κινήσεις του δηλώνοντας αισιόδοξος ότι συνεχίζουν να τον στηρίζουν οι Ενώσεις, που αποτελούν και τους εκλέκτορες στις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας.

Μέχρι πάντως να έρθει η ώρα των εκλογών του Οκτωβρίου, υπάρχουν αρκετά άλλα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον Γκιρτζίκη ως πρόεδρο της ΕΠΟ. Το πρώτο από αυτά έρχεται τον άλλο μήνα, όταν θα κληθεί να ψηφίσει στις εκλογές της FIFA που μαστίζεται από σκάνδαλα και θα εκλέξει στις 26 Φεβρουαρίου το νέο της πρόεδρο. Βέβαια, και το καλοκαίρι είχε ψηφίσει για λογαριασμό της ΕΠΟ, όμως ο Σεπ Μπλάτερ λίγες ημέρες μετά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση υπό το βάρος των σκανδάλων που παρουσιάστηκαν.

Βέβαια, οι επικριτές του Γκιρτζίκη και γενικά της παρούσας τάξης πραγμάτων στην ΕΠΟ υποστηρίζουν ότι σκάνδαλα υπάρχουν και στην Ελληνική Ομοσπονδία, τονίζοντας με έμφαση ότι ο Ξανθιώτης παράγοντας είναι «τρις κακουργηματικά κατηγορούμενος», ωστόσο ο ίδιος απαντά ότι οι υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται δεν τον αφορούν προσωπικά αλλά ως μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες εκκρεμούν στην δικαιοσύνη και σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνουν σκάνδαλα, δική του εμπλοκή σε αυτά και πολύ περισσότερο ενοχή.

girtzikis-pialoglou-gavriilidis-marinakisΗ ουσία είναι πάντως ότι μέσω του Γιώργου Γκιρτζίκη η Θράκη έχει την τιμή να διαθέτει για πρώτη φορά στα χρονικά δικό της άτομο στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της μεγαλύτερης αθλητικής ομοσπονδίας, της ποδοσφαιρικής. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θρακιώτης είναι επικεφαλής μιας οποιασδήποτε αθλητικής ομοσπονδίας και «αυτό είναι τιμή για την πόλη της Ξάνθης και την κοινωνία της Θράκης», όπως έχει σχολιάσει δημοσίως και ο Χρήστος Πανόπουλος τις παραμονές του τελικού του κυπέλλου Ελλάδος, στον οποίο με πρόεδρο της ΕΠΟ τον Γκιρτζίκη και πρόεδρο της Επιτροπής Κυπέλλου τον Γαβριηλίδη, συμμετείχε για πρώτη φορά η Skoda Ξάνθη, ικανοποιώντας ένα όνειρο ετών του ιδιοκτήτη της.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΞΑΝΘΙΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΙΡΤΖΙΚΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΚΙΡΤΖΙΚΗ ΣΤΟ THRAKISPORTS ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΚΑΙ ΤΟ «ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ