Μικρή «Βενετία» οι επαρχιακοί δρόμοι της Ροδόπης μετά την κακοκαιρία 

Εκτεταμένα προβλήματα, κυρίως στα δυτικά του νομού Ροδόπης, προκλήθηκαν για ακόμα μία φορά μετά και την έντονη νεροποντή που σημειώθηκε στο σύνολο της Θράκης αλλά και στο νομό Ροδόπης από το Σάββατο το βράδυ και έπειτα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στις περιοχές της Παραδημής, των Κρανοβουνίων και των Παγουρίων, όπου ο μεγάλος όγκος νερών που δέχτηκαν είχε ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσει παρακλάδι του ποταμού Βοσβόζη και να μετατρέψει σε λίμνες τις παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις, να «εισβάλει» στις αυλές, αλλά και στο εσωτερικό σπιτιών-κυρίως στο ανατολικό τμήμα του οικισμού της Παραδημής-και να «κόψει» στα δύο το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

«Αποκομμένοι» για αρκετές ώρες λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας τόσο από την περιοχή της Παραδημής όσο και από τον δρόμο που διέρχεται από τον οικισμό των Παγουριών παρέμειναν για αρκετές ώρες οι οικισμοί Μικρού και Μεγάλου Κρανοβουνίου, ενώ κατεγράφησαν και αρκετά περιστατικά όπου αυτοκίνητα «κόλλησαν» μέσα στα νερά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η ρυμούλκηση τους με κάθε δυνατό μέσο δίχως ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι η στάθμη του νερού η οποία είχε φτάσει έως και τα 40cm, λόγω της έλλειψης αναχωμάτων, άρχισε να υποχωρεί, με τις διόδους να δίνονται και πάλι στην κυκλοφορία. Από τις πρώτες πρωινές ώρες οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν επί ποδός επιστρατεύοντας κάθε μέσο για την όσο το δυνατόν πιο άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ το πρωί της Δευτέρας σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ κ.Δημήτρη Παπαλεξίου επιστρατεύτηκαν δύο αλατιέρες και ένα γκρέιντερ με φερτά υλικά για τον ορεινό όγκο της Ροδόπης για τη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στο περιφερειακό οδικό δίκτυο.

Αιτήσεις για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών στον Δήμο Κομοτηνής

Παράλληλα να σημειωθεί ότι χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ισμαήλ Λεβέντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει προς όσους έχουν υποστεί ζημιές λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων του Σαββατοκύριακου μπορούν να υποβάλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση αποζημίωσης στο Δήμο Κομοτηνής και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις καθαριότητας όπισθεν Δικαστικών Φυλακών, γραφείο Πολιτικής Προστασίας, κατά τις ώρες μεταξύ 9:00πμ και 11:30μμ, προσκομίζοντας φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας και ένα λογαριασμό ΔΕΗ ή ΔΕΥΑΚ.

Οι εν λόγω αιτήσεις αφορούν τις ζημιές που υπέστησαν κάτοικοι στην κύρια κατοικία τους ή σε εμπορικές βιομηχανικές – βιοτεχνικές μονάδες – εμπορικά καταστήματα και εγκαταστάσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στα διοικητικά όρια Δήμου Κομοτηνής και συγκεκριμένα στους οικισμούς Παραδημής, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου, Πόρπης, Παγουρίων, Γλυφάδας κλπ.

Μετά την αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί οι αιτούντες θα κληθούν να καταθέσουν πρόσθετα δικαιολογητικά, ενώ όσοι υποβάλλουν ψευδή στοιχεία θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου 1599/86.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία του συμβάντος, δηλαδή τις 17 Ιανουαρίου 2016.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός λόγω συγκατοίκησης, η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ’ αυτών μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

Την οικονομική ενίσχυση δε δικαιούνται οι ιδιοκτήτες των πληγεισών κατοικιών που δεν είναι η κύρια κατοικία τους.

Οι εκτιμήσεις των ζημιών αναφέρονται:
α) στο κτίριο που καλύπτει ανάγκες διαβίωσης δεν συμπεριλαμβάνονται ανεξάρτητα κτίσματα ( βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, υπόγεια κτλ), και
β) στο σύνολο της οικοσκευής.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ