Ο Θρακιώτης ποδοσφαιριστής που αναδείχτηκε “Αγρότης της Χρονιάς” στα βραβεία Agrenda 2016 (+photos)

Πρόσωπα και πρωτοβουλίες με εξαιρετική συνεισφορά στην ανάπτυξη της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής ήταν για 7η συνεχή χρονιά οι υποψήφιοι των βραβείων της Agrenda για το 2016, από τους οποίους η ειδική επιτροπή της διοργάνωσης ξεχώρισε με αυστηρά κριτήρια τους καλύτερους σε κάθε κατηγορία. Ανάμεσά τους και ένας Ξανθιώτης, ιδιαίτερα γνωστός και στον αθλητικό χώρο. Ο λόγος για τον 41χρονο Χρήστο Κούτρα, ο οποίος μάλιστα έλαβε τον τίτλο του «Αγρότη της Χρονιάς» για το 2016! 

koutras3Ο Χρήστος Κούτρας πέρα απο εξαιρετικός αγρότης, αποτελεί και “σημαία” του Παύλου Μελά Κουτσού με την φανέλα του οποίου μετείχε σε τρείς τελικού Κυπέλλου ΕΠΣ Ξάνθης κατακτώντας μάλιστα τους δύο. Ο Χρήστος Κούτρας,γέννημα θρέμμα της ομάδας του Παύλου Μελά έχει, συμπληρώσει σχεδόν 25 χρόνια με την φανέλα της ομάδας του Κουτσού και συνεχίζει ακόμη και σήμερα παρά τα 41 του χρόνια να βοηθά την ομάδα του Κουτσού τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως παράγοντας της ομάδας.

Πέρα απο τον Παύλο Μελά ο Κούτρας έχει αγωνιστεί επίσης σε ομάδες όπως  ο Ορφέας Ξάνθης, η Ασπίδας Ξάνθης, οι Ερασιτέχνες του ΑΟΞ ενώ για έναν χρόνο αγωνίστηκε και σε ομάδα των Σερρών προτού επιστρέψει ξανά στον Παύλο Μελά και μείνει μόνιμα. Παρότι τα τελευταία τρία χρόνια σκέφτεται να σταματήσει, αλλάζει γνώμη και μένει να βοηθήσει με κάθε τρόπο την μεγάλη του αγάπη, την οποία θέλει να βοηθήσει να κερδίσει την άνοδο απο την Β’ Κατηγορία στην Α2 αλλά και να την οδηγήσει στην τέταρτη συμμετοχή της σε τελικό Κυπέλλου ΕΠΣ Ξάνθης.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Χρήστος Κούτρας είναι 41 ετών και ξεκίνησε την ενασχόλησή του µε τη γεωργία το 1995 σταδιακά µε βαµβάκι, καλαµπόκι, σιτάρι, ηλίανθο και ελαιοκράµβη, ενώ το 2009 έστρεψε το ενδιαφέρον του στα δενδρώδη. Στην αρχή koutras2έβαλε 28 στρέµµατα µε µήλα και µετά προστέθηκαν 15 στρέµµατα µε βερίκοκα, 40 µε ρόδια, 10 µε αχλάδια και 11 µε ακτινίδια, µε πλήρη αντιχαλαζική προστασία, ενώ η συνολική επένδυση σε χώρους αποθήκευσης 200 τ.µ., ψυκτικούς θαλάµους 170 τόνων κι ένα διαλογητήριο συνολικής επιφάνειας 130 τ.µ, έχει φτάσει ήδη στα 500 χιλ. ευρώ.

«Αυτό που µε έσπρωξε να µπω στη δενδροκοµία, ήταν ότι µε τις µεγάλες καλλιέργειες δεν έµενε µεροκάµατο. Μόνο η δουλειά. Οι δενδρώδεις είναι πολύ πιο κερδοφόρες, αν και, για να πούµε την αλήθεια, έχουν περισσότερη δουλειά, ειδικά στη συγκοµιδή ή το κλάδεµα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δυναµικός και πολυσυλλεκτικός Χρήστος Κούτρας, τον οποίο η Agrenda επισκέφθηκε στην εκµετάλλευσή του στο Κουτσό Θράκης. Με σύγχρονη αντίληψη για τη γεωργία, ο κ. Κούτρας δίνει µεγάλο βάρος στα τεχνολογικά µέσα, για να κάνει πιο εύκολη και αποδοτική του δουλειά του και έτσι έχει αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επιχείρησή του. «∆ιαθέτω τρεις ελκυστήρες και τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισµό για τη φροντίδα των καλλιεργειών µου, ενώ έχω και µια βαµβακοσυλλεκτική», εξηγεί και προσθέτει ότι «για µένα έχει σηµασία να ανανεώνεις συχνά τον εξοπλισµό σου».

koutras1Επιπλέον ο «ανήσυχος» παραγωγός προσπαθεί να εφαρµόζει στις καλλιέργειές του πρακτικές της «έξυπνης γεωργίας», µε διαρκείς αναλύσεις εδάφους, φυλλοδιαγνωστικές, αναλύσεις των υδάτων και όπου συναντά πρόβληµα µέσα στη φυτεία, προσπαθεί να βρει την ιδανική λύση µε τεχνολογικά µέσα. «Σίγουρα µέσα από τη γεωργία ακριβείας µπορείς και µειώνεις το κόστος παραγωγής, γιατί δεν υπάρχει άσκοπη λίπανση, ξέρεις τι ελλείψεις έχεις και πας στοχευµένα», τονίζει χαρακτηριστικά.  Συγκεκριμένα, στα µήλα πιάνει γύρω στους 5,5 τόνους το στρέµμα, στα ρόδια γύρω στα 1.000 κιλά το στρέμµα, ενώ στα βερίκοκα, τα αχλάδια και ακτινίδια οι φυτείες είναι µικρές και δεν έχουν µπει ακόµη στην πλήρη παραγωγή.

Ο Χρήστος Κούτρας είχε ως συνυποψηφίους του τον παραγωγό πατάτας Δημήτρη Ξανθόπουλο από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας και τον παραγωγό φυλλωδών λαχανικών Ανδρέα Καραγιάννη από την Θεσσαλονίκη. Πέρα από τον Χρήστο Κούτρα, δόθηκαν άλλα δύο βραβεία στα πλαίσια των φετινών Agrenda, ένα για την «Κτηνοτροφική εκμετάλλευση της χρονιάς» που κατέκτησε ο μόλις 24 χρόνων Δημήτρης Μουρατίδης που τρέχει ως τρίτη γενιά μια οικογενειακή αγελαδοτροφικής εκμετάλλευσης στα  Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης  και ένα για την «Συλλογική προσπάθεια της χρονιάς» που δόθηκε στο Αγροτικό Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων που εισήλθε στο 13ο έτος της λειτουργίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ AGRENDA ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ