Έβαλαν λουκέτο στα πρακτορεία τους και έκαναν πορεία στην Αθήνα οι Θρακιώτες πράκτορες του ΟΠΑΠ! Τι δηλώνουν στο ThrakiSportS…

Ανταπόκριση απο την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

Κλειστά ήταν σήμερα Τρίτη 1 Δεκεμβρίου τα πρακτορεία σε όλη την χώρα, όπως φυσικά και σε όλη την Θράκη, λόγω της 24ωρης απεργίας των πρακτόρων ενάντια στο μέτρο της επιβολής τέλους στα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού, και την πορεία που πραγματοποιήθηκε από τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) ως το Υπουργείο Οικονομικών.

 width=Στην απεργία συμμετείχαν και πολλοί πράκτορες απο την Θράκη, καθώς από το βράδυ της Δευτέρας πλήθος κόσμου απο όλη την Ελλάδα, αλλά και λεωφορείο που ξεκίνησε απο τον Έβρο είχαν ως τελικό προορισμό την Αθήνα για την πορεία των πρακτόρων ΟΠΑΠ που αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή τέλους 0,05 ευρώ σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ καθώς, όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, στοχοποιείται το νόμιμο παιχνίδι ενώ παράλληλα πριμοδοτείται ο παράνομος τζόγος και ο ιντερνετικός που καλπάζει ανενόχλητος.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΠΠΠ, το μέτρο που αποφασίστηκε δεν καλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, καθώς το ειδικό τέλος καταστρέφει τον τζίρο των πρακτόρων και συνολικά θα φέρει λιγότερα έσοδα από τα σημερινά στο κράτος. Η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι το ειδικό τέλος οδηγεί πάνω από 1.000 πρακτορεία στο «λουκέτο» αυξάνοντας την ανεργία. Όπως μάλιστα σημειώνει, πολλά από τα πρακτορεία που θα κλείσουν είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης λόγω των capital controls αλλά και τον ανταγωνισμό με τα στέκια του παράνομου τζόγου.

DSCI1361Το ThrakiSportS επικοινώνησε με τον πρόεδρο του σωματείου ιδιοκτητών πρακτορείων ΠΡΟΠΟ Ξάνθης-Ροδόπης Γιώργο Αρσένη, του οποίου την γνώμη αναζητήσαμε. Αρχικά ο κ. Αρσένης μας προανήγγειλε πως η 24ωρη απεργία θα είναι μόνο η αρχή αναφέροντας πως “ξεκινάμε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, και στη συνέχεια αν δεν αλλάξει κάτι θα κλιμακώσουμε την αντίδραση μας ακόμη και με απεργία διαρκείας αλλά και μέσω νομικής οδού”.

Στη συνέχεια, όταν του ζητήσαμε να μας αναφέρει τι είναι αυτό που οδηγεί τους πράκτορες στην συγκεκριμένη απεργία, μας τόνισε:  “Οι προηγούμενες κυβερνήσεις πούλησαν τον ΟΠΑΠ για ένα κομμάτι ψωμί, η σημερινή έχει βάλει στόχο να τον “τελειώσει”. Τόσο τους πράκτορες όσο και τους παίκτες σπρώχνοντας τους ουσιαστικά στο διαδικτυακό στοίχημα. Σήμερα να σας αναφέρω πως υπάρχουν 24 εταιρίες που λειτουργούν διαδικτυακά με προσωρινές άδειες με τις περισσότερες απο αυτές μάλιστα να μην πληρώνουν καθόλου φόρο και ελάχιστες να πληρώνουν με… υπεύθυνες δηλώσεις. Είμαστε ο μόνος κλάδος που πληρώνει, απο τον ΟΠΑΠ το κράτος εισπράττει 30% εκκαθάριστα έσοδα, 20% απο το κέρδος των παικτών και 26% απο τους πράκτορες συν 29% απο τους πράκτορες που έχουν εταιρία”.

poreia2Και συνέχισε λέγοντας ο Γ. Αρσένης: ” Τι θέλουν να κάνουν αυτοί τώρα, που για μένα είτε είναι επικίνδυνοι είτε άσχετοι είτε εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Δεν τους φτάνει το 20% που παίρνουν απο τους παίκτες αλλά θέλουν να προπληρώσει χωρίς να καρπωθεί όμως απο αυτό. Για παράδειγμα ένας παίκτης που παίζει 10ευρώ στο πλέον θα πληρώνει 11 ευρώ αλλά θα πληρώνεται μόνο για τα 10 το 1 θα πηγαίνει αποκλειστικά στο κράτος. Κάτι αντίστοιχο πάνε να κάνουν και με το στοίχημα απ’ όπου θα παίρνουν 1 ευρώ παραπάνω σε σχέση με το κίνο”.

Στην συνέχεια τόνισε: “Αυτό εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε, καθώς απο τα 4,500 πρακτορεία σε ολη την Ελλάδα κάτι παραπάνω απο 2,000 έχουν εκκαθαριστικό κάτω απο 50,000ευρώ προμήθεια, μέσα σε αυτά βάλτε ενοίκια στα μαγαζιά τους, τον υπάλληλο, τον ΤΕΒΕ, την εφορεία τις μηχανές, και φυσικά σκεφτείτε πως όλοι βάζουμε Nova και ΟΤΕ για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. όπως αντιλαμβάνεστε κάποια στιγμή είναι θέμα χρόνου κάποιοι να σταματήσουν να πληρώνουν και το ΕΝΦΙΑ τους και τους φόρους τους, με μαθηματική ακρίβεια με αυτά τα μέτρα τουλάχιστον 1,000 πρακτορεία αναμένεται να κλείσουν”.

poreia1Σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των πρακτόρων ο κ. Αρσένης σχολίασε στο ThrakiSportS: “Ο τζίρος των πρακτορείων απο το 2012 και μετά έχει πτώση 50% και υπολογίζουμε ακόμη 27% να πάμε  κάτω, έχουμε γίνει ο εύκολος στόχος. Σκεφτείτε είμαστε ο μόνος κλάδος που λειτουργούμε κάθε μέρα του χρόνου έχουμε φτιάξει ωραίους χώρους για να περνάει ο πελάτης μας ευχάριστα την ώρα του σαν ένα παραδοσιακό καφενείο της γειτονιάς, πληρώνουμε τους φόρους μας είμαστε νόμιμοι και αυτοί δεν ξέρω τι είδους συμφέροντα εξυπηρετούν μας οδηγούν το “λουκέτο. Νιώθουμε πως μας κοροϊδεύουν, μας είχαν διαβεβαιώσει πως υπάρχουν και άλλοι τρόπου για ισοδύναμα αλλά μας αγνόησαν και ιδιαίτερα ο κ. Αλεξιάδης. Για μένα ο συγκεκριμένος κύριος είναι ο πρώτος υπεύθυνος για αυτή την τροπολογία που έχει γίνει στο πόδι”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ανέφερε: “Στην απεργία μετέχουμε όλα τα πρακτορεία της Θράκης και αν δεν βρεθεί λύση δεν πρόκειται να το αφήσουμε θα το κυνηγήσουμε το θέμα, δεν γίνεται κάθε κυβέρνηση που βγαίνει να μας “χτυπά”, και ειδικότερα αν περάσει το συγκεκριμένο θα είναι ένα τελειωτικό χτύπημα για τον κλάδο μας”.