Το παρασκήνιο των κινήσεων εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα σε Γκιρτζίκη και Πανίδη

Η φωτογραφία με την βράβευση του προέδρου της ΕΠΣ Ξάνθης Γιώργου Πανίδη από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη  προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στους γνωρίζοντες τα ποδοσφαιρικά παρασκηνιακά δρώμενα.

Ο Πανίδης με τον Γκιρτζίκη ήταν αντίπαλοι στις αρχαιρεσίες για την ΕΠΣ Ξάνθης στις αρχές του χρόνου και εκεί ο μόλις λίγες ημέρες πριν εκλεγείς με ποσοστό ρεκόρ πρόεδρος της ΕΠΟ είχε υποστεί μια αναπάντεχη για ορισμένους ήττα, μέσα στο σπίτι του. Από τότε φημολογούνταν ότι οι δύο άνδρες, παρά το κοινό της καταγωγής τους, δεν είχαν σημεία επικοινωνίας μεταξύ τους. Η πλευρά Γκιρτζίκη κατηγόρησε αυτήν του Πανίδη για προσπάθεια απομάκρυνσης από τα δρώμενα της Ένωσης ανθρώπων που θεωρούνταν «προστατευόμενοι» του Γκιρτζίκη (με χαρακτηριστικότερη την απόλυση του Γιάννη Τσιπίδη), από την άλλη η πλευρά Γκιρτζίκη φάνηκε να στηρίζει και να προωθεί από την Ξάνθη ανθρώπους που δεν είχαν καν προταθεί από την οικεία Ένωση (με χαρακτηριστικότερη την αναβάθμιση του πρώην διαιτητή Μιχάλη Ντάκου χωρίς προηγούμενη πρόταση της οικείας Ένωσης και προκαλώντας την αντίδραση της, σε Παρατηρητή Super League).

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, είχαν γίνει κινήσεις προσέγγισης και από τις δύο πλευρές και φαίνονταν ότι υπάρχει ένα «μορατόριουμ», με αφορμή κυρίως την έλευση στην Ξάνθη της Εθνικής Ελπίδων. Είναι προφανές ότι για να καταλήξει ένα τόσο σημαντικό επίσημο παιχνίδι στο Skoda Xanthi Arena (ανεξάρτητα από το γεγονός του ατυχούς αποτελέσματος) χρειάστηκε να βάλει το χεράκι του ο Γκιρτζίκης, αλλά είναι εξίσου προφανές  ότι με την κίνηση αυτή, ωφελημένη βγήκε προφανέστατα και η ΕΠΣ Ξάνθης που ανέλαβε την όλη διοργάνωση υπό την εποπτεία φυσικά της ΕΠΟ.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ξαφνικά οι δύο πλευρές τα βρήκαν και βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Κανείς δεν ξεχνά ότι για να επιτευχθεί η νίκη Πανίδη, σημαντικό ρόλο σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αλλά και νομικές συμβουλές έπαιξε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, που ηγείται( η τουλάχιστον αυτός είναι στην “βιτρίνα”) του αντιπολιτευτικού πόλου στην Ομοσπονδία. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει μέχρι στιγμής ότι ο Πανίδης ανήκει σε αυτόν τον πόλο, ωστόσο η προ εβδομάδος απουσία του από το δείπνο που παρέθεσε ο Ιβάν Σαββίδης σε προέδρους 15 Ενώσεων για την καλύτερη οργάνωση της αντιπολίτευσης στην παρούσα τάξη πραγμάτων στα ποδοσφαιρικά δρώμενα δεν είναι κάτι που έχει περάσει απαρατήρητο.

Ως γνωστόν, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ και ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα στο «Μακεδονία Παλλάς» τους εκπροσώπους από 15 Ενώσεις που θεωρούνται ότι αποτελούν την αντιπολίτευση στην νυν διοίκηση της ΕΠΟ. Πήγαν πολλοί και διάφοροι, αλλά έλαμψε δια της απουσίας της, αν και είχε προσκληθεί, η ΕΠΣ Ξάνθης και ο πρόεδρός της Γιώργος Πανίδης. Στις διαρροές που βγήκαν, η απουσία κρίθηκε από τους διοργανωτές της συνάντησης ως δικαιολογημένη και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε έστω η σκέψη ή η υπόνοια ότι υπάρχει αμφισβήτηση της πρωτοβουλίας. Στελέχη του ΔΣ της ΕΠΟ όμως, που βρίσκονταν τότε στο Μπέλφαστ για τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας, χαρακτήριζαν την απουσία αυτή και ως διπλωματική κίνηση καλής θέλησης από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Ξάνθης ώστε να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην συγκεκριμένη Ένωση και την ΕΠΟ, της οποίας ηγείται αυτήν την περίοδο ένας Ξανθιώτης.

Κάπως έτσι λοιπόν, καλλιεργήθηκε το έδαφος ώστε να σπάσει ο πάγος και να βρεθούν κοντά οι δύο πλευρές, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι βρίσκονται και στο ίδιο στρατόπεδο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι σχέσεις Γκιρτζίκη με την ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, παρόλο που πέρασαν μεγάλη κρίση, ιδίως πριν ένα χρόνο με τις περίφημες ανακοινώσεις Πανόπουλου για τον «θείο Γιώργο». Μια πρώτη εξομάλυνση είχε έρθει με την δήλωση του μεγαλομετόχου ότι είναι τιμή για την Ξάνθη να είναι ένας δημότης της πόλης στην κεφαλή του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε σχετική ερώτηση που του είχε τεθεί πριν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Γενικά, η συμμετοχή της Ξάνθης στον τελικό αυτό βοήθησε να σπάσει ο πάγος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Από τότε ο Πανόπουλος έχει επιδεικτικά αποφύγει οποιαδήποτε ανακοίνωση κατά της ΕΠΟ και πολύ περισσότερο κατά του Γκιρτζίκη προσωπικά. Αντιθέτως, δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα στο να φιλοξενηθεί στο Skoda Xanthi Arena και στις εγκαταστάσεις του «Le Chalet» η Εθνική Ελπίδων. Οι άνθρωποί της, από τους παράγοντες και το Γραφείο Τύπου μέχρι τον ομοσπονδιακό προπονητή Αντώνη Νικοπολίδη, δεν παρέλειψαν στις δηλώσεις τους να ευχαριστήσουν την ΠΑΕ Skoda Ξάνθη για την φιλοξενία. Οι ευχαριστίες αυτές κορυφώθηκαν με την βράβευση του συλλόγου στο πρόσωπο του προέδρου της Άρη Πιαλόγλου από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη.