Φύλακες – άγγελοι των υπερμαραθωνοδρόμων στο Παρανέστι Δράμας οι διασώστες της ΕΟΔ Ροδόπης

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η διεξαγωγή του 9ου Υπερμαραθώνιου Αγώνα Παρθένου Δάσους Παρανεστίου ή Virgin Forest Ultra Trail (V.F.U.T) μήκους 162 χιλιομέτρων και 6.964 μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς, που διοργανώθηκε από το Δήμο Παρανεστίου από τις 9 εώς και τις 11 Οκτωβρίου.

Οι αθλητές έπρεπε να διανύσουν μία δύσκολη διαδρομή μέσα στα μονοπάτια του παρθένου δάσος Παρανεστίου το οποίο έχει αναγνωριστεί ως μνημείο της φύσης, η διάρκεια δε του αγώνα ήταν 42 ώρες. Κατά τη διάρκειά του, η διακύμανση του καιρού ήταν μεγάλη καταλήγοντας σε συνεχή βροχή από το Σάββατο και μέχρι την ολοκλήρωσή του, με αποτέλεσμα πολλοί αθλητές να εγκαταλείψουν στα μέσα της διαδρομής με συμπτώματα υποθερμίας και κόπωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τοΠαράρτημα Ν. Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το οποίο συμμετέχει στην διεξαγωγή των αγώνων από τη γέννηση τους, ανέλαβε, και έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία, τη διαχείριση της ασφάλειας τμήματος των αγώνων με τα μέσα που διαθέτει, αναπτύσσοντας αυτοκινούμενες και πεζές ομάδες οι οποίες παρείχαν σύνθετες υπηρεσίες στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες με παρατήρηση, ενημέρωση, έρευνα και διάσωση.

Κάποια μέλη της Ομάδας, μετά από πολύωρη πεζοπορία, εγκαταστάθηκαν σε σημεία της διαδρομής όπου δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης με όχημα, άλλα μέλη σε σταθμούς τροφοδοσίας με δυνατότητα να επιχειρήσουν πεζά, ενώ στήθηκε και κέντρο επικοινωνιών το οποίο συντόνιζε και ενημέρωνε όλα τα Τμήματα.

Επίσης, για δεύτερη φορά και αναγνωρίζοντας την αξιοπιστία και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ομάδας, δόθηκε ειδική άδεια από την ΔΕΗ ώστε μέλη του Τμήματος Υγρού Στοιχείου να μετακινηθούν με τη βάρκα της Ομάδας εντός του φράγματος του Φρακτού, και των παραποτάμων που το τροφοδοτούν, τόσο για να μεταφέρουν εθελοντές της διοργάνωσης σε σημείο όπου δεν υπήρχε πρόσβαση από ξηράς, αλλά κυρίως, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα να προσεγγίσουν, να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, να παραλάβουν και να μεταφέρουν με ασφάλεια μέσω της λίμνης στην άσφαλτο, αθλητές σε περίπτωση εξασθένισης ή τραυματισμού τους και από κει πλέον εύκολα να τους παραλάβει όχημα του ΕΚΑΒ.

Το Παράρτημα του Νομού Ροδόπης, το οποίο έχει καταχωρηθεί στη συνείδηση των διοργανωτών ως αξιόπιστο, έμπειρο και αποτελεσματικό, κλήθηκε από τους Διοργανωτές, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, μήνες πριν, προκειμένου να σχεδιάσει τον τρόπο επιχείρησης και δράσης του κατά τη διεξαγωγή των αγώνων. Εξάλλου ο συγκεκριμένος αγώνας, όπως και οι περισσότερες εκδηλώσεις αυτού του είδους που διενεργούνται, είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και θα ήταν αδύνατο νε διεξαχθούν χωρίς τη συμμετοχή εθελοντών.

Ο εθελοντισμός είναι προσφορά στον εαυτό μας και στο σύνολο γι’ αυτό και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης καλεί, όσους επιθυμούν να προσφέρουν και να συμμετέχουν είτε να επισκεφθούν τα γραφεία της Ομάδας οποιαδήποτε Τετάρτη βράδυ και ώρα 21.00 προκειμένου να την γνωρίσουν από κοντά, να ενημερωθούν για τους επιμέρους τομείς δράσεις και να ενταχθούν, μετά από την σχετική εκπαίδευση, στο δυναμικό της.

Ήδη ξεκίνησε τον Οκτώβρη στην πόλη της Κομοτηνής το Σχολείο Εκπαίδευσης από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στις εξής θεματικές: Μετεωρολογία, Πρώτες Βοήθειες, Ορεινή Διάσωση, Ασφάλεια στο Υγρό Στοιχείο, Προσανατολισμός, Επικοινωνίες σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών, Αντιμετώπιση Μαζικών Καταστροφών, Επιβίωση και Τακτική Αεροδιάσωσης.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τη Γραμματεία του Παραρτήματος στο τηλέφωνο 6979332088 ή να παρευρεθεί στην εβδομαδιαία συνάντηση της Ομάδας κάθε Τετάρτη στις 21:00 στο Πολυλειτουργικό Κέντρο (Μαρασλή 1, 3ος όροφος).
Πηγή: http://xronos.gr/