Κλειδώνει φιλικό της Εθνικής στην Πόλη τον Νοέμβριο μετά την πρόκριση της Τουρκίας στο Euro2016! Οι 19+1 ομάδες που πέρασαν απευθείας και οι 8 των μπαράζ

Η περιπετειώδης πρόκριση της Τουρκίας στα τελικά του Euro 2016 στην Γαλλία φαίνεται ότι κλειδώνει την διεξαγωγή φιλικού αγώνα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στα μέσα του προσεχούς Νοεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα στην Κωνσταντινούπολη, φέρνοντας την μεγάλη Εθνική Ανδρών πιο κοντά στην περιοχή μας από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια.

Η σχετική προεργασία είχε γίνει στην πρόσφατη επίσκεψη Γκιρτζίκη στην τουρκική μεγαλούπολη, όπου ο ξανθιώτης πρόεδρος της ΕΠΟ συναντήθηκε με παράγοντες της τουρκικής ομοσπονδίας αλλά και τον τούρκο ομοσπονδιακό τεχνικό Φατίχ Τερίμ. ήδη από τότε λεγόταν ότι το φιλικό έχει κλειδώσει, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Τουρκία δεν θα είχε μπαράζ τον Νοέμβριο.

Τελικά τα αποτελέσματα ήρθαν έτσι, σχετικά απρόσμενα, που πράγματι η Τουρκία δεν θα έχει μπαράζ (και ενώ από πλευράς Ελλάδας λέγεται ότι είχαν αρχίσει να εξετάζονται λύσεις και για φιλικά στο Δουβλίνο με το ΕΙΡΕ ή ενδεχομένως, σαν έσχατη λύση και με το Λουξεμβούργο). Ετσι πιθανότατα θα παίξει φιλικό με την Ελλάδα, οκτώ χρόνια μετά την ιστορική βραδιά της ελληνικής νίκης στο Αλι Σαμί Γεν που άνοιξε διάπλατα τον δρόμο της πρόκρισης στο Euro 2008 της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Η Τουρκία μαζί με την Κροατία ήταν το βράδυ της Τρίτης οι δύο τελευταίες ομάδες που εξασφάλισαν απευθείας την πρόκρισή τους για το Euro, συμπληρώνοντας το παζλ των 20. Κι αν για την Κροατία τα πράγματα ήταν πιο… απλά, για τους Τούρκους ολοκληρώθηκε το τρελό σενάριο.

Διότι δεν έφτανε απλά η νίκη τους απέναντι στην Ισλανδία, που ήρθε στο 89′! Τους ήρθε και δώρο απ’ τη Λετονία, όπου το Καζακστάν πήρε μεγάλο διπλό, απέφυγε την τελευταία θέση και κάπως έτσι (βάσει του πώς βγαίνει η ειδική βαθμολογία για τους τρίτους των ομίλων) οι γείτονες αναδείχθηκαν η καλύτερη τρίτη ομάδα.

Έτσι άφησαν… τάβλα την Ουγγαρία του ομίλου της Εθνικής Ελλάδας, που με βάση τα δεδομένα που είχαμε μέχρι και τις… καθυστερήσεις των αποψινών αναμετρήσεων, θα πέρναγε απευθείας στα τελικά ως καλύτερη τρίτη στο σύνολο των ομίλων.

Δυστυχώς δεν τα κατάφερε η Κύπρος να μπει στα μπαράζ, καθώς λύγισε από την Βοσνία στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, ενώ μετά την Ελλάδα, μαύρη μέρα είχαμε και για την Ολλανδία η οποία έμεινε και αυτή εκτός Euro για πρώτη φορά μετά το 1984!

Συνοπτικά τα αποτελέσματα στις τελευταίες αγωνιστικές των τριών ομίλων που είχαν απομείνει για τα προκριματικά του Euro 2016:

 

 

1ος ΟΜΙΛΟΣ

Λετονία – Καζακστάν 0-1 (65′ Κουάτ)

Ολλανδία – Τσεχία 2-3 (70′ Χούντελαρ, 83′ Φαν Πέρσι – 24′ Καντεράμπεκ, 35′ Σούραλ, 66′ Φαν Πέρσι αυτ. )

Τουρκία – Ισλανδία 1-0  (89′ Σελτσούκ Ινάν)

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Βέλγιο – Ισραήλ 3-1 (64′ Μέρτενς, 78′ Ντε Μπρούινε, 84′ Αζάρ – 87′ Χέμεντ)

Κύπρος – Βοσνία Ερζεγοβίνη 2-3 (32′ Χαραλαμπίδης, 41′ Μυτίδης – 13′ & 44′ Μεντούνιανιν, 67′ Τζούριτς)

Ουαλία – Ανδόρα 2-0 (51′ Ράμσεϊ, 86′ Μπέιλ)

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Βουλγαρία – Αζερμπαϊτζάν 2-0 (20′ Αλεξαντρόφ, 56′ Ράγνκελοφ)

Ιταλία – Νορβηγία 2-1 (73′ Φλορέντσι, 82′ Πελέ – 23′ Τετέ)

Μάλτα – Κροατία 0-1 (25′ Πέρισιτς)

 

Οι 20 ομάδες που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του Euro 2016 είναι οι εξής:

Α’ όμιλος: Τσεχία, Ισλανδία, Τουρκία (ως η καλύτερη τρίτη που κέρδιζε απευθείας εισιτήριο)
Β’ όμιλος: Βέλγιο, Ουαλία
Γ’ όμιλος: Ισπανία, Σλοβακία
Δ’ όμιλος: Γερμανία, Πολωνία
Ε’ όμιλος: Αγγλία, Ελβετία
ΣΤ’ όμιλος: Βόρειος Ιρλανδία, Ρουμανία
Ζ’ όμιλος: Αυστρία, Ρωσία
Η’ όμιλος: Ιταλία, Κροατία
Θ’ όμιλος: Πορτογαλία, Αλβανία
Σε αυτές τις 19 ομάδες, προστίθεται ακόμα μια, η οικοδέσποινα Γαλλία.

Οι οκτώ ομάδες που θα παίξουν των μπαράζ για τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια:
Η Τουρκία ήταν η… τυχερή τρίτη που πέρασε απευθείας στο Euro. Οι άλλες οκτώ τρίτες των ομίλων θα διεκδικήσουν μέσω μπαράζ την παρουσία τους στην Γαλλία. Αυτές είναι οι Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ουκρανία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία που θα μπουν στην κλήρωση της 18ης Οκτωβρίου (στη Νιόν της Ελβετίας) για να προκύψουν τα τέσσερα ζευγάρια. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν 12-13-14 Νοεμβρίου και οι ρεβάνς 15-16-17 του ίδιου μήνα. Στο διάστημα εκείνο θα δώσει και ένα με δύο φιλικά η Εθνική Ελλάδος, με το πιθανότερο πλέον, όπως προαναφέρθηκε, ο ένας τουλάχιστον αντίπαλός της να είναι η Τουρκία.