Αποκάλυψη-σοκ: Από αυτοκίνητο με Ελληνικές πινακίδες βγήκε το πανό των Ιψάλων στην Θύρα 2 του ΔΑΚ Κομοτηνής!!!

Τέσσερις μέρες μετά το φιλικό του Πανθρακικού με την Γαλατασαράι, στην πόλη της Κομοτηνής εξακολουθούν να συζητούνται τα όσα έγιναν στην αναμέτρηση και ιδίως η επίδειξη δύναμης που έγινε, με την παρουσία περισσοτέρων των 2.000 οπαδών της τουρκικής ομάδας στο γήπεδο.

ipsala-sxolio-fbΑυτό που ωστόσο συζητείται περισσότερο στις τάξεις των φανατικών φίλων του Πανθρακικού είναι το πανό από τα Ίψαλα που σηκώθηκε στην Θύρα 2 του ΔΑΚ Κομοτηνής, σε αυτήν  δηλαδή που συνήθως βρίσκονται οι Untras (οι οποίοι ωστόσο έχουν γυρίσει την πλάτη τους τελευταία στην ομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αφενός για την κάρτα φιλάθλου και αφετέρου για σειρά ενεργειών της διοίκησης, όπως σε σχέση με τα ακριβά εισιτήρια αλλά και την διεξαγωγή αυτού καθεαυτού του συγκεκριμένου φιλικού).

Σε σχέση με αυτό το πανό, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη την οποία κάνει στην δημοφιλή της στήλη «Μικροκομοτηναίικα» η εφημερίδα «Χρόνος», η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στο νομό Ροδόπης. Εκεί λοιπόν αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Υπήρξαν και κάποιοι Κομοτηναίοι μουσουλμάνοι που παρίσταναν τους οπαδούς και φιλάθλους της ομάδας από τουρκικές πόλεις, που ήρθαν εδώ υποτίθεται. Δύο από τα  πανό που αναρτήθηκαν στο γήπεδο, τα είδαμε να βγαίνουν από το ίδιο αυτοκίνητο, που είχε βέβαια πινακίδες Ροδόπης».

Στην ίδια στήλη συμπληρώνει ο συντάκτης: «Είναι όμως λίγο αδιανόητο να κατανοήσουμε, ότι Έλληνες  πολίτες που γεννήθηκαν και ζουν σε αυτήν την χώρα και  πόλη, να μην είναι οπαδοί και υποστηρικτές της ομάδας της.  -Αλλά συνάμα μας είναι κάτι ασύλληπτο στο νου, να καταλάβουμε ότι  γονείς από την  περιοχή μας,  προσπαθούν  να εντρυφήσουν στις ψυχές των μικρών παιδιών, σχεδόν νηπίων,  την τουρκική συνείδηση και τον τουρκικό πολιτισμό και αθλητισμό».

Παράλληλα, σε άλλη σελίδα της ίδιας εφημερίδας, όπου υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τον αγώνα, επισημαίνεται σε σχέση με το πανό από τα Ίψαλα: «Μία ακόμη πράξη η οποία σχολιάστηκε αρνητικά ήταν το πανό με την αναγραφή «IPSALA» στη Θύρα 2 και συγκεκριμένα εκεί όπου όλες τις προηγούμενες χρονιές υψωνόταν το πανό των «ULTRAS». Οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανθρακικού έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην ομάδα κι έχουν κάθε λόγο γι΄ αυτή τους τη στάση. Το πανό έπρεπε να κατεβεί ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τους οργανωμένους οπαδούς του Πανθρακικού που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν πολλές θυσίες και ταξίδια για την ομάδα της πόλης».

 width=Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται επίσης ότι «ένας οπαδός της Γαλατά προκάλεσε κάνοντας το σήμα του εθνικιστικού κόμματος των Γκρίζων Λύκων στις κερκίδες του ΔΑΚ. Το περιστατικό σχολιάστηκε αρνητικά και καταδικάστηκε από τον κόσμο, καθώς δεν χωρούν τέτοια σύμβολα σε μια περιοχή πρότυπο της αρμονικής συμβίωσης δύο σύνοικων στοιχείων. Οι Γκρίζοι Λύκοι (τουρκικά: Bozkurtlar) είναι τουρκική εθνικιστική, πολιτική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τον αναλυτή Μάρτιν Λη. Η ιδεολογία της οργάνωσης βασικά είναι ο παντουρκισμός, η ιδέα δηλαδή για την ένωση και κοινή δράση όλων των τουρκικών φυλών και τη συμβίωσή τους σε μια νέα Τουρκική Αυτοκρατορία».

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμα ότι πριν την έναρξη της αναμέτρησης ο μεγαλομέτοχος του Πανθρακικού, Τάσος Καραολάνης, αντάλλαξε δώρα με τον κομοτηναίο στην καταγωγή προπονητή της Γαλατά, Χαμζά Χαμζάογλου, και κάτι αντίστοιχο είχε πραγματοποιηθεί και το βράδυ της Παρασκευής. «Φυσικά κι αυτό είναι θεμιτό και καλοδεχούμενο, ωστόσο το τυπικό της φιλοξενίας υπερβλήθηκε κατά πολύ με  το να παραχωρηθεί στην τουρκική ομάδα ο πάγκος των γηπεδούχων και να εισακουστεί πρώτος ο ύμνος της Γαλατά», γράφει ο Χρόνος που δεν παραλείπει να σχολιάσει και ένα άλλο ευτράπελο που είχαμε στην αίθουσα Τύπου μετά την λήξη του φιλικού αγώνα.

Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ του Διονύση Βοργιά: «Ο τουρκικός τύπος ακολούθησε τη Γαλατά και παραβρέθηκε στο γήπεδο, με κάλυψη του αγώνα, φωτογραφίες και παρουσία στη συνέντευξη Τύπου. Το παράδοξο είναι πως, όταν ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου, γινόταν στα τούρκικα και δίχως μετάφραση! Μόνο ύστερα από παρέμβαση δημοσιογράφου έγιναν οι απαραίτητες μεταφράσεις από τον αντιπρόεδρο της ΕΠΣ Θράκης Ομέρ Ομέρ».